Appelsiinin tuoksua · Bloggaus · Blogispotti · Facebook

Facebook-uupumusta ilmassa

Karkauspäivän blogijuttuni myötä löysin tieni Ulla-Maaria Mutasen blogiin Esineistä, ihmisistä, verkostoista ja ideoista. ITviikon kolumnisti Ulla-Maaria Mutanen tekee väitöskirjaa Helsingin yliopistossa ja kehittää thinglink.org -suosituspalvelua design-esineille. Tilasin blogin omaan blogilukijaani ja selailin juttuja. Silmiin osui lokakuulta 2007 juttu: Facebook vs. MySpace: sähköpostihaastattelu Olivia-lehteen. Tässä pari poimintoa:

Ida Kukkapuro: Mistä nettiyhteisöissä on kyse?

Ulla-Maaria Mutanen: Samasta kuin kaikissa yhteisöissä. Jaetuista kiinnostuksen kohteista, hengailusta, hauskanpidosta, hyväksynnän hakemisesta, kumppanin katsastuksesta.

I: Miksi kannattaa kuulua nettiyhteisöön?

U: Netti on jokapäiväisen sosiaalisen toiminnan alusta. Yhteisöjen kautta samoista asioista kiinnostuneet ihmiset löytävät toisensa helpommin.

I: Mitkä yhteisöistä alkavat olla vanhentuneita, epätrendikkäitä vai ovatko mitkään?

U: Yhteisö ei ole välttämättä sama asia kuin palvelu, sillä yhden palvelun sisällä, esim. Jaikun, voi elää tuhansia pieniä harrastus- tai faniyhteisöjä (groupit). Se mikä yhdessä ryhmässä alkaa tuntua vanhentuneelta voi olla toiselle uutta.

Facebook-villityksen laantumisesta on ollut merkkejä näkyvissä Iso-Britanniassa ensimmäisen kerran. Tässä aiheesta uutisointi:

uusisuomi.fi 22.2.2008 Hups! Onko Facebook jo out?:

Facebook-villitys on vallannut niin poliitikot kuin poptähdetkin, mutta nyt näyttää huolestuttavalta. Isossa-Britanniassa Facebook-käyttäjien määrä nimittäin kääntyi laskuun tammikuussa, ensimmäistä kertaa. Timesin mukaan analyytikot puhuvat nyt ”Facebook-uupumuksesta”. Liekö termi syntynyt siitä, kun työuupumuksesta kärsivät ovat helpottaneet oloaan hengaamalla yhteisösivustoilla? Kysymys ei ole mitenkään merkittävästä pudotuksesta: viiden prosentin lasku eri kävijöiden määrässä verrattuna joulukuuhun voi olla vain kausivaihtelua. Mutta on Facebook alkanut ärsyttääkin. Marraskuussa Facebook julkisti tietoja käyttäjien shoppailutottumuksista ilman lupaa.

Ylipäätään Facebookin uusi mainosstrategia herätti käyttäjissä sellaisen protestin, että sivusto joutui taipumaan ja pehmentämään linjaansa. Uudet mainostoiminnot käytännössä tekivät käyttäjistä mainostajia tahtomattaan. Tässä kuussa Facebook taipui uudelleen ja päätti helpottaa käyttäjien profiilien täydellistä poistamista palvelimeltaan. Toisin sanoen sivusto joutui tekemään käyttäjille helpommaksi sivuston käytön lopettamisen.

Nettialan aikakauslehti New Median Nic Howell sanoo Timesille, että kysymys voi olla myös yhteisösivuston muuttumisesta liian kaupalliseksi. Kun poliitikoita ja suuryrityksiä alkaa olla Facebookissa liikaa, sen ydinkäyttäjät pakenevat uusien, uskottavampien palveluiden helmoihin. Tiedot Facebook-käyttäjien laskusta keräsi Nielsen Online, jonka nettianalyytikko Alex Burmaster sanoo käyttäjien ehkä kokevan hankalaksi profiiliensa hallinnoinnin. Kaiken maailman ohjelmistojen kokeilu on ehkä aluksi hauskaa, mutta pian voi alkaa tuntua siltä, että tietoa tulee liikaa.

Yksi jos toinenkin on koukuttunut Facebookiin. Itse en vielä kärsi Facebook-uupumuksesta, mutta jonkinasteisesta kyllästymisestä. Jos Facebookissa viettää paljon aikaa, eikätkä ystävät reagoi nopeasti viesteihin tai kutsuihin, niin siellä on tylsää. Pienen lapsen kanssa ei aina pääse tapaamaan ystäviään, joten Facebook auttaa kuitenkin pitämään ystäväverkostot hengissä. Oma kuherruskuukauteni Facebookin kanssa kesti noin 3 viikkoa, sitten oli uutuuden viehätys hävinnyt. Itselleni Facebook merkitsee verkostoitumista ja hauskojen pikkupelien pelaamista.

4 vastausta artikkeliin “Facebook-uupumusta ilmassa

 1. Itse en ole Facebookia edes katsonut, nykyinen verkostoituminen blogien kautta(ja IRL) riittää vallan hyvin, vuorokaudessa ei vaan ole riittävästi tunteja:)

  Varmaan, jos olisi tarvetta, Facebook voisi olla ihan kätevä. Minulle sillä ei vaan ole käyttöä. Tuntuu, että suurin innostus on ehkä laantunut, ihmiset palailevat jopa blogeihin takaisin ja päivittävät taas.

 2. Vinguin juuri samaa Alexian blogissa (Finland’s secrets, ranskaksi) – ei ole tarpeeksi tunteja päivässä tai pikemminkin yössä.

  Blogit ja FB eivät voi kilpailla keskenään todella mistään muusta kuin käyttäjien ajasta, muuten koko hommat ovat niin erilaisia.

 3. Joo, olen ihmetellut facebookia. Aina sanotaan ettei pidä netissä paljastaa asioita, omalla nimellä etc, mutta facebook tomii juuri omilla nimillä. Vähän skitsofreeninen olo siitä. Jokin aika sitten HS lukupiiriblogissa tapahtui samanlainen virtuaalisen ja todellisuuden sekoittuminen
  http://blogit.hs.fi/lukupiiri/liian-ahtaat-piirit/

  Kirjoittelet minua kiinnostavasti. Vaikka olen mies kuten nimimerkistä näet, olen silti sitä mieltä että monet naiset ovat yllättävän fiksuja. Näin netissä anonyymisti sen voi paljastaakin 🙂

  PS
  http://octavius1.wordpress.com/

 4. Hei SusuPetal, Maurelita ja Pena ja kiitos kommentoinnista!

  Olen palannut jakamaan tietokoneen käyttöaikani kahden erilaisen nettimaailman; Facebookin ja blogini välillä. Olen rajannut oman Facebook-profiilini niin, että voin olla omasta mielestäni turvallisin mielin. Jos jäljelle näkyviin jääneistä asioista joku vetää omat johtopäätöksensä tai käyttää niitä väärin, niin sille en voi mitään. Olen vain tavallinen Maija Meikäläinen : )

  Halit!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s