Elin elämäni ensimmäiset 30 vuotta uskoen, että en voi koskaan olla oma itseni tai äidin kanssa ei voi puhua hänen ”kohtauksistaan”. Sitten sain tietää mummon sairaudesta ja tapahtumat lähtivät vyörymään eteenpäin. Menin äidin luo käymään ja saimme olla kaksistaan 6 tuntia (tämä oli harvinainen tilanne, koska isä oli jossain ja lapset olivat hoidossa).
Kysyin ensimmäisen kerran, että mitä hän muistaa menneistä tapahtumista. En ollut koskaan kuvitellut, että suoraan kysymällä äidille voi tulla ”kohtaus”. Näin kuitenkin tapahtui. Kun äidiltä kysyy menneistä suoraan tai joku mainitsee väärän sanan, kuten sairaala, poliisi, kuolema tai sairaus, niin se laukaisee äidin ”kohtauksen”. Hän alkaa puhua vanhoista tapahtumista ja sekoittaa keskenään tosiasiat ja kuvitelmat. Hän kertoo kummallisia juttuja pahoista miehistä, jotka vainoavat häntä edelleen, seuraavat häntä autolla, salakuuntelevat häntä, polttavat salakuuntelunauhoja lämpökeskuksessa, aiheuttavat kipuja hänen kehoonsa, aiheuttavat onnettomuuksia hänelle ja lapsille.
Äiti väittää, että nämä pahat miehet ovat vieneet minut 11-vuotiaana jonkun kerrostalon kellariin ja tehneet pahaa minulle. Äiti väittää, että paha mies on vienyt siskoni kerrostalon katolle ja uhannut pudottaa hänet alas nauraen, että ”tee lisää lapsia, kyllä me ne tapetaan”. Äiti väittää, että minua on taluttanut koulutiellä naisten vaatteisiin pukeutunut mies. En ole koskaan voinut tietää, että mitkä asiat ovat totta ja mitkä hänen kuvitelmiaan.
Muistan lapsuudesta, kun leikin kahden tytön kanssa ja olin aina muka paremmassa asemassa, kun minulla oli ehjä koti. Toisen tytön isä oli kuollut hänen ollessa 2-vuotias ja toisen tytön isä oli väkivaltainen alkoholisti. He sanoivat, että minulla on asiat hyvin, kun äiti on aina kotona vastassa, kun tulen koulusta. Yritin kertoa heille, että ”ei se pidä paikkansa, että äidillä on kohtauksia ja hän saattaa sanoa todella pahasti ja hän saattaa karata jonnekin”. En kuitenkaan osannut kertoa ja sain kärsiä siitä koko koulunkäynti-ikäni.
Äidillä on ollut elämänsä aikana kaksi keskenmenoa ja yksi abortti. En tiennyt näistä ennen kuin kyselin häneltä asioita 6 tunnin keskustelun aikana. Olen itsekin käynyt läpi kaksi rankkaa keskenmenoa, joten tiedän, kuinka tuskallisia asioita ne ovat. Eikä äiti ole koskaan saanut puhua niistä, ne on vain vaiettu. Vieläkin kun on pakko puhua jostain äidille vaikeista asioista, esimerkiksi kuukautisista tai seksistä, äiti puhuu kuiskaamalla ja kiertoilmauksilla. Etteivät vain naapurit kuule. ”Ei tehdä tästä nyt numeroa” -tyyliin.
Olen koko ikäni halunnut saada äidin ”takaisin”, mikä tarkoittaa sitä, että kohtauksia ei olisi ja hänelle voisi oikealla tavalla kertoa elämäni asioista. Äiti on aina äänessä, puhuu koko ajan kaikesta mahdollisesta sekavalla tavalla, esim. samassa lauseessa kerrotaan pyykinpesusta, lihanpaistamisesta ja Kauniista ja rohkeista. Hän saa minut välillä näkemään punaista, kun ei ymmärrä mistään mitään. Jos haluan keskustellla järkevästi, niin käännyn isän puoleen. Olen etsinyt äitiä, rakkautta ja hyväksyntää koko ikäni ja se tuntuu pahalta. On hyvä, että osasin luovuttaa ja lopetin äidin ”parantamisen”. Minun ei tarvitse toimittaa häntä sairaalaan tai mielisairaalaan, eikä viedä väkipakolla lääkäriin. Häntä ei voi parantaa. Hän on elänyt 60 vuotta tämän asian kanssa. ”Kohtaukset” ovat osa hänen luonnettaan. Jos äiti vietäisiin hoitoon nyt, niin hän ei ehtisi parantua ennen kuolemaansa. Tämä asia kuuluu äidille ja isälle, enkä voi mennä tekemään päätöksiä heidän puolestaan. He ovat toisensa valinneet, samoin elämäntyylinsä, joten minun on parempi pysyä siitä erossa. Yritän vain ymmärtää ja olla tarvittaessa apuna.
Minuun kolahti jotenkin se, kun sanoit, että olet yrittänyt muuttaa äitiäsi, saada hänet normaaliksi, ja että vasta terapiassa ymmärsit sen mahdottomaksi. Minulla meni huomattavan paljon kauemmin ennen kuin tajusin, etten voi muuttaa äidin käytöstä.
Koko lapsuuden ja nuoruuden vain ihmettelin, miten hän voi olla erilainen kuin muut. Sitten yritin kasvattaa tai parantaa häntä. Ja vasta keski-ikäisenä sisarteni kanssa alan koulutusta hankkineena ymmärsimme, että kyseessä on sairaus, vähintäänkin persoonallisuushäiriö.
Ja nyt oireilemme itse ja hankimme apua itsellemme.
Sinulla taitaa olla paraneminen hyvässä vauhdissa, kun pystyt näin hyvin asioita erittelemään. -)
Kiitos vierailustasi blogissani.
Kertomasi asia äidistäsi satutti minua. Minäkin olen etsinyt äitiä koko ikäni ja ajatellut usein, että ottaisin hänen sairaanakin takaisin sieltä kuoleman rajan takaa. Nyt ymmärrän sinun kirjoitusta lukiessani, etten jaksaisi.
Olen silti etsinyt äitiä niistä naisista, jotka ovat olleet lähellä ja ystävistä joiden kanssa olen keskustellut. Olen löytänyt äidin ja sisaren heissä ja heidän kauttaan. Olen oppinut ymmärtämään sitä hylkäämisen kokemusta itsessäni. Niitä pelkoja joita äidin skitsofrenia minussa aiheutti. Olen saanut heiltä myös sitä rakkautta, jota vaille äidiltä jäin.
Voimia sinulle äidin rinnalla!
t. Maire
Laitan sinut suosikkeihin ja käyn lukemassa blogiasi
Elämä sairaan äidin rinnalla on ainaista aaltoliikettä. Välillä pidän etäisyyttä (en soittele, enkä käy kylässä) ja välillä kaipaan niin lähelle kuin vain voin päästä. Huomaan kuitenkin monesti, että näin aikuisena en tule koskaan saamaan takaisin lapsuudessa vaille jääneitä läsnäolon hetkiä. Janoan oikeata äitiä lähelle ja tueksi, mutta saan vain silloin tällöin pilkahduksia siitä. Kun minulla on oikein vaikea hetki elämässä, niin silloin äiti saattaa unohtaa hetkeksi omat sairaat kuvitelmansa ja tukee oikealla tavalla minua. Silloin pyrin saamaan kaiken irti niistä hetkistä, koska ne ovat niin harvinaisia.