Ethän

kopioi kirjoituksiani muualle ilman lupaani, kaunis kiitos!

8 vastausta artikkeliin “Ethän

 1. Aion käyttää sivustoasi esimerkkinä yksityisen ja julkisen rajasta verkossa ja kirjoittaa siitä sosiaalisen median tutkijoiden ja soveltajien yhteisblogiin Some Labiin. Toivottavasti tämä sopii? Olisi hienoa, jos voisit myös käydä kommentoimassa viestiä, kunhan olen julkaissut sen.

 2. Hei Katri Lietsala!

  Kyllä se sopii, että käytät sivustoani esimerkkinä.

  Juuri näin toivoinkin näiden lainausten menevän : )

 3. Tässä viestiin kirjoittamani kommentti:

  Hei Katri!

  Aloitin oman ensimmäisen blogini kirjoittamisen, koska koin sen olevan terapeuttista ja puhdistavaa, kun saa mieltään vaivaavat asiat purettua virtuaalipaperille. Valitsin anonyymin nimimerkin ja blogin nimen näistä kahdesta kirjasta, jotka ovat vaikuttaneet syvästi minuun:
  Appelsiinin tuoksu: Joanne Harris
  Auringonkukkametsä: Torey Hayden

  Olen iältäni 30+ perheellinen suomalainen nainen, joka haluaa muistella ja tilittää tuntojaan perhesalaisuuksien varjossa. Olen ehtinyt elämäni aikana kokea paljon, joista suurimmat painolastit tulevat seuraavista asioista: äidin diagnosoimaton mielenterveysongelma, ex-miehen alkoholismi, avioero, yksinhuoltajuus, uupumus, masennus ja uusperhe.

  Huomasin ensimmäisen viikon aikana, että blogini herättää huomiota ja lukijoita riittää. Tulin siihen tulokseen, että taitaa suomalaisilla olla enemmänkin perhesalaisuuksia, joista ei vain puhuta. Joka suvusta löytyy varmasti alkoholisteja, mielenterveyspotilaita, avioeroja sekä vaikeita sairauksia ja ennenaikaisia kuolemia. Blogit ovat yhtä aikaa sekä yksityisiä että julkisia. Kuka tahansa voi helposti ryhtyä virtuaalikirjailijaksi, koska oman tuotoksen saaminen painetuksi teokseksi on vaikeampaa ja tietysti kalliimpaa.

  Olen harkinnut muiden blogien kirjoittamista. Niihin voisi kirjoittaa omalla nimellä itselle tärkeistä asioista, joita ei tarvitse salata. Mutta mitä sitten tapahtuu, jos joku osaa yhdistää kirjoittamieni blogien asiat ja paljastun? Jos pyrin pitämään julkisen ja yksityisen elämäni erillään tarkoituksella, mutta joku pääseekin selville kaikesta? Tällä hetkellä voin vain toivoa, ettei niin tapahdu. Voin estää sen pitämällä pelkästään tätä nimimerkin takana olevaa blogia sekä olemaan kertomatta kellekään, että kirjoitan kyseistä blogia. Yleensä kerron ystävilleni ja sukulaisilleni kaiken itsestäni, mutta nyt en ole sitä tehnyt.

  Lisäsin omille sivuille välilehden, jonne kirjoitin huomauksen, että ”Ethän kopioi kirjoituksiani muualle ilman lupaani, kaunis kiitos!”. Mikäli sivuiltani halutaan kopioida tekstiä jonnekin muualle, niin haluan siitä tietää. Olen utelias tietämään, että missä yhteyksissä tekstejäni käytetään. Haluan myös osallistua aiheesta keskusteluun.

  Ehdottamasi tutkimuskäytäntö, että tutkimuksessa lainatuille tai analysoiduille kohteille ilmoitetaan tutkimuksesta viimeistään jälkikäteen kuulostaa hyvältä, kannatan tätä käytäntöä. On totta, että etukäteen ilmoittaminen voi vaikuttaa lopputulokseen. Testihamsterina olemisena kieltävää logoa ei mielestäni tarvita.

  Hyvä, että tästä yksityinen vs. julkinen blogi -aiheesta nostetaan keskustelua. Toivotaan, että näiden keskustelujen myötä asiasta syntyy hyvä käytäntö tutkimusmenetelmien käyttöön sekä mahdollisesti joskus jopa lainsäädäntö ottaa kantaa kansalaisten oikeuksiin tietoyhteiskunnassa.

  T. auringonkukkametsa

 4. Tuija Aalto kirjoitti omassa Tuhat sanaa-blogissaan aiheesta:

  Teknisesti julkinen ei ole aina tarkoitettu faktisesti julkiseksi
  https://web.archive.org/web/20070430080739/http://www.tuhatsanaa.net/teknisesti_julkinen_ei_ole_aina_tarkoitettu_faktisesti_julkiseksi

  Tässä kommenttini kyseiseen aiheeseen:

  Ethän kopioi kirjoituksiani muualle ilman lupaani, kaunis kiitos

  Hei Tuija ja kiitos hyvästä kirjoituksesta!

  Löysin blogisi Blogispotti.fi -sivuston kautta ja tiivistit omassa kirjoituksessasi juuri sen, mitä olen miettinyt. Lisäsin eilen omaan tuoreeseen blogiini kommentin: ”Ethän kopioi kirjoituksiani muualle ilman lupaani, kaunis kiitos!” Kirjoitan omassa blogissani asioista, joita en voi omalla nimelläni julkaista niiden arkaluontoisuuden ja perheeni yksityisyyden vuoksi. Haluan kuitenkin käsitellä niitä ja jakaa tuntojani sekä ajatuksiani muiden kanssa. Omia kirjoituksiani voi kopioida muualle, mutta haluan tietää siitä. Kannatan siis hienotunteisuutta.

  Nim. auringonkukkametsa

 5. Ajattelin käyttää sivustosi kirjoituksia esimerkkinä esim. irc-gallerian päiväkirjassa sekä kopioida siitä tuttuille ja muille lukemista : ) saanko tehdä niin?

 6. Hei Helpful ja kiitos kommentoinnista!

  Saat toki luvan käyttää yleisiä kirjoituksia blogistani päiväkirjaasi. Arvostan suuresti, että kysyt luvan minulta.

  Omat henkilökohtaiset kokemukseni lapsuudesta sekä ensimmäisestä avioliitosta haluan pitää vain täällä näkyvissä, joten ethän kopioi niitä sellaisinaan omille sivustoillesi, kaunis kiitos.

  Aurinkoista loppukesää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s