Appelsiinin tuoksua · Juhlapyhät

Vappu/helatorstai ja äitienpäivä/helluntai karkausvuonna 2008

Selasin vuoden 2008 kalenteria ja huomasin, että meillähän on tulossa harvinainen vappu sekä äitienpäivä.

Vappu/helatorstai

Toukokuun ensimmäiseksi päiväksi on merkitty kaksi juhlapyhää sekä vappu (suomalaisen työn päivä) että helatorstai (Kristuksen taivaaseenastumisen päivä). Tänä vuonna pääsiäinen on niin aikaisin (21.-24. maaliskuuta), että helatorstai osuu toukokuun 1. päiväksi. Tämä on todella harvinaista, sillä viimeksi näin sattui vuonna 1913 ja seuraavan kerran tilanne tulee eteen vasta puolentoista vuosisadan kuluttua, vuonna 2160. Kaikkein aikaisimmaksi helatorstai on sijoittunut vuonna 1761, jolloin sitä vietettiin jo vapunaattona.

Vuoden 2008 tilanne on otettu huomioon työehtosopimuksissa. Esimerkiksi valtion tämänhetkinen työehtosopimus toteaa, että vaikka vuodesta 2002 alkaen helatorstai lyhentää viikon työaikaa esimerkiksi virastotyössä 7 tunnilla 15 minuutilla, ”vapunpäivälle sattuva helatorstai ei kuitenkaan lyhennä työaikaa”.

Vuonna 2008 työntekijät jäävät harvinaisen sattumuksen takia nuolemaan näppejään, kun menetämme yhden vapaapäivän.

Äitienpäivä/helluntai

Vuoden 2008 kalenteriin mahtuu monta harvinaista yhteensattumaa. Eriskummallisen tilanteen aiheuttaa pääsiäisen varhainen ajankohta, 21.-24. maaliskuuta. Siksi myös muut pääsiäiseen liittyvät juhlat ovat poikkeuksellisen varhain. Helatorstaita vietetään 40 päivää pääsiäisen jälkeen ja helluntaita 50 päivää pääsiäisen jälkeen.

Aikaisen pääsiäisen vuoksi helluntai on tänä vuonna jo 11. toukokuuta. Koska kyse on toukokuun toisesta sunnuntaista, samalla juhlitaan myös äitienpäivää.

Karkausvuosi

Kaiken päälle vuosi 2008 on karkausvuosi, joten helmikuussa on yksi ylimääräinen päivä. Sen myötä meille tulee yksi ylimääräinen työpäivä normaalivuotta enemmän. Vuonna 2008 juhlapyhistä loppiainen ja itsenäisyyspäiväkin osuvat sitten viikonloppupäiville.

Jos haluaa tarkistaa vähittäiskauppojen aukioloajat näiden harvinaisten juhlapyhien aikana, ne löytyvät täältä.

Lähteet:
Almanakkatoimisto kevät 2002: Kalenterimaailman kuulumisia
TS 28.5.2007: Karkausvuonna 2008 helatorstai osuu vappuun
Lyijykynä korvassa nälkää pakoon -blogi 13.12.2007: Liikaa mahdollisia työuupumuspäiviä vuonna 2008
IL 28.12.2007: Vuonna 2008 yksi työpäivä lisää ja yksi vapaa vähemmän

Advertisement

6 vastausta artikkeliin “Vappu/helatorstai ja äitienpäivä/helluntai karkausvuonna 2008

  1. Mainiota uutta vuotta!

    Ja kiitos tuosta informatiivisesta kalenterikatsauksesta. Nyt pitää joidenkin siis miettiä, viettääkö helluntain äidin vaiko heilan kanssa.

  2. Onnellista alkanutta vuotta 2008!! Mietinkin tässä päivänä eräänä, että miten helatorstai voi olla noin ”väärään aikaan”, sehän tuppaa yleensä olemaan toukokuun loppupuolella. Jossain tietovisassa muistaakseni oli kysymys ”mikä on v 2008 ensin, äitienpäivä, vappu, helatorstai vaiko Eurooppa-päivä”, ja arvelin tietenkin helatorstaita… Tämä katsaus oli oikein informatiivinen!

  3. Piti tulla tänne vanhaan postaukseen vielä kysymään, että oletko huomannut, laskiaistiistaina on myös Runebergin päivä. Yhtä pullan ja tortun syöntiä koko päivä 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s