Appelsiinin tuoksua · Bloggaus · Nyt

EU-parlamentti haluaa bloggaajien taustat selville

HS 25.6.2008 klo 12.04: EU-parlamentti haluaa bloggaajien taustat selville

EU-parlamentin kulttuurivaliokunta ehdottaa tuoreessa raportissaan blogien laillisen aseman selventämistä ja bloggaajien taustojen selvittämistä. Valiokunta rinnastaisi blogit laillisesti kaikkeen muuhun julkisuudessa tapahtuvaan keskusteluun.

Raportin on laatinut virolainen europarlamentaarikko Marianne Mikko.

”Blogosfääri on tähän asti ollut täynnä hyviä ja suhteellisen rehellisiä aikeita. Kuitenkin blogien arkipäiväistyessä kaikki eivät noudata enää näitä periaatteita.”

Jotta blogimaailma pysyisi rehellisenä, pitäisi Mikon mielestä bloggaajien taustat ja motiivit olla paremmin selvillä.

”Tarvitsemme laatutakeita, pitää tuoda ilmi, kuka kirjoittaa ja miksi.”

Raportissa ei puhuta minkäänlaisen rekisterin perustamisesta eikä bloggaamisen luvanvaraistamisesta. Mikko haluaisi selventää blogien asemaa muun muassa vastineoikeuden, lähdesuojan ja eettisten sääntöjen noudattamisen suhteen.

Raportin mukaan blogien ja sivustojen, joiden sisältö on käyttäjien tuottamaa, pitäisi rinnastaa kaikkeen muuhun julkisuudessa tapahtuvaan keskusteluun.

Valiokunta suosittelee bloggaajien ja blogien julkaisijoiden ”etujen ja kiinnostuksen kohteen julkistamista” ja blogien vapaaehtoista luokittelua.

Valiokunnan neuvoa-antava jäsen, belgialainen Ivo Belet kommentoi raporttia sanomalla, että bloggaamista ei ”pitäisi rajoittaa millään tavalla”. Toisaalta hänenkin mielestään yksityisyyden suojan ja vastineoikeuden kaltaisiin asioihin pitää puuttua.

Valiokunta on myös huolestunut median omistuksen keskittymisestä yhä harvempiin käsiin. Raportin mukaan on ”huomattava riski”, että media taloudellisen voiton tavoittelussaan menettää kykynsä toimia vallan vahtikoirana.

***
Olen käsitellyt omassa blogissani anonyyminä bloggausta useita kertoja, mm. jutuissa: auringonkukkametsa kertoo blogikokemuksistaan, Muiden paluu kieltäymyksen tielle ja Anonyyminä oleminen. En ole aikonut muuttaa toimintaani blogin kirjoittajana eli aion edelleen pysyä anonyyminä.

Mitäs Blogistania on mieltä tästä uutisesta ja EU-parlamentin kulttuurivaliokunnan tahtotilasta?

6 vastausta artikkeliin “EU-parlamentti haluaa bloggaajien taustat selville

 1. Komitean aikeet ja ideat osoittavat, ettei verkossa tapahtuva kansalaismedia tai -vaikuttaminen ole kovinkaan tuttua ja että pelko avointa yhteiskuntaa kohtaa on suurta.

  Tekstistä näkyy myös jollain tasolla tarve suojella perinteistä mediaa, ikäänkuin blogit olisivat sille muka jokin uhka.

  Mietintö käsittelee toki merkittävältä osalta muuta kuin blogeja, mutta nimenomaan tähän blogeihin liittyvät osiot on kirjoitettu vähän sillä sävyllä, että kansalaisten viestintä pitäisi saada kontrolliin.

  Ei tule onnistumaan.

  http://vaiheinen.blogspot.com/2008/06/blogit-rekisteritvksi.html

 2. Hei!

  Minä olen belgialaisen Beletin kanssa samaa mieltä. Bloggaamista ei saa rajoittaa. Anonyyminä kirjoittamisessa ei minusta ole mitään pahaa, päinvastoin. Jos raportin ehdotus menisi läpi (mihin en usko), moni bloggaaja lopettaisi nettikirjoittamisen.
  En ymmärtänyt ollenkaan lausetta laatutakeista. Mitä varten kaikkien pitäisi tietää, kuka kirjoittaa ja miksi? Luulisi, että EP:n kulttuurivaliokunnalla olisi muutakin tekemistä kuin pohtia blogien nimettömyyttä. Epäilen, että valtamedioiden lobbaajat ovat olleet asialla.

 3. Niinpä, niin… Suosittelen myös tutustumaan Ruotsin salakuuntelu päätökseen. Aloittaa voi vaikka täältä:
  http://internet-on-mobiili.blogspot.com/2008/06/kerrotaan-se-kuvin.html

  Villejä huhuja likkuu myös, että postmoderni demokratia peloittaa joitain vallankahvassa olevia. Se, että kansalaiset pääsisivät vaikuttamaan omaan elämäänsä yhä suoremmin ei ole kaikkien tahojen intressien mukaista.

  Kun ihmiset alkavat saamaan vertaistukea ajatuksilleen ja vielä ymmärtämään toistensa kieltä, voi mahdollinen kynnys sotien käymiseen nousta niin suureksi, että kenraalien toimenkuvan muutos on ajankohtainen. 🙂

  Toivottavasti tämä ”hupi” saadaan pysymään avoimena ja raikkaana (ja mehän emme taivu painostuksen edessä) kun itsekin on pääsemässä aloittelemaan bloggaamisen ihmeellistä maailmaa…

  Tässä vielä pari linkkiä viitteeksi tähän kommenttiin. Jos sallit.

  http://www.wikipuolue.fi/index.php?title=Etusivu

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Esperanto

  Hyvää kesää, aurinko nousee kyllä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s