Alkoholismi · Appelsiinin tuoksua · Avioero · Blogispotti · Lähisuhdeväkivalta · Vastuullinen vanhemmuus

Portti vapauteen

Surffasin sattumalta Links from IRC:n kautta juttuun, joka ei olisi voinut paremmin ajoitukseltaan osua kohdalle. Aion nimittäin kirjoittaa exän kuulumisista. Hän tulee tarvitsemaan kaiken avun, jonka voi saada tänä vuonna, sillä hän sai linnatuomion. Kun hän saa tuomionsa kärsittyä, pitäisi jotenkin selviytyä siviilissä. Optimistisesti ajattelen, että hän etsisi apua ja voisi samoin sattumalta eksyä näille sivuille.

Portti vapauteen on portaali sisältäen eväitä rikoksettomaan elämään vankilasta vapautuneille, vankilaan meneville ja kriminaalihuoltolaitoksen asiakkaille. Päämääränä on tukea rikostaustaisia päihteettömään ja rikoksettomaan elämään kuntoutumisessa. Sivujen tavoitteena on myös auttaa heitä selviytymään siviilissä.

Portti vapauteen -portaali sisältää mm.

Portaalin ovat tuottaneet Kriminaalihuollon tukisäätiö ja Rehellistä elämää -verkosto. Portaalin päämääränä on vähentää uusintarikollisuutta parantamalla rikostaustaisten ja heidän läheistensä suoriutumismahdollisuuksia yhteiskunnassa.

Käräjäoikeus käsitteli exän asian ja tuomitsi hänet törkeästä rattijuopumuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vamman tuottamuksesta. Exä sai useita kuukausia ehdotonta vankeutta ja korvattavaakin kertyi.

Kun ajattelen realistisesti tätä asiaa, niin ei voi kuin todeta, että exän elämä on todella menossa kovaa vauhtia huonoon suuntaan. Työttömänä, ihmissuhteet menettäneenä ja terveytensä alkoholilla tärvelevänä ei linnatuomion jälkeen ole montaa vaihtoehtoa; joko raitistuu ja korjaa elämänsä tai jatkaa alamäkeä.

Lapset eivät ole nähneet isäänsä puoleentoista vuoteen. He tietävät linnatuomiosta. Sitä on turha salailla, koska tiedän kokemuksesta, että salailusta on pelkkää haittaa. Tässä pitää vain itse keskittyä elämän tärkeisiin asioihin, eikä murehtia turhaan. En voi muuttaa exän elämänmenoa, koska en ole hänestä vastuussa. Exä on ainoastaan itse itsestään vastuussa. Ehkä se portti vapauteen vie myös uuteen elämään ja raittiuteen.

8 vastausta artikkeliin “Portti vapauteen

 1. Voimia sulle ja lapsille, kurjaa. Kamalaa miksi ihmisen elämä voi mennä, ja toisaalta manaan miksi minun mieheni säären tuusannuuskaksi posauttanut kaahaaja sai hädin tuskin sapiskaa – taisi rapsahtaa 3kk kortti kuiville ja naurettavat sakot, eikä varmaan edes kuvittele miten joiltain meni elämä sekaisin takiaan.

  Olen entistä enemmän henkilöautoilua vastaan, ja kulkiessani fillarilla ja julkisilla kauhistelen etenkin pariisilaisten liikennevastuuttomuutta.

  Mutta tehtyä ei saa tekemättömäksi, ja kuvittelen millaista on elää syyllisyydentunteen ja linnatuomion kanssa loppuelämänsä. Joskus sattumalla on julmat kuviot.

  Hienoa että yrität tukea exääsi, tarvitsee varmaankin sitä kipeästi.

 2. Kiitos Maurelita kommentoinnista ja voimatoivotuksista!

  Exä ehti ajella rattijuoppona monta vuotta, kunnes vasta viime vuonna jäi kiinni. Ihme, ettei kukaan kuollut. En ole nähnyt exää pitkään aikaan, enkä ole puhunut hänen kanssaan puhelimessa. Hän on siirtynyt niin pitkälle omassa ahdistuksessaan, ettei häntä voi enää läheiset pelastaa. Enkä taida enää olla edes hänelle läheinen. Olen vain hänen lastensa äiti ja ex-vaimo. Toivon hänelle kaikkea hyvää. Itse en voi häntä parantaa, enkä tukea. Ehkä hän vielä löytää tien parempaan elämään tai sitten ei… Saa nähdä.

  Jokaiselle, joka lukee tämän jutun ja mikäli aihe koskettaa itse lukijaa tai läheistä, niin toivon paljon voimia! Tehtyä ei todellakaan saa tekemättömäksi, mutta elämä silti jatkuu. Halit!

 3. Totta puhut. Alkoholistia ei voi muuttaa. Vain hän itse voi sen tehdä. Tyttäreni isä kuoli 42-vuotiaana alkoholismiin. Hän oli hyvä ihminen mutta alkoholisti. Ei siis tehnyt tarkoituksella pahaa muille, ainoastaan itselleen.
  Ehkä hän opetti meille muille läheisille miten EI pidä elämäänsä tuhlata.
  Kun hän kuoli pystyin ehkä siksi tuntemaan syvää surua hänestä, koska tiesin ettei hän vahingoittanut läheisiään muuten kun juomalla. No, sekin sattui ja pahasti kun normaali perhe-elämä oli mennyt.
  Tytön elämää hän varmaan särki enemmän koska ei pystynyt osallistumaan siihen.

 4. En ole itse uskovainen vaan kirkostaeronnut pakana, mutta tuossa vaiheessa usko olisi yksi hyvä vaihtoehto.

  Tiedän useita entisiä alkkiksia ja linnakundeja, jotka ovat päässeet elämänsyrjästä kiinni vaihtamalla päihteet Jeesukseen. Jos on taipuvainen addiktoitumaan, niin se on yksi vaihtoehto. Minä en kyllä asiasta mitään tiedä omakohtaista kokemusperäistä kun perhepiirissä ei ole ketään jota tuo koskettaisi henkilökohtaisella tasolla.

 5. Hei Hallatar, i ja Halo Efekti! Kiitos kommentoinnista : )

  Huolehdin itsestäni ja lapsistani, enkä vaivaa liikaa päätäni exän toilailuilla. Exä lupasi vapaaehtoisesti allekirjoittaa paperit, joilla hän luopuu yhteishuoltajuudesta. Siihen voi mennä aikaa, joten jään odottelemaan papereita.

  Ensi viikolla hänen pitäisi kuulla, että missä hän kärsii tuomionsa ja koska se pannaan täytäntöön. En oikein edes tajua koko asiaa, että hän menee vankilan muurien sisälle istumaan… Toivon, että hän tulisi vaikka uskoon, niin sitten juominen loppuisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s