Appelsiinin tuoksua · Blogispotti · Burnout · Kirjat · Työelämä

Liian tunnollinen

Koin vuonna 2004 työuupumuksen eli burnoutin. Toivuin siitä 7 viikossa ilman pillereitä, kun kävin säännöllisesti terapiassa, puhuin paljon, kirjoitin, tein aarrekartan ja lepäsin. Hetkeä ennen sairauslomaa sain kauan odottamani ylennyksen, josta en kuitenkaan voinut sillä hetkellä iloita. Sairauslomani aikana samassa työhuoneessa työskennellyt hankala työtoverini jäi äitiyslomille, joten paluu töihin onnistui ilman suurempia vaikeuksia. Tilanne töissä ei kuitenkaan koskaan muuttunut, vaikka yritin parantaa työilmapiiriä. Siksi hakeuduin työpaikan sisällä toisiin tehtäviin.

Sain käsiini ja luin vuonna 2005 kirjan Liian tunnollinen, jonka ovat kirjoittaneet Tinni Ernsjöö Rappe (s. 1970) ja Jennie Sjogren (s. 1975). Ruotsinkielinen alkuteos on nimeltään Diagnos: Duktig. Kirja esittelee kuusi tyypillistä ylitunnollista 26-37 -vuotiasta naista, jotka ovat joutuneet sairauslomalle arvostetusta työstä. Vaikka naisten ongelmat ovat erilaisia, voidaan syyt johtaa yhteiskunnan asettamiin kohtuuttomiin odotuksiin, naisten ja miesten eriarvoisuuteen sekä lapsuudenkodista opittuihin asenteisiin. Suosittelen erittäin lämpimästi lukemaan tämän kirjan.

Pystytkö makaamaan sohvalla, vaikka pyykkivuori odottaa silittämistä? Jos vastaus on ei, saatat potea tunnollisen tytön syndroomaa.

Okei, mitä nyt sitten tehdään? Jos asia ei ole käynyt ilmi jo aiemmin kirjassa, on aika sanoa se suoraan:

  • Ei ole sinun vikasi, että haluat olla tunnollinen.
  • Ei ole sinun vikasi, että näännyt kaikkien vaatimusten alle.
  • SE EI OLE SINUN VIKASI.

Kirjasta löytyy muutama toimenpide, jotka voivat auttaa liian tunnollisia tyttöjä:

  • Tunnollisten tyttöjen perheet voivat tarkistaa kotitöiden jakautumisen. Kuka tekee mitä ja miksi?
  • Tunnolliset tytöt voivat itse yrittää nähdä tilanteensa laajemmassa perspektiivissä, esimerkiksi hankkimalla tietoa patriarkaalisista rakenteista.
  • Kaikkien tulisi tietää, millaisia naisten ja miesten ehdot ovat yhteiskunnassa ja työpaikoilla. Tiedon avulla on helpompi huomata tilanne ja muuttaa se.
  • Yhdessä voimme muuttaa piintyneitä tapoja.

Tässä linkkejä muihin kirjoituksiin liittyen Liian tunnollinen -kirjaan:

Lopuksi vielä ajattelemisen aihetta eli kirjan tekijät ovat pitäneet aiheesta useita seminaareja/teemapäiviä, joiden aikana osallistujat ovat miettineet tunnollisuus-sanan herättämiä assosiaatioita:

Kateus, ponteva, terhakka, tylsä, haaste, hyvät näytöt, koulu, vaatimukset, täydellinen, virheetön, pelokas, loukkaus, kohteliaisuus, ihailtava, hyvä, työteliäs, tekee kaiken mitä käsketään, ahkera, uuttera, kunnianhimoinen, tuottelias, tehokas, puhdas, hyvännäköinen, kiltti, menestyvä, pätevä, lojaali, vastuu, ahdistus, stressi, ehjä ja puhdas, hyväksyntä, luotettava, isän tyttö, miellyttää, pidetty, mukautuvainen, harkittu, avualias, sanoo aina kyllä, ”sinä olet niin hyvä, kyllä sinä tästä selviät…”, kunnollinen, mukava, tarmokas.

8 vastausta artikkeliin “Liian tunnollinen

  1. Tästä olikin mulle apua, mä painiskelen juuri näiden kysymysten kanssa. Menen parin viikon päästä puhumaan työpaikan psykologille omasta uupumuksestani. Työpaikkalääkäri lupasi lomaa heti, kun haluan, mikä on lohduttava tieto.

  2. Voi perkele tällasta. Nää on näitä feministien juttuja taas, telaketjut jyllää ja sitten ihmetellään kun kaikki on päin persettä. Kerro mulle, että miksi tällainen kirja on kirjoitettu pelkästään naisille? Mikä tekee tunnollisuudesta, negatiivisena tai positiivisena asiana naisten yksinoikeuden?

  3. Hei Iines ja kiitos kommentoinnista!

    Hyvä, että löysit heti tästä jutusta apua, siihen se oli juuri tarkoitettukin : )

    Voimahalit!

  4. Hei shovi ja kiitos kommentoinnista!

    Harmi, jos sinulla on samankaltaisia liialliseen tunnollisuuteen liittyviä ongelmia, joiden kanssa joudut painiskelemaan, etkä ole löytänyt itsellesi sopivaa kirjallisuutta. Voit tietysti lukea tämän Liian tunnollinen -kirjan ja vaihtaa nais-sanan tilalle mies-sanan, feministin tilalle sovinisti jne. Sanomasta voi kuitenkin tulla hieman ristiriitainen. Liika tunnollisuus ja siitä aiheutuva työuupumus eivät missään nimessä ole pelkästään naisten kohtaamia asioita, vaan myös miehet kokevat niitä.

    Voimahalit!

  5. Minulla ei ole liialliseen tunnollisuuteen liittyviä ongelmia, vaan ihan päinvastaiseen liittyviä ongelmia. Olen kuitenkin huomannut täysin samanlaisia piirteitä myös miehissä, joten tuntuu ihmeelliseltä määritellä tämä ongelma ainoastaan naisten yksinoikeudeksi.

    Lisäksi haluaisin puuttua tuohon ”feministin tilalle sovinisti” -kohtaan. Sovinismihan Wikipedian mukaan tarkoittaa ”jonkin ryhmän tai ryhmän jäsenen äärimmäisyyksiin menevää, yksipuolista ja fanaattistakin käyttäytymistä jotakin toista ryhmää kohtaan” ja tämän ns. chauvinismin tunneituin muoto on miessovinismi. Kuitenkin näkisin itse feminismin eräänlaisena naissovinismina, vaikka feminismi on alunperin tarkoittanut naisen aseman parantamista *tasapuoliseksi*, ei siis nykyisen naissovinismin eli telaketjufeminismin ajamaa miesten polkemista.

  6. Hei shovi ja kiitos kommentoinnista!

    Kukaan ei mielestäni ole sanonut, että liiallinen tunnollisuus ja sen myötä uupuminen olisi ainoastaan naisten yksinoikeus. Se koskettaa sekä naisia että miehiä. Itse en minkään aatteellisuuden äärimmäinen fanaattinen edustaja, vaan kannatan molempien sukupuolten tasapuolista tasa-arvoa. Erosin jopa kirkostakin vuodenvaihteessa, vaikka en koe olevani ateisti. Haluan vain uskoa asioihin omalla tavallani. Ehkä parhaiten minun omaa elämänuskomustani kuvaa se, että uskon kaikkeen, kunnes toisin todistetaan.

    Jos telaketjufeminismi tarkoittaa laput silmillä oman asian ajamista vimmalla ja voimalla, välittämättä ja kuuntelematta vastaväitteitä tai näkemättä ongelmia omassa toiminnassaan, niin silloin ollaan todella kaukana minun ajatuksistani.

    Jokaisella on kuitenkin oikeus omiin mielipiteisiin ja niiden ilmaisemiseen. En missään nimessä pyri omassa blogissani hyökkäämään ketään kohtaan tai lietsomaan jotain tiettyä mielialaa. Jokaisella on myös oikeus muuttua ja vaihtaa mielipiteitään.

    Olen ollut aina halausihminen, joten lähetän sinulle hyvänpäiväntoivotukset halien kera : )

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s