Appelsiinin tuoksua · Blogispotti · Nokia · Nyt

Nokian vesikatastrofi

Nokian kaupungin vesikaaoksen tapahtumien kulku 28.11.-6.12.2007:

AL 06.12. – 20:34 (Luotu: 19:04): Uutiskertaus: Näin vesikatastrofi kehkeytyi

Keskiviikko 28.11.
Jätevettä pääsee juomaveden joukkoon kahden erillisen verkon välistä yhdysputkea pitkin. Venttiili on avattu tuntemattomasta syystä jätevedenpuhdistamossa. Nokialaiset haistavat oudon hajun hanavedessä.
Torstai 29.11.
Ensimmäiset sairastumiset tulevat tietoon: oksentelua, ripulointia. Nokian vesilaitos ja terveystarkastaja saavat huolestuneita yhteydenottoja. Vesilaitokselta kerrotaan, että veteen on joutunut rautasakkaa ja asennustöissä käytettyä liukastusrasvaa. Laitokselta ilmoitetaan, ettei ole mitään syytä olla juomatta vettä.

AL 30.11. – 22:54 (Luotu: 17:06): Nokialla ripulia, oksentelua ja vedenkeittoa

Nokian vesijohtoveden ongelmat paljastuivat perjantaina 30.11. vakavammiksi kuin aluksi arveltiin. Vesijohtoveteen oli päässyt bakteereita, jotka saivat osan kaupunkilaisista oirehtimaan jopa rajusti. Terveyskeskukseen hakeutui potilaita ruuhkaksi saakka, ja sinne jouduttiin haalimaan lisätyövoimaa. Osalla potilaista oli myös kuumetta. Vaikka bakteeria sisältävää vettä on lähinnä Etelä- ja Länsi-Nokialla, kaupunki antoi perjantaina varmuuden vuoksi koko kaupunkia koskevan vedenkeittokehotuksen. Herkkäihoisia neuvotaan myös välttämään vesijohtovedellä peseytymistä. Kehotukset ovat voimassa ainakin viikonlopun yli. Puhdas juomavesi nousi perjantaina Nokialla kovaan arvoon. Siitä kertoivat Nokian City-Marketin typö tyhjät lähdevesihyllyt. Kun huhut bakteereita sisältävästä ja vatsatautia aiheuttavasta vesijohtovedestä alkoivat iltapäivällä levitä, marketin koko lähdevesivarasto tyhjeni tunnissa. Nokian kaupunki levitti veden keittokehotusta perjantaina nettisivujensa ja radion kautta ja muun muassa päiväkoteihin. Ongelma-alueella olevalle Koskenmäen koululle tieto kiiri vasta iltapäivällä.

AL 01.12. – 22:51 (Luotu: 21:11): Jopa tuhat potee vatsaoireita Nokialla

Nokian terveyskeskuksen puhelin soi lauantaina niin tiuhaan tahtiin, että kaikkiin puheluihin ei pystytty edes vastaamaan.

AL 01.12. – 23:57 (Luotu: 18:55): Nokia tyri tiedottamisen vesiasiassa

Moni nokialainen oli kuullut vasta tuntia tai paria aiemmin, että kaupungin vesijohtovesi todettiin perjantaina juomakelvottomaksi. Osa kertoi huolestuneena juoneensa kraanavettä vielä aamulla tavalliseen tapaan. Nokian kaupunki kertoi juomaveden saastumisesta perjantaina kaupungin internet-sivuilla, kouluissa ja päiväkodeissa.

– Miten kaupunki voi kuvitella, että ihmiset osaavat käydä internetissä lukemassa varoituksen ennen kuin menevät juomaan vettä?

AL 02.12. – 19:33 (Luotu: 19:31): Pullovettä 60 000 litraa Oulusta

Nokialaisille on jouduttu kuljettamaan pullotettua vettä Oulusta asti. Niin vähiin alueelliset varastot hupenivat.

AL 02.12. – 22:15 (Luotu: 20:49): Miksi tieto ei kulkenut Nokialla?

Tiedotus aloitettiin asian vakavuuteen nähden vaatimattomasti: vesilaitos varoitti vedestä Nokian kaupungin internetsivuilla ja lähetti päiväkoteihin ja kouluihin tiedotteen, että vesi on keitettävä ennen juomista. Lauantaina Etelä- ja Länsi-Nokialla kiersi lisäksi auto, josta kuulutettiin, että vesi on keittämättömänä juomakelvotonta. Kaiken kaikkiaan tiedotus on ollut selvästi riittämätöntä, sillä vielä sunnuntainakaan kaikki nokialaiset eivät olleet kuulleet uutista.

AL 02.12. – 22:20 (Luotu: 22:01): Nokian päiväkoteja varoitettiin vedestä vain sähköpostilla

Useissa Nokian päiväkodeissa juotiin teknisen jäteveden saastuttamaa vesijohtovettä vielä perjantaina iltapäivällä. Koskenmäen ja Menkalan päiväkoteihin Vesilaitos tiedotti kraanaveden juomakelvottomuudesta vain sähköpostitse kahdelta iltapäivällä. Molemmat päiväkodit sijaitsevat Etelä-Nokialla, missä juomavesi on kaikkein pahiten saastunutta.

AL 02.12. – 22:24 (Luotu: 22:18): Sairastunut koetti lääkitä oloaan hanavedellä

Tiedonpuutteen vuoksi saastunut vesi on vienyt jopa 50 nokialaista tiputukseen. Yleensä tavallinen vatsatautiepidemia vie tiputukseen Nokian kokoisessa kaupungissa korkeintaan pari ihmistä.

AL 03.12. – 19:52 (Luotu: 19:34): Etelä-Nokian kouluruoka jäi näkkileipään

Eteläisen Nokian kouluissa syötiin maanantaina näkkileipää. Leivän päällä oli ollut makkaraa ja juustoa. Lisäksi oli salaattia. Keskuskeittiöstä menee ruokaa usealle pikkukoululle. Keittäjä oli jo ehtinyt tehdä makkarakastiketta, joka oli jo viety kouluille. Juuri ennen ruokailun alkua oli tullut toinen ohje, jonka mukaan ruokaa ei saa tarjoilla, vaikka vesi olisi keitetty. Ruoka kaadettiin pois. Oppilaille annettiin maitoa tai pullotettua vettä sekä näkkileipää ja makkaraa. Tämän takia koulupäivä oli tavallista lyhyempi. Koskenmäen koulussa oli koulun piikkiin haettu marketista banaaneja. Tiistaiksi oppilaille aiotaan tarjota maitopohjaista ruokaa, ilmeisesti puuroa.

AL 03.12. – 22:18 (Luotu: 02.12. – 20:47): Nokian vedessä ulostebakteereita

Nokian vesijohtovedessä olevat bakteerit ovat ilmeisesti peräisin ulosteesta. Vedestä on otettu kymmeniä vesinäytteitä päivittäin. Alustavien tulosten mukaan vesi on sisältänyt runsaasti heterotrofisia ja koliformisia bakteereja, E.colia sekä suolistoperäisiä enterokokkeja. Etenkin E.colia ja enterokokkeja pidetään uloste- tai jätevesiperäisinä.

AL 04.12. – 09:36 (Luotu: 03.12. – 14:36): Ainakin tuhat sairastunut pilaantuneesta vedestä Nokialla

Saastunut juomavesi on aiheuttanut ruuhkaa Nokian terveysasemalla. Terveydenhoitajaan on ollut yhteydessä ainakin tuhat ihmistä. Nokian terveyskeskuksessa on maanantaiaamuun mennessä hoidettu yhteensä 133 pilaantuneesta vedestä sairastunutta, joista yli puolet on ollut tiputuksessa.

AL 04.12. – 11:51 (Luotu: 11:49): Rikospoliisi tutkii Nokian ympäristöonnettomuutta

Tuhansille mahaoireita, noin 200 ihmiselle terveyskeskus- tai sairaalareissu. Ja lisää tulee. Syyllinen: laiton putki. Vesijohtoverkostoon pääsi kaupungin puhdistamolta 400 000 litraa teknistä jätevettä, jota käytetään puhdistamolla laitteiden pesuun. Lääninhallitus on määrännyt Tampereen poliisin tutkimaan asiaa.

AL 04.12. – 12:22 (Luotu: 03.12. – 19:34): Nokian likaantuneeseen veteen sairastuneita yhä enemmän

Nokian vesikatastrofin syynä oli se, että Nokian vedenpuhdistamossa pääsi teknistä vettä eli puhdistettua jätevettä talousvesiverkkoon. Sairastuneita arvioidaan olevan yhteensä muutamia tuhansia. Heistä pari sataa on joutunut hoitoon terveyskeskukseen tai sairaalaan.

AL 04.12. – 12:57 (Luotu: 11:48): Yöllä hoitoon vielä uusia vesipöpöpotilaita Nokialla

Sairastuneita arvioidaan olevan yhteensä muutamia tuhansia. Heistä pari sataa on joutunut hoitoon terveyskeskukseen tai sairaalaan.

AL 04.12. – 13:06 (Luotu: 13:05): Nokian ripulipotilaat ruuhkauttaneet Taysin osastoja

Tampereella on tähän mennessä hoidettu noin 30:tä ripulitautipotilasta, joista suurin osa on ollut lapsia. Kenenkään potilaan tila ei ole kriittinen.

AL 04.12. – 14:34 (Luotu: 14:34): Nokian vesivahingosta voi hakea korvauksia

Vesivahinko kuuluu kaupungin vastuuvakuutuksen piiriin. Vahinkojen tarkkaa määrää ei vielä tiedetä. Jäteveden saastuttaman vesijohtoverkon alueella asuu noin 10 000 ihmistä.

AL 04.12. – 22:46 (Luotu: 14:36): 100 000 pulloa olutta viemäriin

Nokian Panimolle veden saastuminen tulee erittäin kalliiksi. Panimo joutuu lorottamaan 100 000 pullollista juomaa viemäriin.

AL 05.12. – 12:50 (Luotu: 09:37): Nokian koulut kiinni perjantaina, vesi käyttökiellossa

Kaikki Nokian koulut pidetään perjantaina suljettuna vesiongelmien vuoksi. Nokian kaupunki on asettanut veden käyttökieltoon koko kaupungin alueella. Vesijohtoveden käyttö ruoan laittoon ja juomiseen on kielletty kokonaan. Vettä ei saa käyttää keitettynäkään. Edes astioita ei saa pestä vesijohtovedellä. Tiukennettujen ohjeiden takana on kaupungin päävesijohdon rikkoutuminen viime yönä. Pääjohdon katkettua hanoista voi tulla aiempaa laajemminkin jäteveden saastuttamaa vettä. Nokian saastuneesta vedestä on sairastunut viikon aikana jo tuhansia ihmisiä.

AL 05.12. – 13:32 (Luotu: 13:31): Ministeriö haluaa selvityksen kaikkien vesilaitosten tekniikasta

Kaikkien kuntien terveysviranomaiset joutuvat pian selvittämään sosiaali- ja terveysministeriölle, onko niiden vesilaitoksissa samanlaisia teknisiä ratkaisuja kuin Nokialla. Ministeriö valmistelee asiasta ohjekirjettä yhdessä vesi- ja viemärilaitosyhdistyksen sekä maa- ja metsätalousministeriön kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriö aikoo laittaa myös vesihuollon kriisitiedottamisen remonttiin.

AL 05.12. – 14:05 (Luotu: 03.12. – 19:53): Toimintaohjeita Nokialla

Nokian vesijohtoveden käyttö ruoan laittoon, juomiseen tai astioiden pesuun on kielletty kokonaan.

Vettä ei saa käyttää keitettynäkään. Kielto ei koske Siuron, Linnavuoren eikä Kuljun alueita. Kielto on voimassa toistaiseksi.

Jos vesi ei näytä tai haise likaiselta, siinä voi peseytyä.

Vatsataudin hoidossa tärkeintä on riittävän nesteen saanti. Laimeat mehut ja mehukeitot sopivat hyvin. Nestevajauksen hoitoon tarkoitettua lääkettä saa apteekista.

Lasten ja vanhusten vointia seurattava tarkimmin. Soita tarvittaessa ensiapuun.

Käsihygienia on erittäin tärkeää. Bakteerit voivat tarttua kosketuksesta. Apteekista saatavissa desinfioivaa ainetta.

Huolehdi naapurista, varsinkin yksinäisistä ihmisistä. Vesilaitoksen päivystysnumeroon soittamalla heille voidaan toimittaa juomakelpoista vettä, mikäli tiedetään osoitteet.

AL 05.12. – 14:21 (Luotu: 14:21): Nokian päävesijohtoa korjataan

Nokian vesiongelmat pahenivat entisestään keskiviikkona. Kaupungin päävesijohto rikkoutui yöllä, ja hanoista tuli monin paikoin ruskeaa vettä. Vesijohtovesi on Nokialla nyt kokonaan käyttökiellossa. Hanoista tulevaa vettä ei saa juoda keitettynäkään eikä käyttää ruuanlaittoon. Edes peseytymistä tai tiskaamista vesijohtovedellä ei suositella. Uudet ohjeet ovat Nokian kaupungin internetsivuilla.

Päävesijohto syöttää normaalisti vettä vesitorniin. Putkirikko on saanut liikkeelle putkistossa olleen sakan. Väri- ja makuhaittojen lisäksi vedessä saattaa olla taudinaiheuttajia. Pääjohdon katkettua hanoista voi tulla aiempaa laajemminkin jäteveden saastuttamaa vettä. Tähän asti siitä ovat kärsineet lähinnä Etelä-Nokian asukkaat.

Puhdistettua jätevettä joutui Nokian vesiputkistoihin viime viikon puolivälissä. Sen jälkeen kaupunki on kärsinyt vatsatautiepidemiasta. Sairastuneita arvioidaan olevan kaikkiaan tuhansia.

Vesijohtovesi on käyttökelpoista vain Siuron, Kuljun ja Linnavuoren alueilla, missä vesi tulee Hämeenkyrön puolelta. Muille nokialaisille pystytettiin keskiviikkona kaksi kiinteää vedenjakelupistettä keskustan kauppojen tuntumaan.

Putkirikon syy ei ole vielä tiedossa. Epäselvää on myös se, mihin aikaan yöllä vesijohto on katkennut.

AL 05.12. – 14:56 (Luotu: 13:33): Armeija tulee apuun Nokialle

Puolustusvoimat aloittaa vedenjakelun Nokialla todennäköisesti jo tänään keskiviikkona iltapäivällä. Lääninhallitus on jättänyt Nokian kaupungille selvityspyynnön terveyspalveluiden toiminnasta vesikriisin aikana. Terveyskeskuksen ensiapu ja päivystys eivät ole pystyneet vastaamaan puhelutulvaan eikä vastaanotto vedä. Pyhien aikana tilanne Nokian terveyskeskuksessa menee entistä vaikeammaksi. Ihmiset kaipaavat myös tietoa siitä, miten he pääsevät laboratoriokokeisiin tai saavat tarvitsemansa lääkärintodistuksen esimerkiksi työnantajaansa varten. Nokialta pyydetään vastausta jo tänään. Sosiaali- ja terveysministeriö katsoo, että jos Nokia kaipaa lisää apua, on kaupungin asia pyytää sitä. Ministeriön mukaan Nokia on saanut jo apua Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä ja kansanterveyslaitokselta. Sairaanhoitopiiristä on lähetetty paikalle infektiolääkäri ja hygieniahoitaja. Myös kansanterveyslaitokselta on tullut infektiolääkäri.

AL 05.12. – 15:43 (Luotu: 15:42): Nokialaisista löytyi ainakin kampylobakteeria ja salmonellaa

Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä vahvistetaan, että Nokian vatsatautipotilaiden näytteistä on alustavissa tutkimuksissa löytynyt ainakin kampylobakteeria. Virusten osalta tutkimukset ovat vielä kesken. Bakteeriviljelyssä on löytynyt neljä kampylobakteeria ja yksi todennäköinen salmonella. Molemmat bakteerit aiheuttavat samankaltaisia oireita: vatsakipua, ripulia, mahdollisesti myös kuumetta ja oksentelua. Useimmiten vatsatauti paranee itsestään muutamassa päivässä. Epidemiatilanteissa otetaan yleensä näytteitä vain muutamista potilaista. Niiden bakteeriviljelyn perusteella saadaan yleiskuva siitä, millaisista taudinaiheuttajista on kyse. Myös norovirusta pelätään olevan liikkeellä. Virusten osalta potilasnäytteet tutkitaan Helsingissä, mutta tutkinta on vielä kesken.

Vesijohtovedestä otettuja näytteitä tutkitaan Kansanterveyslaitoksen ympäristöterveyden yksikössä Kuopiossa. Vedestä on tähän mennessä löytynyt adenovirusta, mutta noroviruksesta ei ole vesinäytteidenkään osalta vielä varmuutta. Adenovirus ei ole kovin vaarallinen, Suomessa ei ole ollut yhtään adenoviruksen aiheuttamaa vatsatautiepidemiaa. Norovirus taas voi pieninäkin pitoisuuksina aiheuttaa tauteja.

AL 05.12. – 19:23 (Luotu: 15:30): Nokian vesi käyttökiellossa ainakin perjantaihin saakka

Nokian kaupungin vesijohtovesi on käyttökiellossa ainakin perjantaihin saakka. Käyttökielto määrättiin keskiviikkona varotoimenpiteenä, kun putkirikko irrotti ruskeaa sakkaa vesijohtoveteen. Sakassa voi olla jätevedestä tulleita taudinaiheuttajia. Isossa putkilinjassa ollut vaurio saatiin korjatuksi jo keskiviikkona, mutta putkisto on vielä huuhdeltava. Vesijohtoveden tilaa tutkitaan lähipäivinä. Jos vesi on kunnollista, käyttökielto voidaan purkaa ainakin osittain ehkä jo perjantaina. Veden klooraus jatkunee vielä viikkoja. Puhtaan veden joukkoon päässyt jätevesi saastutti pääosan Nokian vesijohtoverkostosta viikko sitten. Saastunut vesi on aiheuttanut vatsataudin tuhansille nokialaisille. Lääkärin tai sairaalan apua on tarvinnut jo noin 300 potilasta.

Nokian vesijohtoveden saastuminen on poikkeuksellisen suuri ympäristöonnettomuus. Tuhannet nokialaiset ovat joutuneet kärsimään jätevedenpuhdistamolla tehdystä virheellisestä putkien kytkennästä, joka mahdollisti jäteveden virtaamisen puhtaan veden joukkoon. Tampereen poliisilaitos kertoi keskiviikkona aloittavansa saastumisen vuoksi rikoksen esitutkinnan. Toistaiseksi on tullut esille lähinnä laiminlyöntiin viittaavia seikkoja. Poliisin mukaan ketään ei ole syytä epäillä tahallisesta teosta. Taloudellisetkin vahingot ovat suuret. Yritysten toiminta on vaikeutunut sairastumisten vuoksi. Keskiviikkona määrätty veden käyttökielto pakotti yrityksiä rajoittamaan toimintojaan. Esimerkiksi kylpylähotelli Eden joutui sulkemaan kylpylänsä koko päiväksi. Itsenäisyyspäivästä eteenpäin Eden aikoo selvitä poikkeusjärjestelyiden turvin. Epidemian ja torjuntatoimien kestoa ei vielä voida arvioida. Jos Nokialta lähtee liikkeelle esimerkiksi norovirusepidemia, se voi kestää useita viikkoja.

AL 05.12. – 20:36 (Luotu: 20:36): Noroviruksen löytyminen pitkittää Nokian vesiongelman viikoiksi

Päävesijohdon katkeaminen pahensi Nokian kaupungin vesikaaosta entisestään keskiviikkona ja samalla vedenkäyttörajoitukset jouduttiin ulottamaan koko kaupungin alueelle. Samaan aikaan ripuliepidemia laajeni keskiviikon aikana. Nokian terveyskeskukseen tuli ennätysmäärä potilaita. Kaupunki joutui pyytämään apua naapurikunnilta, sairaanhoitopiiriltä ja puolustusvoimilta. Nokialle perustettiin kriisiryhmä. Jopa valtioneuvoston valmiusryhmä oli valmistautunut avunantoon, jos Nokia olisi tarvinnut. Maan hallitustakin informoitiin. Armeija alkoi jakaa vettä Nokialla talosta taloon ja tarkoitus on, että vedenjakajat kulkevat tarvittaessa jopa ovelta ovelle. Toistaiseksi ei tiedetä kuinka kauan tilanne jatkuu, sillä noroviruksen löytyminen potilasnäytteistä kertoo, että virusta on myös vesijohdossa. Vesijohdon puhdistuminen voi viedä jopa viikkoja, sillä norovirus on sitkeä säilymään hengissä. Kaupunginjohtaja Markku Rahikkala pyysi myös nokialaisilta anteeksi tätä onnettomuutta.

IS 5.12.: Nokialla on täysi kaaos

Tilanne Nokialla on äärimmäisen sekava. Keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa kävi ilmi, että viranomaisilla ei ole tarkkaa tietoa katastrofin laajuudesta eikä liioin siitä, miten ja milloin tilanne mahdollisesti selviää. Useimmat ihmiset pakkasivat keskiviikkona autojaan. Normaalin arjen viettäminen ei kaupungissa onnistunut. Osa valitsi hotellin, osa suuntasi sukulaisten luo. Elämä ilman vettä on osoittautunut täysin mahdottomaksi. Kaupunginjohtaja Markku Rahikkala pyysi tiedotustilaisuudessa kuntalaisilta anteeksi tapahtunutta. Tilanteen vaikeutta kuvastaa Rahikkalan lausunto:

– Tämä on katastrofaalista. Voimme vain toivoa, että tilanne ei pahene.

Tilaisuudessa kävi myös ilmi, että viranomaiset eivät tiedä, mikä osa vesijohtoverkosta on saastunut. Nokialla pelätäänkin nyt katastrofin laajenevan entisestään. 30 potilasta, joista suurin osa lapsia, on sairaalassa, mutta arvioiden mukaan oireita on tuhansilla nokialaisilla. Arvio perustuu eilen ja toissa päivänä paikallisessa koulussa tehtyyn havaintoon: maanantaina oireita oli 55 prosentilla koulun oppilaista ja tiistaina 45 prosentilla. Ylipäätään Nokian tunnelmia voi kuvata sanalla sekava. Ihmiset ovat herkässä tilassa, eivätkä viranomaiset pysty tarjoamaan vastauksia kysymyksiin. Oma lukunsa ovat vielä vanhukset, joita saattaa olla kodeissaan sairastuneina. Viranomaisten mukaan ovelta ovelle kulkevat vedenjakajat kartoittavat tilannetta ja yrittävät löytää mahdollisesti sairastuneita vanhuksia.

AL 05.12. – 20:51 (Luotu: 20:51): Ruokayritykset haluavat näytteet työntekijöiltään

Nokialla asuvat elintarviketeollisuuden työntekijät ovat tehotarkkailun alla. Sekä Saarioisten Tampereen tehdas että Tapolan tehdas ovat pyytäneet Nokian veden kanssa tekemisiin joutuneilta elintarviketyöntekijöiltään salmonellanäytteet. Kovin suuresta joukosta ei ole kyse. Saarioisten Tampereen tehtaalla on kymmenkunta Nokialla asuvaa elintarviketyöntekijää. Tapolan tehtaan väestä muutama asuu Nokialla. Heitä on pyydetty jäämään kotiin, jos heillä on vatsaoireita.

AL 05.12. – 22:31 (Luotu: 22:31): Vettä jaossa: Jakeluauton aikataulu Nokialla

Kalhunkadun ja Kuoppalankadun risteys klo 9.30 ja 13
Haavistotie – Utolankallio risteys klo 10 ja 13.30
Myllyhaan koulu klo 10.30 ja 14
Kankaantaan koulu klo 11 ja 14.30
Yrittäjäkatu Sipilää vastapäätä klo 11.30 ja 15
Menkalan kenttä klo 16-18
Anun kioski, Rälssikatu klo 17.30
Tervasuon koulu klo 18
Kalhunkatu – Kuoppalankatu risteys klo 18.30
Taka-Lauttalankatu – Pinsiöntie risteys klo 19
Kankaantaan koulu klo 19.30
Kalkunkuntie – Vihnuskallionkatu risteys klo 20
Löytiksen piha klo 20.30
Utolankallio – Haavistontie risteys klo 21
Lisäksi vettä jaetaan kiinteistä vedenjakelupisteestä Citymarketin ja Löytiksen pihassa, Myllyhaan, Utolankallion ja Tervasuon kouluilla sekä Vaahterakadun ja Orelinkadun risteksessä. Puhdasta vettä saa myös Nokian Vesilaitokselta, Sarpatintie 8.

AL 05.12. – 22:50 (Luotu: 22:36): Suomen armeija tuli auttamaan kärsivän Nokian jokaista kotia

Nokia ei selviä ilman armeijan eikä naapurikuntien apua. Sotaväki saapui keskiviikkoiltana auttamaan vedenjakelussa, naapurikunnat tarjoavat vuodepaikkoja likaisesta juomavedestä sairastuneille. Talkoissa on mukana myös SPR. Lisäjoukot tulivat tarpeeseen, koska pullovettä alettiin illalla jakaa jokaiseen kotiin. Kuhunkin kotiin jaetaan pullovettä yhdeksän litraa.

Nokian vesiperäinen ripuliepidemia on maanlaajuisesti ainutlaatuinen. Taudinaiheuttajia lisäksi useita. Sairastuneita on varmuudella tuhansia. Ripulitaudin aiheuttajana on useimmissa tapauksissa kampylobakteeri, jonka itämisaika on 2 – 7 päivää. Noroviruksen löytyminen merkitsee sitä, että epidemia voi venyä kuukauden mittaiseksi. Nokialaiset potilaat hoidetaan pääsääntöisesti Nokian terveyskeskuksessa, jonne on saatu vahvistukseksi kaksi hygieniahoitajaa ja yksi infektiolääkäri Taysista. Tays on varautunut hoitamaan vaikeimmin sairaita Taysin infektio-osastolla ja myös lastenosastoilla. Lapsia on keskiviikkoon mennessä ollut Taysissa hoidossa ainakin 40. Tays lähettää potilaat jatkohoitoon Pirkkalan, Ylöjärven ja Lempäälän vuodeosastoille. Kansanterveyslaitos on käynnistänyt Nokialla epidemian kulun seurannan. Hanaveden käyttörajoitus koskee koko Nokiaa. Vettä ei saa juoda eikä käyttää ruoan valmistukseen tai astioidenpesuun edes keitettynä.

AL 06.12. – 15:14 (Luotu: 10:04): Sairastuneita tänään vähemmän kuin eilen

Uusien sairaustapausten määrä on vähentynyt Nokialla. Viime yönä tiputuksessa oli viisi ihmistä, ja tänään torstaina tiputukseen on joutunut kymmenen henkeä. Määrä on pienempi kuin keskiviikkona. Vedenkäyttöohjeet pysyvät edelleen samoina. Vettä ei pidä käyttää ruuanlaittoon tai tiskaamiseen keitettynäkään. Veden laadusta saadaan huomenna perjantaina uudet tutkimustulokset, jolloin ohjeistusta arvioidaan uudelleen. Tähän mennessä Nokian sairastumisaallon taudinaiheuttajiksi ovat varmistuneet norovirus ja kampylobakteeri. Eilen keskiviikkona Nokialle tuotiin vettä viisi rekallista. Vettä menee paljon, sillä ilman puhdasta vettä on noin 30 000 ihmistä.

AL 06.12. – 15:40 (Luotu: 15:28): Nokian terveyskeskus varautuu tekemään tilaa vatsatautipotilaille

Nokian terveyskeskuksessa varaudutaan tekemään tilaa ripulipotilaille. Jos vuodepaikkoja tarvitaan lisää, Nokian erikoissairaanhoidon 40-paikkainen vuodeosasto tyhjennetään. Näin vapautuisi noin 25 hoitajaa ripulipotilaiden välittömään hoitoon. Leikkaustoiminta Nokialla on jo päätetty lopettaa vatsatautiepidemian ajaksi.

AL 06.12. – 17:13 (Luotu: 17:05): Asukas purki vihansa vesilähettiin

Vettä ja käsiendesinfiointiainetta torstaina nokialaiskoteihin toimittanut Matti Torkell sai tuntea nahoissaan, kuinka kypsyneitä kaupunkilaiset vesikatastrofiin ovat.

– Eräs oven avannut mies löi minua nyrkillä naamaan, kun yritin tarjota hänelle vesipulloja, Nokian terveyskeskukseen tikattavaksi tullut Torkell kertoo.

Vapaaehtoiset ja kaupungin palkkaamat kuljetusliikkeet jakoivat Nokialla keskiviikon ja torstain aikana kaupungin kaikkiin kotitalouksiin kuusi litraa pullovettä ja pullon käsiendesinfiointiainetta.

– Useimmat ihmiset ovat olleet toimituksesta kiitollisia, ja suhtautuneet vesitilanteeseen ylipäätäänkin rauhallisesti, Torkell kertoo tikatusta poskestaan huolimatta.

Torkell huomauttaa, että ovelta ovelle kiertäminen on hyvä tapa paitsi helpottaa ihmisten arkea, myös tarkastaa yksin asuvien vanhusten kunto. Ongelmana tosin on, että kaikki vanhat ihmiset eivät uskalla avata vieraalle vesilähetille oveaan.

– Eräässäkin talossa ikkunassa istunut iäkäs nainen sammutti minut huomatessaan asunnostaan valot, eikä uskaltanut avata ovea, vaikka koetin huudella tuovani kaupungin tarjoamaa puhdasta juomavettä.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä Nokialle pystytettiin lisää kiinteitä vedenjakopisteitä. Koko kaupungin kattavaan verkostoon kuuluu nyt yhteensä 18 pistettä, joissa armeijan varusmiehet ja työntekijät jakavat vettä aamu seitsemästä ilta kymmeneen. Armeija auttaa Nokian veden jakamisessa näillä näkymin ainakin maanantai-iltaan saakka. Paikalla on siihen asti yhteensä 100 puolustusvoimien edustajaa. Tarvittaessa armeija on luvannut jäädä Nokialle pidemmäksikin aikaa. Armeijan hoitamien vesipisteiden vesi on peräisin Nokian Linnavuoresta ja Tampereen Kalkusta, eikä se sisällä pahan makuista klooria.

11 vastausta artikkeliin “Nokian vesikatastrofi

 1. Hei Meri-Tuuli ja kiitos kommentoinnista!

  Viimeisimmät tiedot (9.12. AL klo 18:55) Nokian alueelta ovat, että koulut ja päiväkodit avaavat maanantaina jälleen ovensa, mutta paluu normaaliin arkeen vesikatastrofin jälkeen ei suju hetkessä. Vesijohtoverkostoa puhdistetaan viikkojen ajan ja alue kerrallaan, mikä merkitsee hanaveden käyttökieltoa puhdistettavalla alueella. Mikäli säätilassa tapahtuu suuria muutoksia kylmenevään päin, niin pakkasella puhdistusoperaatio voi aiheuttaa kaupunkilaisille murtuneita luita, kun putkista suihkuava poistovesi jäätyy katuun. Kyllä nokialaisia nyt koetellaan oikein kovalla kädellä!

 2. Toden totta! Sääliksi käy!:( Toivottavasti on hiekottajat heti liikkeellä.

  Sairastuin muuten hienon artikkelikokoelmasi luettuani itsekin vatsatautiin! Auts auts auts! Heti kyseltiin, että et ole sattunut Nokialla pistäytymään;) Taitaa olla tautia muutenkin liikkeellä.

 3. Hei Meri-Tuuli ja kiitos kommentoinnista!

  Toivotan sinulle pikaista parantumista, kaikenlaisia mahatauti- ja flunssapöpöjä on nyt liikkeellä. Meidänkin pieni on taas korvatulehduksessa, kolmatta kertaa parin kuukauden sisään : (
  Toivottavasti pian alkavat pakkaskelit, niin pöpöt kuolevat, eivätkä enää levitä tauteja. Parane pian -halit!

 4. Olisipa nokialaisilla olleet kunnolliset, bakteereja ja klooria poistavat juomavedensuodattimet, niin olisi vältytty monilta harmeilta. Nokian kaupungin olisi kannattanut antaa sellaiset jopa ilmaiseksi asukkailleen.

  Juomaveden suodatin olisi syytä hankkia mahdollisimman pian, sillä uusi katastrofi on aina mahdollinen, ei ehkä seuraavaksi juuri Nokialla.

  Myös klooratun veden syöpäriskeistä on tehokkaasti vaiettu. Siitä olisi ollut ainakin syytä varoittaa.

  Lue lisää tästä aiheesta: http://www.adlux.fi/public/koti/juomavesi.html

 5. Hei Ilkka ja kiitos kommentoinnista!

  Nokian vesikatastrofi ei ole ainoa laatuaan, mutta pahin tapaus Suomessa. Tässä talteen vielä tältä päivältä uutinen Vammalan tilanteesta:

  Vammalassakin oli ”nerokkaan nokialaisia” yhdysputkia

  29.02. – 21:09 (Luotu: 16:52)

  Vammalan jätevedenpuhdistamoilla oli aina joulukuuhun asti yhdysputket puhtaan ja likaisen veden välillä. Keskusjätepuhdistamon ja Palvialan puhdistamon yhdysputket purettiin vasta 5. joulukuuta 2007, kun Nokian vesikriisi oli jo alkanut.

  Vammalan kaupunki korostaa perjantaisessa tiedotteessaan, että Nokian vesikatastrofin kaltaisia tapahtumia ei ole voinut sattua Vammalassa, koska sulku- ja takaiskuventtiilit ovat estäneet teknisen veden virtaamisen puhtaan veden suuntaan.

  Putki helpotti pesua

  Vammalan keskusjätevedenpuhdistamo rakennettiin vuosina 1973-75, ja urakan yhteydessä talousveden ja teknisen veden putkistojen välille rakennettiin yhdysputki. Vastaava putki rakennettiin myös Palvialan puhdistamoon, joka valmistui vuonna 1988. Vammalan kaupungin tiedotteen mukaan viranomaiset hyväksyivät yhdysputket laitoksia rakennettaessa.

  Suodenniemen puhdistamolla ei ole teknisen veden järjestelmää lainkaan.
  Vammalan yhdysputket rakennettiin pesutöiden helpottamiseksi. Puhdistamoilla pestiin normaalisti lattioita, kalustoa ja laitteita suihkuttamalla teknistä vettä pesusuuttimista. Huollon aikana teknistä vettä ei ollut saatavilla pesuun, ja tekniseen putkistoon johdettiin siksi talousvettä.

  Monessa kunnassa

  Vammalan yhdysputket tulivat julkisuuteen torstaina, kun kaupunki mainittiin Yleisradion A-talk-ohjelmassa. Ohjelman mukaan laittomia yhdysputkia on ollut ainakin Kauhajoella, Vaasassa ja Vammalassa, mutta ne on purettu.

  Kauhajoella sattui A-talkin mukaan vastaava onnettomuus kuin Nokialla 1993, mutta sen vaikutukset olivat pienemmät.

  Keskiviikon A-studio puolestaan kertoi, että kunnista olisi löytynyt ainakin 22 samantyyppistä liitosratkaisua kuin Nokialla. Sosiaali- ja terveysministeriö ei kuitenkaan vahvista tietoa.

  – Kunnat toimittavat tiedot maaliskuun loppuun mennessä lääninhallituksiin, jotka tekevät meille yhteenvedon. Todennäköisesti osa kuntien raporteista saadaan vasta huhti-toukokuussa, kertoo ylitarkastaja Jari Keinänen.

  Virpi Ekholm
  Markus Kuokkanen

  Aamulehti

 6. Tässä vielä toinen tämän päiväinen uutinen:

  Kahta Nokian vesilaitoksen virkamiestä epäillään rikoksesta

  29.02. – 20:03 (Luotu: 11:07)

  Poliisi epäilee rikoksesta Nokian vesihuoltolaitoksen johtajaa Juha Menosta ja toista vesihuoltolaitoksella esimiestehtävissä työskentelevää virkamiestä. Rikosepäilyt liittyvät Nokian vesikriisiin. Asian vahvistaa vesikriisivyyhdin tutkinnanjohtaja Hannu Kallioniemi Tampereen poliisista.

  Poliisi epäilee virkamiehiä tällä hetkellä tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Rangaistukseksi siitä voi seurata joko sakko tai varoitus.

  – Heitä ei epäillä mistään tahallisesta, vaan jonkinasteisesta huolimattomuudesta, Kallioniemi kertoo.

  Kallioniemen mukaan poliisi selvittää tutkimuksissaan esimerkiksi sitä, että olisiko esimiesten pitänyt tietää, että laiton yhdysputki on ollut paikallaan 20 vuotta.

  Tarkempia yksityiskohtia Kallioniemi ei kerro vedoten tutkimusten keskeneräisyyteen.

  Virkamiesten lisäksi poliisi epäilee rikoksesta Nokian jätevesilaitoksen työntekijää, joka avasi jätevesihanan vahingossa. Työntekijää epäillään törkeästä yleisvaaran tuottamuksesta.

  Aamulehti

 7. Eilen uutisoitiin:

  http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1520588

  Poliisi epäilee kahden kuolleen Nokian vesikriisin takia

  17.04.2008 12:12, päivitetty 17.04. 17:34

  Poliisi epäilee kahden henkilön kuolleen Nokian pilaantuneen veden vuoksi. Tapauksia tutkitaan kahtena kuolemantuottamuksena.

  Toinen vainajista oli iäkäs tamperelainen nainen ja toinen keski-ikäinen nokialainen mies. Nainen kuoli Tampereen yliopistollisessa sairaalassa ja mies löydettiin kuolleena kotoaan.

  Kuolemansyyntutkinta tehtiin kaikkiaan seitsemästä vainajasta. Viidessä tapauksessa varmistui, että kuolema ei johtunut pilaantuneesta vedestä.

  – He ovat mahdollisesti juoneet pilaantunutta vettä, mutta mikään ei viittaa siihen, että vedellä olisi ollut merkitystä kuolemassa, tarkentaa rikoskomisario Hannu Kallioniemi Tampereen poliisista.

  ”Ei syytä kaunaan”

  Nokian Uutisten mukaan mahdollisesti vesikriisin seurauksena menehtyneen 45-vuotiaan miehen isä on surullinen, muttei näe syytä vihaan tai kaunaan.

  Sydänvaivoista kärsineen miehen piti mennä lopputarkastukseen, mutta vatsatauti esti sen. Isä kuvaa pohtivansa, että ilman vesikriisiä poika eläisi yhä.

  Kallioniemen mukaan kuolemantuottamuksesta epäillään ainakin sitä vesilaitoksen työntekijää, joka jätti juoma- ja jätevesiputkien välisen venttiilin auki. Tässä vaiheessa on hänen mukaansa epävarmaa, miten pitkälle esimiesportaisiin vastuun katsotaan ulottuvan.

  Poliisi epäilee venttiilin avannutta henkilöä jo entuudestaan yleisvaaran tuottamuksesta. Lisäksi Nokian vesilaitoksen johtajan ja toisen esimiesasemassa olevan virkamiehen epäillään syyllistyneen tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen.

  – Poliisitutkinta kokonaisuutena on vielä kesken, kuolemantapaukset ovat siinä yksi osa, Kallioniemi toteaa. Hän arvioi poliisitutkinnan kestävän vielä useita kuukausia.

  Jäteveden pääseminen juomaveteen aiheutti viime marras-joulukuussa laajan vatsatautiepidemian Nokialla. Veteen pääsi useita eri taudinaiheuttajia. Vatsatautiin sairastui tuhansia nokialaisia.

 8. HS:Nokian kovan onnen putken rakentajaa tuskin löytyy

  Julkaistu: 22.8.2008 18:05

  stt

  Nokian jätevedenpuhdistamon yhdysputken rakentaja jäänee perusteellisen tutkinnan jälkeenkin arvoitukseksi. Jäte- ja talousveden yhdistävän putken venttiilin avaaminen johti viime vuoden lopulla vesikriisiin ja laajaan vatsatautiepidemiaan Nokialla.

  Tapausta selvittävän tutkintalautakunnan puheenjohtaja Pekka Aho sanoo Nokian Uutisten haastattelussa, että lautakunnalla ei ole pakkokeinoja selvittää sitä, kuka yhdysputken rakensi ja milloin.

  Tampereen poliisista ei kerrota, miten poliisitutkinta tältä osin etenee. Venttiilin avannut vesilaitoksen työntekijä sen sijaan on saatu selville.

  Aho arvioi, että tutkintalautakunnan loppuraportti valmistuu syksyn aikana. Raportti sisältää hänen mukaansa suosituksia siitä, miten vastaavat onnettomuudet voitaisiin jatkossa välttää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s