Appelsiinin tuoksua · Facebook · YouTube

Puolustusvoimissa on huolestuttu Facebookin mahdollisesta käytöstä vakoiluun

YLE Uutiset/Kotimaa 19.10.2008: Puolustusvoimat huolestui nettiyhteisöjen turvallisuudesta

Puolustusvoimissa on huolestuttu verkkoyhteisöjen mahdollisesta käytöstä vakoiluun. Turun Sanomien mukaan osa merivoimien työntekijöistä on saanut tietoturvapäälliköltä kehotuksen rajoittaa henkilötietojensa ilmoittamisensa nettiyhteisö Facebookissa. Puolustusvoimat myöntää, ettei se voi työnantajana kokonaan estää esimerkiksi Facebookin käyttöä vapaa-ajalla, mutta pyytää työntekijöitään harkitsemaan, mitä tietoja itsestään laittaa nettiin.

Pyyntöjen taustalla on uhkakuva siitä, että vihollinen pyrkisi kriisitilanteessa eliminoimaan avaintehtävissä työskenteleviä sotilaita.

Ulkomaisilla kriisialueilla identiteettiriskeihin suhtaudutaan jo huomattavasti tiukemmin. Turun Sanomien mukaan esimerkiksi Israelissa ilmavoimat on kieltänyt lentäjiltään kaikkien henkilökuvien lataamisen Facebookiin.

Puolustusvoimat: Ruotuväki 14/08 Ilmestymispäivä 14.08.2008: Suomi hallitsee tietoa

Pienenä maana Suomi on niittänyt mainetta tietohallinnon osaajana. Ulkomaisissa alan lehdissä kirjoitetaan ”Suomen mallista”. Arvostetussa Harvardin yliopistossa opetetaan, kuinka tietohallinto voidaan hoitaa Suomen mallin mukaisesti. Keskeistä tässä mallissa on saumaton yhteistyö julkisen sektorin, tutkimusmaailman ja elinkeinoelämän kesken.
Tämän esimerkkimaan puolustusvoimat tarjoaa esimerkkiä muille hallinnonaloille tietohallintojärjestelmien kehittämisessä. Puolustusvoimat on verkottunut sekä kotimaisella että kansainvälisellä tasolla. Keskeisintä tässäkin on kokonaismaanpuolustus, joka perustuu asevelvollisuusjärjestelmään. Maanpuolustuksen tietohallinnonkin ytimessä on huipputason reserviläisosaajien joukko. Sodan ajan suunnitelmiin on sitoutettu monia yrityksiä kiinteällä rauhan ajan yhteistyöllä.

Puolustusvoimissa on toteutettu tietojärjestelmien rationalisointia jo vuosien ajan. Tietohallinnon rationalisointihanke (TIERA) on edennyt toteuttamisvaiheeseen. Sen myötä tietohallintojärjestelmien määrää onnistutaan vähentämään merkittävästi ja kehittämään yhteistyötä alan yritysten kanssa. On vaikeaa vetää raja siihen, mikä on tietohallintoa. Asejärjestelmiä ei lasketa mukaan, vaikka niidenkin on oltava yhteensopivia. Keskittyminen ydintehtäviin on päivän sana myös puolustusvoimien tietohallinnossa. Sen ydinalueita ovat tiedustelu, valvonta ja johtaminen. Suomen puolustusvoimat on mukana kehittämässä tietohallintojärjestelmiä globaalilla tasolla. Tästä hyvä esimerkki on MNE5. Se on kansainvälinen hanke, jonka tavoitteena on parantaa eri toimijoiden välistä yhteistyötä monikansallisissa kriisinhallintaoperaatioissa. MNE5-hankkeessa keskeistä on kehittää tilannekuvajärjestelmä, joka helpottaa johtamista. MNE5 keskittyy siviilijohtoisiin operaatioihin sekä sotilaiden ja siviilien väliseen yhteistyöhön. Suomi keskittyy MNE5-yhteistyössä eri toimijoiden välisiin tiedon välittämismenetelmiin krisiinhallintaoperaatioissa. Käytännössä Suomi tuottaa MNE5-yhteistyöhön SHIFT-konseptin, joka perustuu tiedon jakamisessa käytettäviin kehyksiin ja teknologioihin.
Suositut verkkopalvelut kuten Youtube, Messenger, Facebook ja Myspace ovat vaikuttaneet myös maanpuolustukseen. Reaaliaikainen yhteydenpito on nykyisessä tilannekuvassa ja johtamisessa keskeistä. Keskeisin kysymys ei nykyään ole enää se, kenelle annetaan, vaan kuka haluaa ja tarvitsee. Suosittu vertaisverkkoteknologia tarjoaa tulevaisuuden maanpuolustukseen malleja. Vertaisverkossa ei ole kiinteitä palvelimia ja asiakkaita, vaan jokainen verkkoon kytketty taho toimii sekä palvelimena että asiakkaana verkon muille jäsenille. Kriisitilanteissa esimerkiksi komppaniapäälliköt voisivat muodostaa oman vertaisverkostonsa ongelmien ratkomiseen.


Digitoday 26.4.2008: Israelin sotilas vankilaan Facebook-kuvan vuoksi

Israelin maavoimat langetti 19 päivän vankeustuomion sotilaalle, joka latasi kuvansa suosittuun sosiaaliseen verkkosivuun. Israelin puolustusvoimien erikoisyksikkö etsii verkosta määräysten vastaisia kuvia. Jerusalem Postin mukaan sotilas kuuluu eliittiyksikköön 8200, jonka tehtävänä on sotilaallinen tiedustelu ja salaus. Lehden mukaan Israelin maavoimat on perustanut myös erikoisyksikön, jonka tehtävän on etsiä verkosta kuvia, joita ei sinne saisi ladata. Kiellettyjä kuvauskohteita ovat esimerkiksi asejärjestelmät, tukikohdat sekä henkilöt.
– Kuvaaminen harjoitusten aikana tai tukikohtien sisällä vaatii erikoisluvan. Asiasta tiedotetaan sotilaille jatkuvasti, maavoimien tiedottaja kertoi vnunetin mukaan. Israelin ilmavoimat kielsi sotilailtaan kaikki henkilökuvien lataukset Facebookiin. Maavoimat harkitsee samanlaista kieltoa.

Digitoday 12.4.2008: Facebook on Israelissa uhka

Israelin puolustusviranomaiset pitävät Facebookia uhkana kansalliselle turvallisuudelle. Maan sotilaat ovat epähuomiossa paljastaneet sosiaalisilla verkkosivuilla salaisia tietoja. Israelilaiset sotilaat ovat esimerkiksi laittaneet verkkoon kuvia, joissa he poseeraavat salaisten laitteiden kanssa. Siten sotilaat ovat epähuomiossa paljastaneet turvallisuussalaisuuksia, kertoo CNN. Uusien sääntöjen mukaan sotilaat saavat luoda sivuja sosiaalisille verkkosivuille, mutta eivät saa kertoa niillä olevansa sotilaita tai mitään muutakaan ammattiinsa liittyvää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s