Alkoholismi · Appelsiinin tuoksua · Lääketiede · Narsismi

Narsistinen persoonallisuushäiriö vai narsistinen luonnehäiriö?

Viime kuussa sain tietää, että exä oli mennyt katkaisuhoitoon 1.7.2007 ja sen jälkeen katkaisuun hakeutumisen syyksi paljastui rattijuopumus 6.7.2007. Nyt tietooni tuli, että exä on pari viikkoa sitten lähtenyt katkaisuhoidon jälkeisestä kuntoutushoidosta pois ja on ratkennut uudestaan juomaan. Ei voi muuta sanoa kuin että niinpä! Näinhän minä pelkäsin tapahtuvan. Ehdin jo viikonloppuna näkemään taas painajaisia exästä ja hänen juomisensa seurauksista. Saas nähdä, joudunko pian kuulemaan uutisen, jonka tänään uutisoi Ilta-Sanomat otsikolla Rattijuopon auto syttyi tuleen.

Otin heinäkuussa selvää, että mitä eri vaihtoehtoja minulla on huolehtia lasten turvallisuudesta. Minulla on exän kanssa yhteishuoltajuus, jonka muuttaminen yksinhuoltajuudeksi ei tapahdu helposti. Joko exä luopuu yhteishuoltajuudesta vapaaehtoisesti tai sitten edessä olisi oikeudenkäynti. Mietin näitä vaihtoehtoja ja tulin siihen tulokseen, että toistaiseksi on parempi pitää vain matalaa profiilia. Koska exä ei ole ottanut yhteyttä touko-kesäkuun vaihteen jälkeen lainkaan, ei minullakaan ole mitään syytä ottaa häneen yhteyttä. Mikäli exä ottaa yhteyttä ja alkaa vaatia jotain, niin sitten on aika miettiä uudestaan vaihtoehtoja. Lasten valvottuja tapaamisia ei ole järjestetty, koska exä ei saa sellaisia aikaiseksi. Lapset eivät ole tavanneet isäänsä vuoteen.

Mutta onko exä narsisti vai onko exällä narsistinen luonnehäiriö? Sitähän minä en voi tietää. Asiasta saisi selvyyden vain ja ainoastaan, mikäli exä hakeutuisi lääkäriin ja hänellä todettaisiin narsistinen persoonallisuus- tai luonnehäiriö. Vain lääkäri voi tehdä diagnoosin. Psyykkiset häiriöt ja psyyken häiriöt ovat ilmauksia, joita käytetään myös mielenterveyden häiriöistä. Näistä häiriöistä on kyse silloin, kun pitkään kestänyt psyykkinen oireilu on vaikuttanut olennaisesti ihmisen työkykyyn ja selviämiseen arkipäivän tilanteista. Psyykkinen oireilu on mm. ajattelun ja tunne-elämän häiriöt, sosiaalisten suhteiden kapeneminen ja ihmiselle aiheutunut subjektiivinen kärsimys.

Epäilen exän olevan psyykkisesti häiriintynyt, mutta minulla ei ole siitä olemassa mitään lääketieteellistä todistetta. Exän tapauksessa kyseessä saattaa olla narsistinen luonnehäiriö, jota raju alkoholinkäyttö ruokkii. Voin vain siis pohdiskella asiaa. Sen tiedän, että exän mielenterveys on huonontunut ratkaisevasti, kun hän aloitti rajumman juomisen noin 4 vuotta sitten. Yhteenvetona exän tilanteesta voisi todeta, että

 1. exä on jälleen työttömänä.
 2. exä on jäänyt kiinni useasti varastelusta.
 3. exä ajoi rattijuoppona ihmisten päälle ja odottaa oikeudenkäyntiä.
 4. exällä on takana jo 3 avioliittoa.
 5. exä valehtelee jatkuvasti.
 6. exä käyttää hyväksi muita ihmisiä.
 7. exän ystäväpiiri on lähes kadonnut.
 8. exä on uhannut tappaa itsensä useasti.
 9. exän alkoholismi pahenee koko ajan.

Olen huolissani, että mitä tapahtuu seuraavaksi.

Advertisement

13 vastausta artikkeliin “Narsistinen persoonallisuushäiriö vai narsistinen luonnehäiriö?

 1. Vähän samanlaista listaa voisin kirjoittaa. Mä antaisin eksälle diagnoosiksi rajatilapersoona eli tunne-elämältään epävakaa persoona narsistisin piirtein. Näitä voi itseään huvittaakseen heitellä, kuitenkin juuri nuo piirteet ovat niitä lähiympäristölle kaikkein raskaimpia. Oon joskus miettinyt, että kun koin itseni persoonallisuushäiriöiseksi (niihin aikoihin, kun aloitin ekaa blogiani), niin se ehkä oli jotenkin eksän muhun siirtämää
  juttua.

 2. Hei Hallatar ja Saima! Kiitos kommentoinnista : )

  Nämä asiat taitavat upota aika usealle blogikirjoittajalle. Jokaisessa meissä on pikku hitunen narsismia (sitä tervettä olomuotoa), mutta sairaalloista narsismia on kuitenkin yllättävän monessa läheisessä.

  Tiedän exän luonteesta sen verran näiden vuosien varrelta, että vaikka mies olisikin jonkin verran muuttunut, niin hän on edelleen yhtä yhteistyökyvytön virallisten tahojen suhteen. Hän voisi aivan varmasti parantaa elämälaatuaan, jos haluaisi. Juomisesta pääsee eroon, mikäli tahdonvoimaa löytyy tarpeeksi. Hän voisi tavata lapsiaan, jos ajaisi omia etujaan. Hän ei kuitenkaan sitä taitoa osaa. Hän on aina tarvinnut naisen hoitamaan paperiasioita. Ehkä hän ajattelee, ettei hänen kuulu hoitaa sellaisia asioita, koska ne voi sysätä jollekin toiselle. Jos ei ole vaimoa hoitamassa häntä, niin aina voi turvautua äitiin ja/tai siskoon.

 3. Melkein luulin lukevani omasta elämästäni tai siis omasta exästäni. Jotenkin tosi huojentavaa kun löysin tän tekstin ja tajusin etten ole yksin näiden ajatusteni kanssa. kiitos siitä! exällä myös takana törkeä ratti ja sen myötä katkasut yms muut jatkohoidot. tavatessamme luulin hänen olevan entinen alkoholisti vaan huomata sain että kyllä se on asia joka hänen elämäänsä hallitsee. meillä ei yhteisiä lapsia mutta hänellä kaksi aivan ihanaa nuorta ja heitä käy sääli ennen kaikkea. vuoden hän asui minun siivelläni. välillä meillä menikin todella hyvin mutta joka kerta kun alkoholi astui kuvaan alkoi minulla henkinen helvetti (väkivaltaa, agressiivisuutta, uhkailuja ja haukkumista, valehtelua, tavaroiden rikkomista, varastelua, turhia lupauksia yms.) joka kesti pahimmillaan useita viikkoja putkeen. olen jo pitkään epäillyt hänellä persoonallisuus häiriötä ja yrittänyt saada hänet hakeutumaan hoitoon mutta turhaan. nyt sitten viimein tulin järkiini ja heitin miehen pihalle jotta joutuisi elämään omillaan ja ehkä sitä kautta oppisi jotain. mutta hänellä myös säälivät ja hyysäävät sukulaisnaiset ottivat jälleen suojiinsa kuten käsittääkseni aina tähänkin asti vastaavan tilanteen tullen. toivon että itse jaksan nyt pysyä lujana tässä asiassa enkä huoli takaisin rukoiluista ja anteeksi pyytelyistä huolimatta. harmittaa vaan kun muuten olisi tosi ihana mies ja mahtavat lapset ja kaikkea 😦 voimia kaikille kohtalotovereille!

 4. Hei Ansku ja kiitos kommentoinnista!

  Pidin itsekin sitä erittäin tärkeänä oivalluksena, etten ole yksin näiden ajatusteni kanssa. En ole maailman ainoa ihminen, jonka exä on alkoholisti-rattijuoppo-narsistisesti luonteeltaan häiriintynyt. Kaiken on vain pitänyt mennä hankalimman kautta, että on tajunnut, missä mennään.

  Vaikka avioerostamme on jo useita vuosia, en tule pääsemään koskaan exästä kokonaan eroon, koska meillä on yhteisiä lapsia. Onneksi kuitenkin lapset kasvavat koko ajan ja heillä on itsellään päätösvaltaa, että kuinka isän suhteen toimitaan. Jos he eivät halua tavata isäänsä, niin sitten he eivät tapaa isäänsä. Mutta jos he haluavat tavata isäänsä, niin tapaamiset järjestetään valvotusti ja isän toimesta. Olen riittävän kauan tehnyt kaiken mahdollisen, jotta asiat menevät mahdollisimman sujuvasti eteenpäin. Nyt on herran aika ottaa lusikka omaan käteen ja tehdä itse jotain.

  On vuosi täynnä, etteivät lapset ole tavanneet isäänsä, eikä yhteydenottoa ole tapahtunut pitkään aikaan. Viimeisin tekstiviesti tuli kesäkuun alussa ja viimeisin puhelu oli toukokuun lopulla. Noh, odotellaan!

 5. Surffailinpa summissa etsien tietoa narsismista. Pahoin pelkään, että narsismi on jotain pimeää, määrittelemätöntä useimmille. Luulen, että syy tähän on liian monet kuvaukset miten narsisti voisi missäkin tilanteessa toimia.

  Haluan tuoda oman näkemykseni esiin. Narsistisesti häiriintynyt on ihminen, jolla on heikko itsetunto, niin heikko, että haluaa olla paras joukosta tai kenties koko maailmassa ja joskus keinoa kaihtamatta pakottaa muiden uskomaan siihenjotta itse voi uskoa.

  Käytännössä tämä merkitsee sitä, että me emme tiedä mitä keinoja tällainen ihminen käyttää saavuttaakseen tämän illuusion tai pitääkseen sitä yllä. Se vaihtelee yksilöittäin ja saattaa vaihdella rajustikin.

  Vaikka paras oleminen on eräänlainen pakko mielle oman huonoutensa peittämiseen itseltään, niin se saattaa joskus tapahtua hyväntahtoisestikin tailuonteisesti vaikka pääasiallisesti keinoista tehokkaimmaksi yleensä valikoituu itsensä korostaminen mitätöimällä ja alistamalla muita.

  Miten nämä tehdään on aina arvoitus, koska ihminen on luova ja voi kenties lähes äärettömällä eri tavalla pyrkiä tähän.

  Siispä pyrkimys on saavuttaa itselleen (usein vaan ei aina) toisten kautta illuusio omasta ”parhaimmuudesta” eli siitä, että on paras.

  Toivottavasti tämä selventää asiaa (jos siinä nyt jotain epäselvää on).

 6. Hei Ateisti19 ja kiitos kommentoinnista!

  Kun puhutaan näistä kahdesta eri persoonallisuushäiriöstä (narsistinen persoonallisuushäiriö eli psykopatia ja narsistisesta luonnehäiriöstä), täytyy etsiä tiedonmurusia hieman sieltä ja täältä. Kun tajuaa, että läheinen henkilö kärsii jommasta kummasta persoonallisuushäiriöstä, on helpompi mennä eteenpäin, kun saa asialle nimikkeen. Ketään ei tietenkään saa leimata narsistiseksi ilman lääkärin lausuntoa. Lähisuhteessa on tehtävä päätös, että jatkaako narsistisen henkilön rinnalla vai aloittaako oman elämän erillään narsistisesta henkilöstä. Kannattaa muistaa jokaisen perusoikeudet.

 7. Hei!

  Olen nuori nainen, jolla on todennäköisesti narsistinen luonnehäiriö. Mutta minä nyt ensimmäisen kerran sen itse tiedostin ja tiedostaminen on eka askel toipumiseen. minä olen aiheuttanut huolta ja tuskaa tosi monelle ihmiselle elämässäni ja ollut uskomattoman ilkeä, häikäilemätön ja käyttänyt muita hyväkseni häikäilemättömästi. Minulla on lisäksi myös Aspergerin syndrooma.

 8. Hei Henna ja kiitos kommentoinnista!

  Jokaisen itseensä liittyvän asian kohdalla tiedostaminen on todellakin ensimmäinen askel toipumiseen ja se on myös eteenpäin menemistä.

  Olen tiedonjanoinen ihminen, joten googletin heti Asergerin syndrooman, josta en tiennyt aikaisemmin. Löysin Wikipedian sivun (http://fi.wikipedia.org/wiki/Aspergerin_syndrooma) ja siellä kerrottiin ensimmäisenä näin:

  ”Aspergerin oireyhtymä eli Aspergerin syndrooma (AS) on autismin lievä muoto. Se on autismin kirjon laaja-alainen kehityshäiriö. Kyseessä on synnynnäiset neurologiset ja keskushermostolliset poikkeavuudet, jotka aiheuttavat ongelmia lähinnä sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Tähän voi liittyä esimerkiksi haastava käytös. Ihmistä, jolla on Aspergerin oireyhtymä, voidaan sanoa arkikielessä myös ”aspergerilaiseksi” tai ”assiksi”. Näitä nimityksiä on tosin pidetty halventavinakin.

  ”Olen huomannut, että Asperger-henkilöt ovat persoonallisuudeltaan muun muassa rehellisiä, uskollisia, luotettavia ja mutkattomia ja heillä on vahva moraali ja oikeudentunto. Heidän älyllisiin kykyihinsä kuuluvat poikkeuksellisen hyvä muisti, innostus ja tietämys erityisistä kiinnostuksen kohteista, omaperäinen ajattelutapa, hyvä mielikuvitus ja ainutlaatuinen kyky ajatella visuaalisesti. Nämä luonteenpiirteet eivät koske vain Aspergerin oireyhtymää, mutta vahvistuvat sen ansiosta” (Attwood 2007, 215).”

  Lähetän sinulle, Henna, voimahalit, jotta jaksat mennä eteenpäin toipumisen tiellä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s