Satuin kuulemaan pätkän alueuutisisista, kun televisiossa kerrottiin pujon hävittämisestä asuinalueiden lähistöllä. Olin eilen tekemässä kyseistä asiaa eli revin pujoa muiden rikkakasvien joukossa pihalla. Olen myös jutellut aiheesta naapurini kanssa, että pujosta pitää päästä eroon. Olen aikaisempina vuosina hävittänyt pujoa ja aion tehdä sitä jatkossakin. Päätin myös kirjoittaa aiheesta jutun blogiini. Samalla tästä tuli kertomus siitä, että kuinka löydän aiheita blogiini.
Kuulen, näen tai koen jonkun mielenkiintoisen asian ja päätän kirjoittaa siitä jutun. Istun koneelle ja etsin aiheesta tietoa ensin Wikipediasta.
Pujo – Wikipedia
Marunat – Wikipedia
Sieltä löydän lisää faktoja, linkkejä ja ideoita. Pujo on allergisoiva kasvi, joten siirryn Allergia- ja astmaliiton sivuille.
Allergia- ja astmaliitto – Ketomaruna pidentää pujoallergisten oireilukautta
Pujo taajama-alueiden allergiakasvina – loppuraportti – Juha Jantunen, Kimmo Saarinen – Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti – Joutseno, helmikuu 2008 – www.allergialiitto.com/files/627/PujoLoppuR08.pdf
Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkimuksessa selvitettiin kuinka vakava allergiahaitta pujo on taajama-alueilla. Hankkeessa tutkittiin pujon ja sen sukulaiskasvin ketomarunan esiintymistä ja kukintaa sekä pujontorjuntakeinoja.
Pujo osoittautui Imatran taaja-alueella yleiseksi joutomaiden ja tienpientareiden kasviksi. Sitä kasvoi kaikilla tutkituilla alueilla ja ketomarunaakin oli joka toisella. Pujon siitepölyä on runsaimmin ilmassa heinäkuun lopussa ja elokuun alussa.
Siitepölymäärää voi vähentää paikallisesti poistamalla pujoja. Repiminen on niittämistä tehokkaampi tapa vähentää kasvin runsautta. Ensimmäisen repimiskerran jälkeen pujojen määrä laski 76%, kun niittämällä versomäärä pysyi lähes samana. Niittäminenkään ei ole turhaa, jos sen tekee ennen kukintaa. Heinäkuun alussa niitetyillä alueilla puhot eivät enää ehtineet kasvattaa uusia kukkaversoja loppukesän aikana. Pujo on pioneerikasvi, joka häviää monilta kasvupaikoilta itsestäänkin, jos kasvillisuuden annetaan vakiintua. Uusia kasvupaikkoja syntyy kuitenkin koko ajan maata kaivettaessa esimerkisi taajamien putkitöiden ja tienkorjausten yhteydessä.
Allergia- ja astmaliitto – Allergiatutkimus vahvistaa: Pujojen hävittäminen kannattaa
Kun olen löytänyt tarpeeksi materiaalia, muokkaan juttuani itseni näköiseksi sekä sellaiseksi, että jos etsisin itse tätä tietoa, niin saisin tiedon irti omasta jutustani. Sen jälkeen mietin vielä jutun otsikkoa. Yleensä kuuklaan tietoa vielä muista blogeista, että onko aiheesta kirjoitettu jo jotain. Tällä kertaa kuuklasin sanoilla ”repiä pujoa blogi” ja hakutuloksena löysin seuraavaa:
Metsäpuutarhassa ja vähän muuallakin – 25.7.2007 – Pujohaaste!
Kuusenkerkkä 12.7.2007 – 14.30 – Kuusirannan emännän kanssa keskustelua kommenteissa
Lopuksi käyn vielä tarkistamassa, että onko Blogispotissa julkaistu aiheesta blogijuttua. Etsin hakusanoilla ”pujo” ja ”allergia”. Ei löydy. Päätän julkaista blogijuttuni myös Blogispotissa. Otsikoksi kirjoitan ”Repimällä pujosta eroon”. Kuukletan vielä samoilla sanoilla ”repimällä pujosta eroon” ja löydän kaksi uutta osumaa:
Sarin ja Ollin palsta – 25.2.2008 Ketomaruna voi venyttää pujoallergisen oirekautta
Varsinais-Suomen Agenda 21: Vanhat ekovinkit 2004 – Varsinais-Suomen Agenda 21:n Ekovinkki viikolle 23 – Nitistä pujot!
Kummankaan jutun otsikko ei kuitenkaan ole Repimällä pujosta eroon, joten päädyn pitämään alkuperäisen otsikon. Tarkistan lopuksi aiheet, joita kirjoittamani blogijuttu käsittelee ja valitsen Appelsiinin tuoksua (se on jokaisessa kirjoittamassani blogijutussa aiheena, jolloin tästä aihekategoriasta löytyvät kaikki kirjoittamani blogijutut), Nyt, Bloggaus, Vastuullinen vanhemmuus ja Blogispotti. Painan Julkaise-nappia WordPressin suomalaisella julkaisualustalla, joten juttu on valmis ja luettavissa blogissani. Lopuksi menen vielä Blogispotin sivuille ja julkaisen juttuni siellä.
Näet kyllä valtavasti vaivaa yhden blogipostauksen eteen, nostan hattua. Itse kyllä mietin ehkä vähiten sitä, että onko joku muu jo kirjoittanut aiheesta, minulle se on suhteellisen merkityksetöntä. Toisaalta kun minulla on vaan pari kukkakuvaa , mitä-tänään-syötiin- ja tänään-kotona-juttuja, niin? 😉
Hei Krisu ja kiitos kommentoinnista!
Tuosta kirjoitustavastani on ollut tavallaan oma tavaramerkkini. Nykyään kun luen uutisia sähköisesti tai perinteisesti lehden paperiversiona, kaipaan lisätietolinkkejä. Mikäli aihe kiinnostaa minua, niin etsin ne linkit ja lisään omaan juttuuni 😉