Appelsiinin tuoksua · Emmerdale · Muistoja · Taustaa · Vastuullinen vanhemmuus

Lapsenvahtiongelma

Meillä oli viikonloppuna juhlat ja mainitsin juhlien yhteydessä äidille, että tarvitsisin pitkästä aikaa tällä viikolla lapsenvahtia, koska minulla on menoa ystävien kanssa. Äiti aluksi innostui asiasta, mutta isä meni tyrmäämään idean, koska hänen pitää mennä kyseisenä päivänä molempiin työpaikkoihin töihin. Äidillä ei ole ajokorttia, joten hän on isän kyytimisen varassa liikkuessaan meille. Linja-autolla matkustaminen on kuulemma hankalaa, vaikka se ei todellakaan ole sitä. Äiti on kotirouva, koska isä ei anna hänen mennä töihin, eikä se olisi edes mahdollista mielisairauden sairaudentunnottomuuden takia. Äidillä ei ole siis muuta menoa kuin kodin hoitaminen. Asia jäi kesken. Kysyin lapsenvahdiksi muitakin sukulaisia ja ystäviä, mutta kaikilla oli menoa.

Tänä iltana soitin äidille kysyäkseni uudestaan häntä lapsenvahdiksi. Unohdin jälleen, että puhelinkeskustelut äidin kanssa eivät ole helppoja asioita hoitaa. Uskon sokeasti aina parempaan tulevaisuuteen ja siihen, että joku päivä kuin taikasauvan iskusta äiti on parantunut diagnosoimattomasta mielenterveysongelmastaan. Selitin äidille uudestaan, että mihin kellonaikaan tapahtuu mitäkin ja koska tarvitsen häntä avuksi meille. Ehdotus ei sopinut äidille. Hän ei halua tulla haetuksi kotoa minun toimesta päivällä ja viedyksi illalla takaisin kotiin. Pikkuinen olisi pitänyt viedä hänen luokseen ja hakea nukkumaanmenoajan jälkeen kotiin. Etäisyys vanhempieni kodin ja oman kodin välillä on 30 km. Lopulta tilanne räjähti täysin käteen, koska hän syytti minua määräilystä, komentamisesta, joustamattomuudesta ja jatkuvasta juhlimisesta sekä siitä, että olen huono äiti, kun en halua olla lasteni kanssa.

”Miksi et halua olla lapsiesi kanssa?”

”Onko sinun pakko mennä sinne?”

”Onko siellä pakko olla ihan loppuun asti?”

Olen käynyt viimeisen vuoden aikana viihteellä kaksi kertaa eli työpaikan pikkujouluissa joulukuussa ja viime kesäkuun työpaikan kesäjuhlissa. En siis todellakaan hyppää jatkuvasti juhlimassa. Äitini on hoitanut pikkuista yhteensä 6 kertaa viime vuonna, kun mies on ollut ulkomaan työmatkalla: syyskuussa pari tuntia, että kävin lääkärissä, lokakuussa pari tuntia, että pääsin hierojalle, joulukuussa pikkujoulujen ajan sekä kolmena päivänä Helsingin työmatkan ajan. Tänä vuonna ei kertaakaan. En todellakaan pyydä äidin apua muuta kuin silloin, kun se on ihan tarpeen.

Äiti vetosi myös siihen, etteivät hän ja isä käyneet koskaan missään juhlimassa minun ja siskoni ollessa pieniä. Aika taitaa kuultaa äidin muistot. Tämä väite on täysin tuulesta temmattu, koska muistan erittäin hyvin ne lukemattomat kerrat, kun vanhempani kävivät sunnuntai-iltaisin tanssimassa kaupungilla tanssiravintolassa ja me lapset jäimme kaksistaan kotiin ilman lapsenvahtia. Olin itse varhaisteini-ikäinen ja siskoni alle kouluikäinen. Teimme silloin lempimutusteltavaamme; spagettia ja ketsuppia isot lautaset itsellemme. Isä halusi aina perunaa ja kastiketta, joten pasta oli kuin kiellettyä herkkua. Kun kumosin äidin esittämiä väitteitä, hän sai vain lisää vettä myllyyn ja suuttui enemmän. Lopulta hän tiuskaisi, että hänen tv-ohjelmansa Emmerdale menee sivu suun.

20 minuuttia kestänyt puhelu päättyi riitaan ja siihen, että pahoitin mieleni. Itkin. Olin vihainen äidille. Päätin, ties kuinka monta kertaa jo ennestään, että en soita äidille pitkään aikaan. Äiti pääsi pilaamaan taas kaiken. Ei pelkoa, että kysyisin vähään aikaan yhtään mitään äidiltä.

Aviomies perui sitten omat menonsa ja hän hoitaa lapsia. Yritän parhaani mukaan unohtaa tämän välikohtauksen ja keskittyä positiivisiin asioihin.

7 vastausta artikkeliin “Lapsenvahtiongelma

 1. Onneksi nykyinen miehesi (?) voi toimia lapsenvahtina. Tässä nyt osaa oikein mitään, mä lueskelin sieltä täältä hiukan huolellisemmin sun blogiasi. Mulla on pala kurkussa, kuule.
  Meillä on paljon yhteistä myös, minä en vaan ole kertonut blogissani käytännössä yhtään mitään. Alkoholisti-ex esimerkiksi. Minun vanhan äitini ongelma on läheisriippuvuus, hän hoitaa ja passaa kaikkia muita, eikä elä omaa eläämäänsä. Läheisriippuvuus voi olla aivan hirvittävää. Hänellä ei ole ongelmia, jos kysytään. Jep. Viimeksi, kun kajosin mummun (todella pahoihin) ihon kutinoihin ja koronaaritautiin, jota ei sitten ollutkaan, kun tutkittiin ja uskalsin huomauttaa, että josko et äiti ole onnellinen, kun miehesi (isäpuoleni) juo. Että kutiset, kun sun on niin paha olla? Ja jos menisit vaikka jonnekin puhumaan? Sain sitten äitini silmilleni. Minä en tiedä mistään mitään (hän luulee tietävänsä kaiken minun ja poikien elämästä, huom!) ja minullahan se vasta juoppo mies olikin! (sanoin, että niin O-L-I ja minä uskalsin erota ja mitä se enää tähän kuuluu, kun se todellakin on mennyttä?) Ja sitten sain kuulla, että kutinat ja kaikki johtuvat aina minusta. Hohhoijjaa. Vaikka tiedän, että se ei ole totta, olen silti syyllinen omaan hautaani asti. Voi rakas äiti minkä teki…
  Enpä muuten ole pahemmin soitellut äidille, hän kyllä soittaa joka ilta toiselle kaksosista, kaukokasvattaa ja ohjaa yli sadan kilsan päästä.

 2. niin kaikilla ei ole apua hoitoon! ei meilläkään tänävuonna olemme miehen kanssa kaksi kertaa käyneet muutaman tunnin ulkona kahdestaan! mutta tekee tosihyvää joskus saada aikuisten omaa aikaa!! tuolla mll:lässä on hyviä hoitajia kannattaa kysyä! mutta onneksi lapset kasvaa ja sitten osaavat jo olla keskenään vähän aikaa kotona!! iloista kesää teille!!

 3. Tutulta kuulostaa tuo, ettei ole muuta lastenhoitoapua kuin lasten isä. Minun äitihän on kuollut, sukulaiset kaukana jne jne. MLL:stä emme ole koskaan saaneet hoitajia. Aina tulee ei-oo:ta. Onneksi löysin yhden kivan tytön tuttavan kautta tästä läheltä. Häntä voin kysyä hoitamaan, jos on tarvis. Nyt ei ole ollut yli puoleen vuoteen tarvetta saada ulkopuolista hoitajaa. Olemme lasten isän kanssa pistäneet menemiset kalenterin kanssa tarkasti ylös. Kun minulla on jokin meno, hän katsoo lapsia ja päinvastoin.

  Tämä on kai tätä nykyaikaa…

 4. Hei Krisu, Stello, auringonkukka ja HeidiR ja kiitos kommentoinnista sekä vinkeistä!

  Perheemme pienin on ruoka-aineallerginen lapsi, joten ulkopuolisen hoitajan ottaminen apuun ei välttämättä onnistu. Siksi toivoin ennestään tuttua hoitajaa eli tässä tapauksessa omaa äitiäni. Koska äidille ei käynyt, niin nykyinen mieheni hoiti lapsia.

  Sekä yksin vietetty aika että avioparin pitämä yhteinen aika ilman lapsia tekee hyvää parisuhteelle. Silloin ladataan akkuja ja jaksetaan taas paremmin arjen kiireiden keskellä : )

  Halit kaikille!

 5. Hei auringonkukkametsä!

  En tiedä mistä tänne eksyin mutta koukkuun jäin heti kerrasta! Sun jutuissasi on paljon samaa kuin mun elämässä. Sä olet kyllä hienosti pystynyt purkamaan tuntojasi virtuaalipaperille. Itse olen vasta alussa..

  Niin tähän mun piti kommentoida sitä että Mll:n hoitajat kyllä osaavat hoitaa allergista lasta. Itselläni on 4 enemmän tai vähemmän allergista lasta ja kun vaan antaa riittävän hyvät ohjeet niin kyllä ne pärjää. Tosin mikä mä olen neuvomaan kun lapset on olleet viimeisen kahden vuoden aikana kerran hoidossa…Ei vaan saa aikaiseksi vaikka se yhteinen aika miehen kanssa olis kyllä niin tärkeää.

  Millä mielellä jätät lapsesi äitisi hoitoon? Etkö pelkää ”kohtausta” tms?

  Lumista talvea ja kaikkea hyvää toivottaa 🙂

  Heli

 6. Hei Heli ja kiitos kommentoinnista!

  Totta, että MLL:n hoitajat ovat päteviä ja osaavat hoitaa allergista lasta. Meillä on tällä hetkellä niin hieno tilanne, että ruoka-aineallergioista on päästy eroon, ihanaa!

  En ole pyytänyt 5 kuukauteen äitiä hoitajaksi lapselle, vaikka eipä sitä ole tullut paljon missään käytyäkään. Loukkaannuin viime kerrasta niin paljon, että ei ole käynyt edes mielessä. Olemme kylläkin nähneet toisiamme eri tilanteissa kesäkuun jälkeen, mutta eihän äiti tuollaista välikohtausta muista tai siihen palaa. Ellei sitten ensi kerralla, kun pimahtaa.

  Kotoa pois muutettuani menetin jokapäiväisen näkyvyyteni äidin maailmaan. Soittelen äidille silloin tällöin, mutta näemme harvemmin. Viime lastenhoitokerrasta on kohta kulunut vuosi, joten ei taida äidillä olla enää kunnon kosketusta pienen elämän touhuihin.

  Jos tarvitsen lastenhoitajaa, niin otan yhteyttä muihin sukulaisiin.

  Lumista talvea ja kaikkea hyvää myös sinulle, Heli!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s