Appelsiinin tuoksua · Lääketiede · Vastuullinen vanhemmuus

Kuusenpihkavoide

Kuusenpihkavoide on noussut otsikoihin, sillä Lääkelaitos on hyväksynyt kuusenpihkavoiteen lääkinnälliseksi tuotteeksi. Meidän perheessä on ollut käytössä jo jonkin aikaa kuusenpihkavoide, jonka ostin kokeiluun jostain messutapahtumasta. Kyseinen tuote on Tervaskanto Marketingin Pihka Pekka pihkavoide. Heti ostamisen jälkeen tuote oli käytössä hyvin tuloksin, mutta nyt se on ollut unohduksissa. Pitääkin muistaa kuusenpihkavoide, kun joku perheenjäsen saa haavan seuraavalla kerralla. Muita pihkatuotteita meidän perheessä ei ole ollut käytössä.

Pihka Pekka pihkavoide on valmistettu Rovaniemellä perinteisellä tavalla puhtaasta kuusen pihkasta ja suolattomasta voista. Pihkavoidetta ja kuusen pihkaa on Suomessa käytetty jo vuosisatojen ajan erilaisten haavojen hoitoon. Voide sopii myös ihottumien ja sienitulehdusten hoitoon. Pihkavoide on parasta käyttää jääkaappiviileänä, säilyvyys tuotteella on sama myös huoneen lämmössä. Voide otetaan purkista kynnellä tai tikulla suoraan kohteeseen, alussa voi tuntua kirvelyä tai tykytystä. Voiteen toimivuus huomataan yleensä kolmen vuorokauden kuluessa hoidon aloittamisesta. Käytetään haavoihin, palovammoihin, ihottumiin, hilseilevälle ja halkeilevalle iholle sekä kovettumiin jaloissa.

5.9.2008 YLE Terveys: Lääkelaitos hyväksyi kuusenpihkavoiteen:

Ikivanhana parannuskeinona tunnettu kuusenpihkavoide on hyväksytty lääkinnälliseksi tuotteeksi. Kuusenpihka on näin ensimmäinen suomalainen luonnonhoitomenetelmä, jolle Lääkelaitos on antanut hyväksynnän. Voidetta saa nyt apteekeista. Pihkavoide läpäisi Lääkelaitoksen testin pitkällisen valmistelun jälkeen. Lääkelaitoksen tuoteryhmissä tällainen voide kuuluu Lääkinnälliset laitteet ja tarvikkeet -osastolle. Tämä osasto antaa hyväksynnän EU:n direktiivin perusteella ja tuote saa käyttää CE-hyväksyntämerkkiä. Pihkavoide on ensimmäinen suomalainen luonnontuote, joka on läpäissyt Lääkelaitoksen testin ja saanut CE-hyväksynnän. Muita tuoteryhmiä ovat tähän asti edustaneet ravintolisät. Lääkinnällisten tuotteeksi hyväksymisen jälkeen kuusenpihkavoidetta on saanut myydä apteekkien itsehoitohyllystä. Tuote halutaan pitää apteekkien hyllyllä imagon ja sen vaikuttavuuden vuoksi. Kysymys on ikivanhasta kansanlääkitysmenetelmästä.

Pihka on vanha lääke

Aikaisemmat sukupolvet käyttivät haavavoiteiden perusaineina yleensä tervaa ja pihkaa. Nyt pihka on saanut virallisen tunnustuksen.

 • Pihka tunnettiin parannuskeinona ainakin jo faraoiden Egyptissä. Suomessa puolestaan pihka on ollut yksi keskeisiä kansanparannus- keinoja saunan ja viinan ohella.
 • Pihkalla on parannettu muun muassa paiseita, palovammoja ja ihottumia.
 • Pihkavoide valmistuu yhä samalla menetelmällä kuin ennen, se puhdistetaan ja kuumennetaan. Ennen pihkaan sekoitettiin sian ihraa tai muita eläinrasvoja.
 • Pihkan puhdistava ja bakteereja tuhoava teho on tunnettu metsä- ja vesibiologien keskuudessa jo pidempäänkin. Puun kuoren rikkoutuessa pihka toimii puun hoitosuojana, tuhoavia sieniä ja bakteereja vastaan.
 • Mänty tuottaa parhaiten pihkaa, mutta jostain syystä kuusenpihka on tuottanut parhaat hoitotulokset. Tähän ei ole löytynyt tieteellistä selvitystä.
 • Pihka kerätään maanomistajan luvalla, yleensä kuusesta kirveellä hieromalla.

3.2.-17.10.2005 Niceforum: Kuusenpihkavoide:

Kuusenpihkavoide on vanha kansanparannuskonsti moniin iho-ongelmiin, haavaumiin ja paiseisiin. Kuusenpihkavoidetta on mm. Kolarin terveyskeskuksessa käytetty menestyksellisesti ns. painehaavojen hoidossa kun mitkään muut lääkkeet eivät ole auttaneet. Naapurini tytön taiveihottuma pysyy täysin oireettomana pihkahoidon aikana. Myös tavalliset haavat paranevat nopeammin voidetta käytettäessä.

5.-17.2.2005 Gernet keskustelufoorumi: Kuusenpihkavoide haavojen hoidossa:

Olen pitkään pitänyt kotilääkekaapissa kuusenpihkavoidetta omaan käyttöön. Myöhemmin innostuin siitä niin paljon, että etsin valmistajan ja aloin välittämään sitä muillekin. Kaikki saamani palaute on ollut pelkästään myönteistä. Lapissa on pihkahoito ollut kansan tietoisuudessa iät ajat ja nyt on myös lääkärit siellä alkaneet käyttää ja tutkia pihkan vaikutusta painehaavojen hoidossa. Aiheesta on ollut myös lääkäripäivillä 11.1.2005.

Repolar – Pihkasalva
Matti Narkian linkit kuusenpihkavoiteesta
Duodecim 2008: Kuusenpihkavoiteen vaikutukset haavan paranemisessa

Advertisement

7 vastausta artikkeliin “Kuusenpihkavoide

 1. Kiitos tästä tietoiskusta. Ostan tuota luonnonmukaista voidetta meillekin lääkekaappiin.

  Muistuma lapsuudesta. Meillä oli tapana kerätä lapsena kuusen ja männyn rungoilta pihkaa ja pureskella sitä purukumin tapaan, eipä se hyvältä maistunut, mutta mielikuva purukumista oli pureskelun kimmokkeena ja hyvinhän se täytti sen tehtävän.
  Nyt voisi todeta, että tämä oli hyvää suuhygienian kannalta, taatusti saimme luonnonmukaisella tavalla haavaumat ja tulehdukset torjuttua ja hoidettua.

 2. Uskoni on vahva kuusenpihkavoiteeseen, kun näin miten se hoiti vanhan ihmisen vaikeat säärihaavat kiinni. Mikään muu hoito ei ollut tuonut tulosta. Kuusenpihkaa siveltiin kuulema vielä jäljestä päinkin kevyesti ohuelle uudelle iholle, joka pysyi ehjänä. Sitten vanha rouva joutui sairaalaan muusta syystä, kuin säärihaavojen takia, eikä siellä kelpuutettu kuusepihkavoidetta ehjäle iholle.
  Hyvin äkkiä iho meni rikki ja todella pahaan kuntoon. Sairaalan kontit eivät auttaneet. Viimein sieltä kysyttiin kotiväeltä, miten he olivat hoitaneet jalat kuntoon.
  Toivottavasti sairaalassa opittiin jotakin.

 3. Hei arleena, Arkiterapeutti Kops ja aimarii sekä kiitos kommentoinnista!

  On hyvä, että usko palautuu vanhoihin hyviin hoitokeinoihin. Nykylääketiede voi rinta rinnan vaihtoehtoisten tapojen kanssa parantaa ihmisiä. Kuusenpihkavoiteella on oma paikkansa olemassa lääkitysmenetelmänä. Rakastan luonnon tuoksuja, kuten tervaa, koivua ja mäntyä 🙂

 4. Hei!
  Kun kerran apteekikkivoidettakin mainostetaan, niin miksikäs en voisi mainostaa omavalmistettanikin? Valmistan kuusenpihkavoidetta ja sitä on saatavana 30ml:n välikannellisessa voiderasiassa. Valmistuksessa on käytetty vain kuusen pihkaa, luomulaatuista rypsiöljyä ja valkeata mehiläisvahaa. Toimitan sitä luontaistuotekauppoihin ja suoran yksityisille.

 5. Muistetaanpas kuitenkin, että Lääkelaitos on hyväksynyt VAIN tuon yhden, lääkärien teettämän pihkavoiteen lääkinnälliseksi tuotteeksi. Siinä voiteessa ei tosin ole pihkaa kuin hajuksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s