Appelsiinin tuoksua · Muistoja · Vastuullinen vanhemmuus

Kasvien kerääminen

Kävin lasten kanssa mökillä keräämässä metsäkasveja lasten koulutehtävää varten. Valmistauduimme kotona ennen lähtöä tutustumalla nettikasvioon,
Wikipedian luetteloon tavallisimmista suomalaisista luonnonkasveista ja kuuklettamalla lisätietoja metsäkasveista.

Otimme retkelle mukaan muovipussin, kasvioppaan, sakset ja pienen lapion. Mukaamme liittyi tätini (äidin sisko). Kahlasimme niityllä, poikkesimme pellolle, kuljimme tienvarrella ja pientareilla sekä kävimme kangasmetsässä. Saaliiksi saimme mustikan, vadelman, puolukan, nurmitädykkeen, sananjalan, harakankellon, kielon, ketunleivän, sinivuokon ja metsäapilan. Tässä on hyvä alku lasten kasviolle eli herbaariolle. Jokaisesta kasvista merkittiin muistiin kasvin suomalainen nimi, kasvupaikka, keräyspaikka, keräyspäivämäärä ja kerääjän nimi.

Kotona puhdistimme kasvit roskista ja mullasta. Laitoimme kasvit kuivumaan tee-se-itse -kasvipuristimeen eli kovan alustan päälle painoksi painavia kirjoja. Jokainen kasvi aseteltiin ja oiottiin valkoisen paperin päälle kuivumaan. Kovalla alustalla oli ensin sanomalehtipaperi, sitten valkoinen paperi, jonka päällä kasvi, sitten valkoinen paperi ja taas sanomalehtipaperi. Kasvin tiedot laitettiin myös valkoiselle paperille. Kun kasvit ovat kuivia, ne siirretään kasvioon vaalealle pahville teipin paloilla kiinnittäen. Samalla kasveihin merkitään suomalaisen nimen lisäksi tieteellinen nimi ja heimo.

Muistelin tänään lapsuuttani, miten isoäitini (isänäiti) kertoi aikoinaan kasvien keräämisestä kouluaikojen kesälomilla. Silloin kasveja piti kerätä 200 kpl. Tätini kertoi mökillä, että hän ja äitini eivät keränneet itse kasveja koulussa, mutta auttoivat heidän serkkupoikaansa keruuhommassa. Itse kuulun siihen sukupolveen, jonka ei tarvinnut lainkaan kerätä kasveja koulussa. Tätä aihetta pohtien kuukletin lisätietoa ja löysin artikkelin Kasvienkeruuperinteestä Suomessa – täydentäviä näkökulmia (ladattava dokumentti).

Lajien, myös kasvilajien, tunteminen on tärkeä osa yleissivistystä ja kestävän kehityksen edistämistä. Kasvilajien oppimista on koetettu edistää mm. kasvien keräämisellä. Se on sekä ihastuttanut että vihastuttanut ihmisten mieliä (Seniorinetti-keskustelu, Kaksplus-keskustelu). Keräily on ollut luonnollinen tapa oppia uusia asioita ja oppia pitämään huolta kerätyistä esineistä.

Kasvien keräämiseen ja kuvaukseen liittyvät monet muutkin oppiaineet. Esimerkiksi kuvataide, liikunta, maantieto, äidinkieli ja matematiikka voidaan liittää kasvien oppimiseen, tunnistamiseen ja keräämiseen. Jo Lönnrotin luontohavainnot ovat pohjautuneet monipuolisesti eri aistien käyttöön.

Artikkelin kuviossa 1 (Kasvien keräämisen perustekijöitä ja niiden välisiä suhteita) on hyvin mielenkiintoisia asioita. Kasvilajien tunnistaminen liittyy ihmisen evoluutioon, keräilyviettiin, naturalistiseen älykkyyteen (Howard Gardner 1995), yleissivistykseen ja kestävän kehityksen, hyvän ympäristön ja hyvän elämän edistämiseen. Kasvilajien tunnistamista edistämään kehittyi kasvien kerääminen kasvikokoelmiksi, jota edistivät voimakkaasti Carl von Linne ja Elias Lönnrot. Kasvien kerääminen kasvikokoelmiksi vaikuttivat mm. suomalaisissa luostareissa lääkekasvien viljelyä 1200-luvulta lähtien, lääkekasvit apteekeissa tärkeitä 1900-luvulle asti, ”Suomen kasvitieteen isän” Elias Tillandzin 1673 ensimmäinen suomalainen kasviluettelo, Elias Lönnrotin 1870 Flora Fennica, oppikoulunopettajien ensimmäinen varsinainen kokous 1864 määräten alkeiskoulussa kerättävän 70 kasvilajia, Koulutoimen Ylihallitus 1916 oppiennätysten mukaan viidennen koululuokan loppuun mennessä kesäisin kerättyjä kasveja yhteensä 200 kpl ja lopulta Kouluhallituksen päätös 1969 kasvien keräämisestä luopumisesta. Kasvien tunnistamista edisti mm. kasviot, joista esim. 1966 Koulu- ja retkeilykasvio sisälsi pistemääriä 1-10, jotka osoittivat lajin yleisyyttä ja samalla vaihtoarvoa. Tämä edesauttoi sitä, että harvinaisia ja jopa rauhoitettuja kasveja kerättiin, jonka myötä kasvilajit harvinaistuivat ja paikoittain jopa hävisivät. Kasvien kerääminen vaikutti oppilaiden keskeiseen kilpailuun, joka aiheutti kateutta. Tämä osaltaan vaikutti Kouluhallituksen päätökseen luopua kasvien keräämisestä samoihin aikoihin, kun peruskoulu teki tuloaan.

Tämän päätöksen myötä en ole kerännyt koulussa kasveja. Oma lajintuntemukseni saattaa tästäkin johtuen olla heikko. En tunnista kasveja. Tämä päätös on voinut myös vaikuttaa siihen, että Myrkytystietokeskukseen vuonna 2004 tulleista puheluista 18% koski kasveja, sieniä ja eläimiä. Kasvien aiheuttamat myrkytystapaukset ovat yleisiä.

Lajintuntemus antaa aakkoset luonnon suuren kirjan lukemiseen. Nykypäivänä kukkien keruu on kuitenkin ekologisempaa kuin muovilelujen, Pokémon-korttien yms. keräily.

Uusissa Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (2004) kasvien keruu on otettu mukaan yhdeksi kasvilajien tuntemista edistäväksi keinoksi. Oppilaat voivat koota sopimuksen mukaan myös digitaalisia herbaarioita.

Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellisen tiedekunnan biologian oppiminen 2000-luvulla – eliöiden määritys -verkkojulkaisu on tarkoitettu luonnon- ja ympäristötiedon sekä biologian opettajaksi opiskeleville ja muille luonto-oppaille ja miksei kelle tahansa, joka on kiinnostunut eliöiden määrityksestä.

Olen tyytyväinen, että omat lapseni keräävät kasveja ja oppivat niitä tunnistamaan.

P.S. Jouduin kirjoittamaan tämän jutun kahteen kertaan, kun tekstin muokkaus meni näppäinvirheen vuoksi mönkään ja kadotti tekstini. Huoh!

12 vastausta artikkeliin “Kasvien kerääminen

  1. Voi kuule, olen kerännyt herbaarion, saanut lapsuuden traumoja serkkujen pilaamista keräilysessioista kesälomilla ja edelleen kuvaan ja opiskelen niitä omaksi huvikseni. Ja silti en opi niitä!

    Kirjoituksesi oli aivan loistava tietopaketti. Uskon lapsiesi saavan hyvän herbaarion vietäväksi syksyllä kouluun. Kokemuksen pikkunikseinä haluaisin kertoa, että imupaperi tai pelkästään se sanomalehti on parempi kuin valkoinen paperi siellä välissä, tuuletella pitää myös aika ahkerasti (jotkut kasvit vaativat jopa muutaman tunnin välein papereiden vaihdon) ja suola ripotteleminen sinisille kukille säilyttää niiden värin.

    Kyllähän niitä keräili, mutta tuo prässääminen ei oikein ollut meikäläisen hommaa 😉 Olen tullut siihen tulokseen että puutarhakasvit ovat helpompia oppia kuin luonnonkasvit.

  2. Oivallinen kooste kasvien keräilystä! 🙂

    Minua on aina harmittanut, ettei omana kouluaikana kasveja keräilty. Ehkäpä tämä on yksi syy, minkä vuoksi otin yliopistossa kasvitieteen sivuaineeksi. Keräilemään en kuitenkaan päässyt, vaan kasveja opeteltiin tunnistamaan valmiiksi kuivatuista herbaarionäytteistä. Nykyään niiden ohella käytetään myös netissä olevaa kuvastoa, ”Pinkkaa”.
    http://www.helsinki.fi/biosci/pinkka/

    Vaan ihmeen nopeasti hukkuvat muistista kasvien nimet ja tuntomerkit. Niitä pitäisi kerrata joka kesä uudestaan ja uudestaan. Kohta olen varmaan taas siinä pisteessä, että tunnistan vain voikukan ja sinivuokon 😉

  3. Hei lepis ja henna ja kiitos kommentoinnista!

    Kauniit kiitokset lisävinkeistä ja -linkistä! Tuuletus, paperinvaihto, suolanripottelu ja prässipainonlisäys – täältä tullaan 🙂

  4. Hei hpguru ja kiitos kommentoinnista!

    Minulta saat vielä papukaijamerkin 😉

    Olen ajatellut aika paljon tätä kasvien keräämisasiaa ja olen sitä mieltä, että se on hyvä lisä koulunkäyntiin.

  5. Kasveja, kasveja…opettelin opiskeluaikoina lähes 400 suomalaisen kasvin tunnistamisen latinankielisillä nimillä. En onneksi joutunut keräämään noita kasveja vaan käytin Yliopiston opetuskokoelmaa.

    Kasvien opettelu oli silloin joskus pakollista kaikille metsäekologian opiskelijoille. Järjetöntä pänttäämistä kun ottaa huomioon sen kuinka kauan nuo nimet säilyivät meidän fuksien päissä.

  6. Minä kävin oppikoulun iltakouluna 60-luvulla. Silloin saimme luvan kerätä kasveja ilman juuria ja muistaakseni vain 40 kasvia tarvitsi kerätä. Kasvien latinalaiset nimet piti opetella ja niistä pidettiin tentti. Osan nimistä muistan vieläkin kuten kielo, Convallaria majalis ja valkovuokko, Anemone nemorosa.
    Säilytin kasvejani 40 vuotta ja vasta pari vuotta sitten heitin pois. Viime kesänä kerättiin muutamia kasveja lapsenlapseni kanssa hänen kouluaan varten. Ei ollut enää niin tarkkoja ohjeita kasvien kiinnittämisestä kuin meillä aikoinaan. Silloin piti olla teipinpalat oikean kokoiset ja just oikeissa paikoissa.
    Aina joskus nytkin kuivaan kukkia ja teen niistä sitten kortteja.

  7. Hei sampsa ja Anitta ja kiitos kommentoinnista!

    Ihanaa, että jaatte muistonne ja kokemuksenne kasvien keräilystä. Eilen lapset vaihtoivat kasveihin uudet sanomalehtipaperit ja lisäsivät painoa prässiin. Kasvit olivat vallan mainiosti prässääntyneet ja hyvää vauhtia kuivumassa.

  8. Tulin vastavierailulle 🙂

    Meillä oli pojan kanssa tänä kesänä sama urakka. Hänen koulullaan riittää kun kuvaa kasvit digikameralla ja tekee niistä powerpointesityksen. Kyllä tulee tarpeeseen tuo keräily, koska monet tututkin kasvit olivat hänelle outoja.

    Minun kouluaikanani ei kasveja myöskään keräilty, mutta maalla asuessa oppi edes jotain – vieläkin erotan esim. viljalajikkeet ihan auton ikkunasta ohiajaessa. Siippa aina ihmettelee, että kuinka se on mahdollista, mutta ruispeltohan näyttää ihan erilaiselta kuin kaurapelto 😉

    Silti monet kasvit pojan listassa olivat ihan uppo-outoja minullekin, opinpa siis siinä samalla itsekin paljon uutta.

  9. hyvä kooste prässäilystä sinulla!
    meillä steinerkoulussa piti kerätä 150 kasvia muistaakseni, kun peruskoulussa kerättiin 20.
    kasvinkeräysinto kun iskee, niin saatan olla tunninkin keräämässä! 🙂 lapsesi saavat varmasti huippukasviot!

    ja vielä vinkki: kasveja kerätessä auttaa huomattavasti, kun laittaa muovipussiin esim. viinirypälerasian, niin kasvit pysyvät siinä ”kopassa!”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s