Appelsiinin tuoksua · Oprah · TV · Vastuullinen vanhemmuus

Varo nettipedofiilejä

Vanhempien kannattaa olla varuillaan nettipedofiilien suhteen. Lasten tekemisistä pitää olla kiinnostuneita ja heille tulee antaa oikeata tietoa netin käytöstä. Lapset ja nuoret pääsevät helposti netissä chattiin (suosituimmat ovat City.fi – ChatCity ja Suomi24 Chat), irkkaamaan, laittamaan kuviaan IRC-Galleriaan, habboilemaan ja pikaviestimään. Valitettavasti netissä vaanivat myös nettipedofiilit, joille keskustelupaikat ovat helppoja lasten ja nuorten saalistusmaita.

Oprah

26.6.2007 esitettiin Suomessa Oprah -tv-ohjelmassa jakso nimeltä Pedofiilien likaiset salaisuudet. Oprah apujoukkoineen selvitti amerikkalaisten pedofiilien ovelia toimintatapoja. Oprah Winfrey on lisännyt sivustolleen FBI:n etsityimpien pedofiilien profiilit ja kuvat. Kuvia alaikäisiin sekaantuneista on tällä hetkellä 14. Kahdeksan rikollista on saatu kiinni sivuston julkaisemisen jälkeen. Jokaisesta sivustolla etsitystä rikollisesta luvataan 100 000 dollaria, mikäli vihje johtaa pidätykseen. Oprahin sivusto myöskin neuvoo vanhempia suojelemaan lapsia esimerkiksi internetin käytössä sekä kertoo pedofiilien uhrien kohtaloista. Poliisissa arvattiin Winfreyn keräämän maanlaajuisen julkisuuden johtavan aiempaa parempiin tuloksiin, ja poliisin vihjepuhelimet ovatkin olleet kuumina listan julkistamisen jälkeen.

Ruotsin poliisi varoitti perheitä laittamasta kuvia verkkoon

Ilta-Sanomat uutisoi tänään, kuinka Ruotsin poliisi varoitti keskiviikkona lomakuviaan internetiin laittavia lapsiperheitä pedofiileistä. Poliisin mukaan kuvat uivista ja leikkivistä lapsista saattavat houkutella pedofiilejä, jotka levittävät kuvia eteenpäin. Lasten seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan työskentelevä Ecpat-järjestö muistuttaa, että kuvien laittamista internetiin voi verrata yksityisen valokuva-albuminsa jättämiseen metroon. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan 195 000 ruotsalaista lapsiperhettä laittaa kesällä lomakuviaan internetiin, kertoo Dagens Nyheter.

Kuinka suojata lapsensa ja nuorensa nettipedofiileiltä?

Nettiturvallisuudesta löytyy tietoa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nuortennetin sivuilta. Siellä voi myös testata, että osaako liikkua turvallisesti netissä. Sivuja voi käyttää keskustelun tukena lasten ja nuorten kanssa.

Näistä asioista kannattaa puhua lapsille ja nuorille:

 • Koskaan ei pidä täyttää nettilomakkeita tai -kyselyjä omilla tai toisten henkilökohtaisilla tiedoilla (kuten nimi, ikä, osoite, puhelinnumero, koulu, kaupunki, salasana, aikataulu). Pelkän puhelinnumeron perusteella saadaan helposti osoite ja kartta omalle kotitalolle selville.
 • Netissä tavattua henkilöä ei mennä tapaamaan.
 • Chattiin, eikä varsinkaan maksulliseen chattiin, ei pidä mennä ilman vanhempien lupaa. Pedofiili tekeytyy usein lapseksi tai nuoreksi.
 • Netissä ei pidä kertoa, mitä tekee tai mitä aikoo tehdä.
 • Netissä tavatulle henkilölle ei lähetetä sähköpostia, eikä vastata sähköpostitse.
 • Koskaan ei pidä lähettää kuvaansa netin tai tavallisen postin kautta kellekään, jonka on tavannut netissä.
 • Koskaan ei pidä tehdä nettiostoksia tai antaa netissä luottokorttitietoja.
 • Jos nettikeskustelija tekee olon epämukavaksi, hänelle ei pidä vastata. Keskustelu tulee lopettaa ja kertoa asiasta vanhemmille mahdollisimman pian.
 • Jos joku asia tuntuu arveluttavalta tai epämiellyttävältä, älä epäröi puhua siitä toisten kanssa. Asiasta ei tarvitse tuntea syyllisyyttä, jos törmää epämiellyttävään aineistoon netissä. Epäilyttävästä aineistosta kannattaa kertoa vanhemmille tai muille aikuisille sekä sivuston ylläpitäjälle.
 • Tietokoneet pidetään kodin tiloissa.
 • Lapsille ja nuorille tulee antaa käyttäjätunnukset, joista ei käy ilmi, että onko käyttäjä tyttö vai poika.
 • Lasten ja nuorten käyttämistä nettisivuista ja keskustelukavereista tulee keskustella, sillä mikään tietokoneohjelma ei korvaa aktiivista ja välittävää vanhempaa.

7 vastausta artikkeliin “Varo nettipedofiilejä

 1. Tää on niiin tärkee ja ajankohtanen juttu! Tulostin heti tyttärilleni listan noista keskusteltavista asioista. Vanhempi totesi, et miks tän maailman pitää olla tämmönen paikka, et koko ajan pitäis pelätä jotain ja olla varuillaan. Nuoremman kanssa keskustelu vielä käymättä, tullee kapinoimaan kovastikin joitakin juttuja vastaan. Tahtois olla niin paljon isompi kuin on. Pikkusiskon osa?

 2. Hei Ninnu ja kiitos, kun kuljet kanssani täällä Blogistaniassa!

  Kävin samoin nämä asiat läpi omien lasteni kanssa. Olen näistä asioista heille puhunut ennenkin, mutta tulipahan nyt juteltua taas kerran. Kertaus on opintojen äiti.

 3. Jotain pari vuotta sitten Elma-tädin tytöllä oli rippijuhlat ja lupasin lainata lusikoita. Spöget varoittivat minua: ”Äiti, muista, ettet oikeesti tunne sitä ihmistä. Jos sun välttämättä pitää tavata joku nettituttu, niin et sitten mene sen kotiin, vaan sovit treffit johonkin yleiselle paikalle. Ja hyvä olisi ottaa mukaan joku vanhempi ihminen.”

  Minua hymyilytti. Hyvin olivat asiansa oppineet, kun keksivät äitiään valistaa takaisin. Sikäli olen huono esimerkki lapsilleni, että olen ostanut netistä, olen maksanut Visalla, olen tavannut lukemattomia alunperin nettituttuja livenä… Olen rikkonu liki joka sääntöä. Toistaiseksi ongelmitta. Mikä ei tietenkään tarkoita, ettei uhkia pidä tiedostaa, mutta ei niiden likaa kannata antaa elämää rajoittaakaan.

 4. Totta tuokin, Sun äitis! Lienen minäkin joitakin rikkonut, mutta me olemme kuitenkin aikuisia. Koko ajan kuulee, ihan lähipiiristä, näitä lapsiin kohdistuneita kauhutarinoita. Ihanaa, että oppi oli noin hyvin mennyt lapsellasi perille. Sehän se olisi hyvä tavoite kaikessa kasvatuksessa!:)

 5. Olen samaa mieltä, että uhat tulee tiedostaa, mutta niiden ei pidä antaa rajoittaa elämää.

  Pedofiileistä ja internetin uhkista vielä pari uutisointia:


  Iltalehti: Pedofiilipappien uhreille miljoonakorvaukset

  Yhdysvaltojen roomalaiskatolinen kirkko maksaa jättikorvaukset pedofiilipappien uhreille.

  Los Angelesin katolinen arkkihiippakunta on päättänyt maksaa yhteensä 660 miljoonaa dollaria eli lähes 480 miljoonaa euroa hyväksikäytetyiksi joutuneille.

  Uhreja on noin 500, joten jokainen heistä saa yli miljoona dollaria. Vanhimmat hyväksikäyttötapaukset ovat 1940-luvulta.

  Ilta-Sanomat: Katoliselta kirkolta miljoonia pedofiilipappien uhreille

  Yhdysvaltojen roomalaiskatolinen kirkko maksaa jättikorvaukset pedofiilipappien uhreille.

  Los Angelesin katolinen arkkihiippakunta on päättänyt maksaa yhteensä 660 miljoonaa dollaria eli lähes 480 miljoonaa euroa hyväksikäytetyiksi joutuneille.

  Uhreja on noin 500, joten jokainen heistä saa yli miljoona dollaria.

  – Tavoitteena ei ole ollut raha. Uhrit haluavat saada syylliset vastuuseen, jättää asian taakseen ja estää sitä tapahtumasta uudelleen jatkossa, sanoi pappien harjoittaman pedofilian uhrien järjestön edustaja David Clohessy uutistoimisto Reutersille.

  Kyseessä on historian suurin joukkokanteesta maksettu korvaus, vaikkakin yksittäisistä kanteista on aiemmin maksettu runsaampia korvauksia. Vaikka vakuutus ilmeisesti kattaakin osan summasta, Los Angelesin katolinen arkkihiippakunta joutuu todennäköisesti myymään rakennuksiaan pystyäkseen maksamaan korvaukset.

  Viimeksi sama hiippakunta joutui maksamaan korvauksia joulukuussa. Silloin 46 kantajalle maksettiin yhteensä 60 miljoonaa dollaria.

  Los Angelesin korkeimmassa oikeudessa oli määrä käsitellä maanantaina 12 asiankantajan tekemiä syytteitä papinvirassa toiminutta Clinton Hagenbachia vastaan. Seksuaalisesta ahdistelusta syytetty Hagenbach kuoli jo parisenkymmentä vuotta sitten, mistä syystä syytteet olivat ohjatut kirkkoa vastaan.

  Mikäli korvauksista ei olisi sovittu ennen korkeimman oikeuden istuntoa, Los Angelesin hiippakunnan arkkipiispa Roger Mahony olisi joutunut vastaamaan syytteisiin kirkon edustajana. Vanhimmat hyväksikäyttötapaukset ovat 1940-luvulta ja tuoreimmat 1990-luvulta.

  Iltalehti: Googleta lapsesi nimi

  Asiantuntijat varoittavat vanhempia internetin uhkista lapsille.

  Asiantuntijoiden mukaan internet-surfailu voi olla lapselle seikkailua miinakentällä. Uhkana ovat muun muassa roskapostittajat ja nettipedofiilit. Monet vanhemmat suhtautuvat arvioiden mukaan turhan kevyesti internetin ongelmiin.

  Yhdysvaltojen Kennesawissa järjestetyssä cyberrikollisuuteen keskittyvässä asiantuntijatapaamisessa listattiin neuvoja, joiden mukaan vanhempien tulisi toimia. Neuvoista tärkeimpiä on, ettei nuorelle lapselle tulisi antaa mahdollisuutta käyttää tietokonetta yksin omassa huoneessaan.

  – Se on sama kuin antaisi lapsen täysin tuntemattoman ihmisen käsiin ja kävelisi itse pois paikalta, verkkoturvallisuusasiantuntija Benjamin Halpert painotti tilaisuudessa.

  Halpertin mukaan tietokone tulisi sijoittaa kodin keskeiselle paikalle kuten keittiöön tai olohuoneeseen. Lapsen verkkosurfailua tulisi hänen mukaansa valvoa säännöllisesti tarkkailemalla muun muassa sitä, kenen kanssa lapsi keskustelee tai millä sivuilla hän käy.

  Vaihtoehtona rajoitusohjelmat

  Neuvoissa painotettiin myös webbikameroiden vaarallisuutta. Niiden kautta pedofiili voi saada mahdollisuuden käyttää lasta hyväkseen internetin kautta.

  Asiantuntijat kannustavat käyttämään ohjelmia, joiden avulla voidaan rajoittaa lapsen pääsyä haitallisille internet-sivuille. Samalla voidaan rajoittaa myös internet-surfailuun käytettyä aikaa. Toisaalta moni rajoitusohjelma voi kieltää lapsen pääsyn myös esimerkiksi koulun käynnin kannalta hyödyllisille sivustoille.

  Vanhempien on syytä myös googlettaa lapsen nimi. Tällöin saadaan nopeasti selville, onko omasta lapsesta netistä arkaluontoisia tietoja tai tämän henkilötietoja.

  Jos lapsella on oma sivu esimerkiksi suositussa MySpace -verkkoyhteisössä, Halpert suosittelee muuttamaan lapsen profiilin yksityiseksi. Tällöin ulkopuolisten pääsyä sivulle voidaan rajoittaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s