Alkoholismi · Appelsiinin tuoksua · Vastuullinen vanhemmuus

Älä jätä aivoja narikkaan

Juhannuksen aika on vaatinut kotimaassa tähän mennessä ainakin kolmetoista kuolonuhria. Heistä neljä hukkui.

Juhannusaattona hieman alle 70-vuotias mies hukkui Pieksämäellä mökkinsä matalahkoon rantaveteen. Juhannuspäivänä hukkui saunasta uimaan lähtenyt noin 60-vuotias mies Luumäellä. Mies löydettiin rantaviivan tuntumasta. Paikkakuntalainen mies menehtyi Sodankylässä lauantaina hypättyään lautalta matalaan veteen. Paikalla olleet aloittivat miehen elvytyksen, mutta tämä menehtyi saamiinsa vammoihin. Sunnuntaina puolenpäivän aikaan löydettiin Ylitornion Raanujärvestä hukkuneena 60-vuotias nainen. Hänen katoamisensa oli huomattu sunnuntaiaamuna.

Viisaasti vesillä -vesiturvallisuuskampanjan teemana on ”Älä jätä aivoja narikkaan”. Tavoitteena on muistuttaa, että vastuu omista toimista ja valinnoista on jokaisella itsellään. Jokaisen vesillä liikkujan tulee kantaa vastuu omista tekemisistään, mutta myös tuntea vastuuta toisten turvallisuudesta.

Terve järki ja varovaisuus on vesillä liikkujan tärkein varustus. Myös taitojen ja varusteiden on oltava kunnossa. Joka kesä sattuu turhia hukkumistapauksia ja onnettomuuksia, jotka olisivat helposti vältettävissä, mikäli vesillä liikkumisen perustaidot sekä uima- ja hengenpelastustaidot olisivat hallussa.

Suurin osa Suomessa vuosittain hukkuneista hukkuu päihtyneenä. Veneillessä hukkuneista jopa kahdeksan kymmenestä olisi pelastunut käyttämällä pelastusliivejä. Vesillä onkin tärkeää käyttää pelastusliivejä ja muistaa kohtuullisuus alkoholin käytössä.

Vesillä liikutaan myös valitettavan usein huolimattomasti ja vailla tarpeellisia perustaitoja. Oikea asenne ja vesillä liikkumisen perustaidot tekevät veneilystä turvallisen ja miellyttävän kokemuksen. Vene ja sen varusteet kannattaa pitää hyvässä kunnossa ja pullot korkata vasta maissa.

Tänä vuonna kesäkuun puoleen väliin mennessä oli hukkunut yhteensä jo 64 henkeä. Viime vuonna vastaava luku oli 32. Näistä vesiliikenteessä menehtyi 17, viime vuonna vastaavana aikana 10. Hukkumisten määrän kasvua selittävät pitkälti kevään heikot jäät ja aikaisin alkanut avovesikausi. Jäihin pudonneita oli 23, vuotta aiemmin 12. Miehiä hukkuneista on 53. Synkimmät hukkumistilastot ovat olleet Savossa ja Pohjanmaalla. Tiedot perustuvat Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ennakkotilastoon.

2 vastausta artikkeliin “Älä jätä aivoja narikkaan

  1. Luettelet tässä hukkumistapauksia. Kaikissa osallisina ei ole ollut alkoholi.
    Itse olen yhden tapauksen omainen. Voisit vähän miettiä ennen kuin listaat ihmisiä tiettyihin kategorioihin.

  2. Hei Ella ja kiitos kommentoinnista!

    Jutun aiheena oli ”Älä jätä aivoja narikkaan” -vesiturvallisuuskampanja. Tavoitteena on muistuttaa, että vastuu omista toimista ja valinnoista on jokaisella itsellään. Väsyneenä, puolikuntoisena, humaltuneena tai sairaana ei saisi mennä uimaan. Suurin osa hukkumisista Suomessa tapahtuu päihtyneenä. En silti tässä jutussani sanonut missään kohtaa, että Iltalehdessä ja Ilta-Sanomissa julkaistuissa tapauksissa olisi ollut alkoholi syynä hukkumiseen, enkä mielestäni listannut ihmisiä tiettyihin kategorioihin. Sairauskohtaukset ovat myös taustatekijöinä, kun ihminen hukkuu.

    Olen vilpittömästi pahoillani omaisesi puolesta. Halusin vain nostaa tämän aiheen esille, että jokainen toimisi vesillä turvallisesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s