Ihmisen ajattelu muuttuu vakavan masennuksen myötä. Kokemus itsestä, muista ja arkipäivän tapahtumista kääntyy negatiiviseksi. Vanhempi näkee ja kokee itsensä ja arkiset tapahtumat vääristyneinä, mustanpuhuvissa väreissä. Jos lapsille ei ole selitetty vanhemman tilannetta, on heidän hyvin vaikea nousta tilanteen yläpuolelle ja ymmärtää, että vanhemmalla itsellään on ongelma. Lapset nielevät oman loukkaantumisensa, pettymisensä tai mahdollisen kiukkunsa. He eivät koe tulevansa ymmärretyksi vanhemman taholta, mikä voi aiheuttaa vieraantumista. Jos tilanne jatkuu pitkään, lapset voivat omaksua pessimistisen ajattelumallin omaksi tavakseen arvioida itseä ja kohdata maailmaa.
Mietin sekä äitini että omaa ajattelumallia. Äiti ei ymmärrä, että hänen tapansa esittää asioita voisi olla väärä. Hän vain haluaa ilmaista omat mielipiteensä ja varsinkin huolehtia omista perheenjäsenistään. Itse tiedän, missä raja menee. Olen ainoastaan kerran saanut äidin hiljaiseksi voittamalla meidän väittelyn jostain asiasta. Muuten äiti on aina vienyt voiton. En tiedä, miksi meidän keskustelut niin usein valahtavat väittelyksi. En tiedä, miksi näen punaista. Tai tiedänhän minä, kun oikein ajattelen asiaa. Äiti on sairas, minä olen tiedostava tytär. Äiti haluaa aina läheistensä parasta neuvomalla ja opastamalla. Jos kerron jostain tapahtumasta, äidillä on valmiina neuvot, kuinka minun olisi pitänyt kyseisessä tilanteessa toimia. Äiti on aina niin loistava neuvoja, mitä tulee jälkiviisauteen.
Ajattelen yleensä asioista positiivisesti, mutta mielen heilahtelut saavat välillä kaiken näyttämään todella synkältä. Jos olen erittäin väsynyt, huolestunut ja/tai asioita paljon pohdiskeleva, saatan joskus omia lapsiani komentaessani mennä rajan yli. Tällä tarkoitan sitä, että oma itseni väistyy taustalle ja kuulen oman äitini huutavan lapsille. Olen vannonut monesti, että minusta ei tule samanlaista kuin oma äitini, mutta kuinkas sitten käykään. Huomaan tekeväni samoja virheitä kuin oma äitini. Uhkailen lelujen roskiin viemisellä. Uhkailen pienten lelujen imuroimisella. Muistan kun harrastin jonkun aikaa ala-asteikäisenä postimerkkeilyä, en kerännyt äidin pyynnöstä postimerkkejä lattialta. Äiti uhkasi imuroida ne ja niinhän hän tekikin. Siihen loppui se harrastus.
Kun olen huolestunut lasten käytöksestä, varoittelen äärilaitaan menemällä: ”Jos valehtelee, niin lopulta joutuu vankilaan.” tai ”Jos ajaa ilman kypärää polkupyörää, ajaa auto päälle, lyö päänsä asvalttiin ja kuolee.” Olen kasvanut pelon ilmapiirissä, kun kaikesta ja joka asiasta on varoiteltu. Äidin ja isänkin mielestä, jos joku aivastaa, niin hän on saanut kylmää tai vetoa. Äiti on ylihuolehtinut ja passannut piloille ja isä on ollut ankara. Näistä kahdesta kasvatusmallista on muotoutunut minun kasvatusmalli, joka on joskus ankara ja usein ylihuolehtiva.
Onneksi huomaan useimmiten rajan ylityksen ja pyydän myöhemmin lapsilta anteeksi ylilyöntejäni. Selitän heille, miksi sanoin niin ja pyydän anteeksi. Jos en huomaa rajan ylitystä, niin aviomieheni huomaa ja kertoo siitä minulle. Jos olen liian väsynyt, enkä osaa hidastaa tahtia, niin aviomieheni pysäyttää minut.
Saan joskus siivouspuuskan, kun koen olevani huono ihminen ja huono äiti, kun en ole siivonnut. Silloin yritän saada koko huushollin kerralla puhtaaksi, eikä se todellakaan onnistu yksin, eikä kyseisessä mielentilassa. Äiti pitää oman kotinsa moitteettoman puhtaana, sillä kodin puhtoiset kulissit saavat kaiken näyttämään normaalilta. Kun kerran kehuin ylpeänä isälle aviomieheni loistavaa ruoanlaittotaitoa, hän sanoi, että minun tulee terästäytyä sillä alueella. Eli se, että tunnen itse huonoa omatuntoa tekemättömyydestäni ei riitä, vaan isän pitää sitä vielä lisätä tuollaisella kommentilla. Isä on tottunut siihen, että naisen paikka on mieluiten kotona ruokaa laittamassa, kuten äiti kotirouvana tekee. Isä on ylpeä minusta, kun olen kouluttanut itseni ja pärjään loistavasti työelämässä, mutta hänen mielestään naisen ei pidä antaa työnsä estää häntä tekemästä hyvin kotitöitä ja lastenhoitoa.
Tuohan on jo paljon, että myönnät virheesi ja pyydät lapsilta anteeksi.
Vanha klisee pitää paikkansa, että siitä se lähtee, kun edes huomaat tekeväsi jotakin, mikä on automaattista. Hitaasti, hyvin hitaasti voi tuosta tavasta päästä irti.
Olen itsekin paineen alaisena kuullut kiljuvani kauheuksia suoraan äitini suulla ja lyönyt lapsiani juuri samalla tavalla. Mutta en ollut äitini ja opin pian saamaan itseni aikuisen asemaan ja käyttämään rakentavampia tapoja.
Hei,
blogistanissa haahuilin ja päädyin tähän postaukseen. Niin kuin olisit äidistäni kirjoittanut. Hui. Yksityiskohdat erilaisia mutta peruskuvio niin tuttu.
Hienoa että olet omille lapsillesi erilainen äiti.
Hei Luke,
Tiedän tunteen, kun lukee jonkun blogista toisen ajatuksia ja kokemuksia ja itsellä menee ihan kylmät väreet, kun ovat niin samanlaisia kuin itsellä.
Huomasin taas tänään siivotessa ja verensokerin ollessa alhaalla (en muka ehtinyt syömään…), että tuli kiukku pintaan. Tuli moitittua lapsia, kun eivät pidä huoneitaan siisteinä. Noh, lopulta tuli puhdasta ja rauha laskettui maahan. Ehkä tämä siivouspuuska johtui osaltaan exän viime viikkoisista salakavalista moitteista, joista ei pitäisi enää välittää. Vihjailut, että olen huono äiti, tekevät todella kipeätä. Mutta en anna niiden masentaa mieltäni.
Kiitos, kun kävit ja kommentoit, Luke ja tervetuloa uudestaan!
P.S. Katson parasta aikaa televisiosta ihanaa romanttisista draamakomediaelokuvaa Jotain annettavaa (Something’s Gotta Give), joka saa hymyn huulille : )