Allergia · Appelsiinin tuoksua · Bloggaus · Blogispotti · Laktoosi-intoleranssi · Lääketiede

Laktoosi-intoleranssi

Helvihanna Pohjapaperin alta-blogissaan kertoi, että hänellä on todettu verikokeen avulla laktoosi-intoleranssi. Helvihanna ei ole yksin tämän diagnoosin kanssa, sillä minulla todettiin kuutisen vuotta sitten myös verikokeella sama tila, joka johtuu maitosokeria glukoosiksi ja galaktoosiksi hajottavan laktaasientsyymin vähyydestä tai puuttumisesta kokonaan ohutsuolessa. Käytän laktoosittomia elintarvikkeita, koska en siedä yhtään laktoosia. Joskus syön kylläkin maitosuklaata, mutta silloin kärsin vatsavaivoista.

Laktoosi-intoleranssia ei pidä sekoittaa maitoallergiaan, jossa lehmänmaidon proteiini eli valkuaisaine aiheuttaa ihmiselle allergisen reaktion. Oireita saattaa ilmetä etenkin pikkulapsilla, mutta maitoallergiasta voivat kärsiä aikuisetkin. Aikuisilla maitoyliherkkyys aiheuttaa usein erilaisia laktoosi-intoleranssin kaltaisia suolisto-oireita, mutta se voi ilmetä myös iho- ja hengitysoireina.

Jos laktoosi ei pääse pilkkoutumaan ohutsuolessa, se kulkeutuu pilkkoutumattomana paksusuoleen. Siellä bakteerit hajottavat sen hapoiksi, vedeksi ja kaasuiksi. Laktoosi sitoo vettä. Kun laktoosi ei ohutsuolessa pääse imeytymään, se vetää runsaasti ja nopeasti vettä kudoksista suolen sisälle. Suolen sisältö paisuu, suolenseinämä venyy, suolen aaltoliike lisääntyy ja sisältö kulkee vauhdilla eteenpäin. Tästä aiheutuu vatsan kurinaa ja vatsan löysyyttä tai ripulia. Paksusuolessa bakteerit alkavat käyttää laktoosia ravinnokseen. Bakteerien aiheuttamassa käymisessä syntyy kaasuja, jotka aiheuttavat vatsan turvotusta ja ilmavaivoja. Jos kaasu ei pääse normaalisti ulos, saattaa esiintyä hankaliakin vatsakipuja. Oireina voi olla myös pahanhajuinen hengitys tai väsymys.

Laktoosi-intoleranssia ei voi pitää yleismaailmallisesti sairautena jo senkään vuoksi, että suurin osa maailman aikuisikäisistä ihmisistä ei siedä laktoosia. Laktoosi-toleranssi eli laktoosin sieto on suhteellisen harvinainen ominaisuus, joka on kuitenkin yleinen pohjoisilla alueilla, joissa talven yli selviäminen onnistuu paremmin maidon avulla. Siksi esimerkiksi Suomessa intoleranssia pidetään joskus sairautena. Sitä esiintyy noin 17 %:lla suomalaisista.

Laktoosi-intoleranssin syy on geeneissä, joten laktaasi-entsyymin puutosta aikuistuessa ei voida estää. Sen sijaan oireita voidaan ehkäistä tehokkaasti välttämällä maitosokeria.

Laktoosi-intoleranssia hoidetaan yksilöllisesti ja oireiden mukaisesti. Potilas testaa itse, minkä verran maitoa eri muodoissaan hän sietää. Joskus saattaa riittää, että maidon juomista vähennetään. Maito kannattaa silloin nauttia pieninä kerta-annoksina ruokailun ohessa. Jos intoleranssin hoitoon käytetään täysin laktoositonta ruokavaliota, pienikin satunnainen määrä laktoosia voi aiheuttaa rajuja oireita.

Laktoosia eli maitosokeria on luonnostaan ainoastaan maidossa. Ruuat, joiden valmistuksessa on käytetty maitoa, sisältävät näin ollen laktoosia. Kypsytetyissä juustoissa ja useimmissa sulatejuustoissa tosin ei ole lainkaan laktoosia, koska maitohappokäymisen johdosta laktoosi on hajonnut propionihapoksi ja hiilidioksidiksi.

Monet margariinit ovat täysin laktoosittomia, mutta myös voi ja tavalliset margariinit sopivat useimmille. Laktoosia on myös joissakin lääkkeissä. Jos ei siedä laktoosia lainkaan, kannattaa mainita siitä apteekissa ja lääkärissä käydessä. Kaupassa kannattaa tutkia pakkausmerkintöjä, sillä niissä on aina mainittu, sisältääkö tuote maitoa, onko tuote vähälaktoosinen tai kokonaan maidoton. Myös soijavalmisteet sopivat, ellei ole melko yleistä soija-allergiaa. Kaurasta ja riisistä valmistetaan myös maitotuotteita vastaavia elintarvikkeita. Ne ovat ainakin toistaiseksi selvästi kalliimpia kuin maidosta valmistetut.

Lähteet:

Wikipedia – Laktoosi-intoleranssi
HUS – Laktoosi-intoleranssi
HUS – Maitoallergia
Yle Akuutti – Maitoallergiako?
laktoositon.net
Poliklinikka.fi – Laktoosi-intoleranssi
Valio – Laktoositon
Verkkoklinikka-fi – Laktoosi-intoleranssi vai maitoallergia
Duodecim Terveyskirjasto – Laktoosi-intoleranssi
Allergia- ja astmaliitto – Laktoosi-intoleranssi
Finfood Oppimateriaali – Laktoosi-intoleranssi
Tuotewiki – Laktoositon maitojuoma (Valio)

Muutamia blogeja sisältäen maininnan laktoosi-intoleranssista:

Pohjapaperin alta: Verikokeen tulos!
Polkkapossu: Minulla on geenivirhe. O-ou.
PopuLAARI: Tämä hetki – Lurkerin ja anonyymin kommentit
Häh? Töö.: Erilaisuudesta sakotetaan
Kermakisun kehräystä: Mimosan hipiä
Yiran elämää: Minä
Kobaïa: Kirurgiaa ja matkalippuja

5 vastausta artikkeliin “Laktoosi-intoleranssi

 1. Moi Pena ja kiitos kommentoinnista!

  Totta, Suomessa tähän suhtaudutaan kuin sairauteen, vaikka se on yliherkkyys. Laktoosittomia tuotteita on tullut markkinoille riittävästi, joten meidän perheen ruoanlaitto onnistuu hyvin. Eri asia on se, kun lähtee ulos syömään tai kylään. Pitää vaan muistaa ilmoittaa, että on tällainen huomioonotettava asia.

 2. Listaan muutaman oman linkkini, missa olen viitannut laktoosi-intoleranssiin, ja lahinna sen eroihin Suomessa ja Irlannissa. Suomessahan se on nykyisin yleinen vaiva (ja vaikuttaa yleistyneen rankasti sen jalkeen kun Suomessa muutettiin maidon kasittelytapaa – taisi liittya jotenkin maitorasvan pilkkomiseen), mutta Irlannissa harvinainen, vaikka taallakin kaytetaan paljon maitotuotteita.

  http://stello.brayforum.com/blog/index.php?itemid=427

  http://stello.brayforum.com/blog/index.php?itemid=431

  http://forum.brayforum.com/viewtopic.php?f=11&t=1863

 3. Hei Stello ja kiitos kommentoinnista!

  Loistavaa saada tähän lisää linkkejä 🙂

  * Heiluttaa terveisiä sinne Irlantiin! *

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s