Appelsiinin tuoksua · Blogispotti · Jokela · Nyt · Vastuullinen vanhemmuus

Tukea ja apua Jokelan tapahtumien jälkeen

Näin haet ja annat tukea Jokelan tapahtumien jälkeen:

Mannerheimin Lastensuojeluliitto: Uskalla puhua Jokelan tapahtumista lapsesi kanssa

Jokelan ampumavälikohtauksen uutisointi tavoittaa sekä nuoret koululaiset että pienet lapset. Lasta tilanne hämmentää ja pelottaa. Aikuisenkin voi olla vaikea ymmärtää tapahtunutta ja löytää vastauksia lapsen kysymyksiin. Aikuinen auttaa lasta jo olemalla läsnä, kuuntelemalla ja pysymällä rauhallisena.

 • Anna lapselle aikaa ja tilaa kertoa tuntemuksistaan. Lapsi ei osaa kertoa huolestaan niin kuin aikuiset. Siksi on tärkeää, että lapsen tuntemuksia ei vähätellä. Niihin tulee suhtautua ymmärtävästi ja kysymyksiin vastata kärsivällisesti.
 • Vastaa lapsen tai nuoren kysymyksiin rehellisesti, mutta lietsomatta pelkoa ja epävarmuutta. Kerro tapahtuneesta lapsen ikä huomioon ottaen. Kerro tosiasiat, jottei lapsi turvaudu mielikuvitukseen. Mielikuvitus yleensä liioittelee ja pahentaa asioita.
 • Muistuta, että tällaiset tapahtumat ovat hyvin harvinaisia eikä ole todennäköistä, että sellainen tapahtuisi lapsen tai nuoren omassa koulussa. Lapsella tai nuorella voi olla tapahtuneen johdosta voimakas kokemus turvattomuudesta. Miten tällaista on voinut tapahtua? Miksi ihmiset tekevät näin? Onko koulussa jatkossa turvallista?
 • Pysyttele itse mahdollisimman rauhallisena. Voit kuitenkin todeta, että olet järkyttynyt ja surullinen tästä hyvin harvinaisesta tapahtumasta. Lapsen reaktiot pohjautuvat vanhempien antamaan esimerkkiin: jos aikuinen käyttäytyy mahdollisimman rauhallisesti, lapsi kokee olevansa turvassa. Huomioi, että lapsella saattaa olla lisääntynyt läheisyyden tarve.
 • Ole ennen kaikkea turvallinen ja kuunteleva aikuinen. Hyväksy ja kunnioita lapsen reaktiot, vaikka ne tuntuisivat oudoilta. Anna lapselle aikaa ja mahdollisuus ilmaista, ymmärtää ja työstää tapahtumaa omalla tavallaan.
 • Jos näet, että lapsi tai nuori sulkeutuu, tee keskustelualoite: ”Hei, minusta tuntuu, että mietit sitä ikävää tapahtumaa. Mitä kaikkea ajattelet? Pelottaako sinua?”
 • Kerro, että kaikki Jokelan koulussa mukana olleet uhrit ja omaiset saavat apua ja tukea.
 • Jos lapsesi on nähnyt uutisissa kuvauksia tapahtumasta tai nettivideon, keskustele sen herättämistä ajatuksista ja tunteista. Älä täytä lapsen mieltä jatkuvilla onnettomuusuutisilla. Tyydytä oma tiedontarve seuraamalla uutisia ilman lapsen tai nuoren läsnäoloa ja keskustele tapahtuman itsessäsi aikaan saamista huolista toisten aikuisten kanssa. Näin suojaat lastasi ylimääräiseltä yksityiskohtien mieleen palauttamiselta. Sano nuorelle, että hänen kannattaa suojella itseään ja jättää katsomatta esimerkiksi internetissä leviävät väkivaltakuvat.
 • Tapahtumat voivat siirtyä lasten uniin ja leikkeihin. Nukahtaminen voi olla vaikeaa ja vanhempien tukea kaivataan yön tunteina. Lupaa, että isokin lapsi voi tulla viereen nukkumaan, jos häntä ahdistaa tai pelottaa. Lapset keskustelevat keskenään tapahtuneesta ja saattavat laskea asiasta leikkiä. Myös korostunutta kiinnostusta kuolemaa kohtaan voi esiintyä. Nämä ovat normaaleja tapoja työstää tapahtunutta ja vanhempana sinun ei tule järkyttyä, vaan pikemminkin kannustaa lasta ja nuorta ilmaisemaan tunteitaan.
 • Huolehdi myös itsestäsi ja keskustele omista tuntemuksista muiden aikuisten kanssa.
 • Jos lapsesi oireet ovat voimakkaita tai jatkuvat pitkään, ota rohkeasti yhteyttä ammattiauttajaan. Jos olette menettäneet läheisen, niin asia on hyvä käydä ammatti-ihmisen kanssa läpi.

Mikäli haluat keskustella asiasta lisää toisen aikuisen, äidin tai isän, kanssa, voit soittaa tai kirjoittaa MLL:n Vanhempainpuhelimeen ja -nettiin. Vanhempainpuhelin päivystää numerossa 0600-12277 tiistaisin klo 10-13 ja 17-20, torstaisin klo 14-20, sunnuntaisin klo 17-20. Vanhempainnettiin voit kirjoittaa milloin vain osoitteessa www.mll.fi/vanhempainnetti.

Suomen Punainen Risti on avannut ampumavälikohtauksen vuoksi järkyttyneille ihmisille palvelupuhelimen numeroon 020 366266. Vastaajina ovat psykologit.

Suomen mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää numerossa 0203 445 566. Auttava puhelin 020 366266 päivystää ainakin perjantai-iltaan asti. Puhelun hinta: aloitus 0,08 € ja sen jälkeen 0,02 €/min. Kännykästä soitettaessa puhelun hinta: aloitus 0,08 € ja sen jälkeen 0,29 €/min.

Tuusulan kunta on aloittanut Jokelan koulukeskuksessa tapahtuneen ampumavälikohtauksen jälkeisen kriisinhoidon.

Kunta tekee kaikkensa tavoittaakseen kaikki sitä tarvitsevat. Oppilaiden vanhemmat voivat ottaa yhteyttä kriisikeskuksen numeroon (09) 417 2131. Apua tarjoavat myös:

 • SOS-auton puhelinnumero on 040 503 2199 (päivystää ympäri vuorokauden).
 • Hyvinkäälle perustettu liikkuva kriisiyksikkö numerossa (019) 459 3910
 • Punaisen Ristin yleinen kriisinumero 02 03 66 266
 • Tuusulan kunnan kasvatus- ja perheneuvola vastaa numerosta (09) 8718 3660 (päivystää virka-aikana)
 • Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin palvelee numerossa 0800 120 400
 • Henkirikoksen urhien läheiset ry numerossa 050 304 3332.

Jokela-talo on auki nuorille ja vanhemmille ympäri vuorokauden niin pitkään kuin tarvitaan. Paikalla on koko ajan ammattitaitoisia nuorisotyöntekijöitä nuoria ja vanhempia varten. Keskusrikospoliisi on avannut tapauksen tutkintaa varten vihjepuhelimen numerossa (09) 8388 6890. Numeroon voi soittaa tietoja keskiviikon ampumisvälikohtauksesta.

Pelastakaa Lapset ry järjestää yhteistyössä Suomi24:n kanssa kriisichatin Jokelan koulun tapahtumien johdosta tänään 8.11.2007 kello 18-21. Keskustelupalsta toimii osoitteessa http://www.chat.suomi24.fi. Pelastakaa Lapset ry:n mukaan chatille on kova tarve, sillä verkossa kynnys keskustella omista ongelmista on matala. Koulutetut valvojat tarjoavat keskustelijoille aikuistukea.

Nyt on aika puhua, surra ja tukea läheisiämme sekä pitää huolta lapsistamme.

5 vastausta artikkeliin “Tukea ja apua Jokelan tapahtumien jälkeen

 1. Suomi on harmaa. Surua. Kysymyksiä..

  ”Tuliko juutalaisten kärsimys Hitlerin vainoissa Jumalan vai Saatanan kädestä ?” kysyi hiljattain eräs epätietoinen nettipohdiskelija.

  Kärsimys synnyttää usein miksi-kysymyksen. Niin Jokelan koulun murhenäytelmäkin.
  Emme voi omin voimin ymmärtää paljoakaan kärsimyksen salaisuudesta.

  Raamatun mukaan Perkele on valheen isä, ks. Luuk.4:1-13,joka tekee omaa tehtäväänsä.Elävä Jumala määrää ajan ,paikan ja rajat kärsimyspolkua kulkevalle.Vaan mitä pieni ihminen lopulta ymmärtää kummankaan teoista? Sillä Saatana pukeutuu valkeuden enkeliksi ja eksyttää, jos mahdollista, valitutkin.

  Eikö Saatana houkutellut valtaa janoavan Hitlerin rikkomaan kaikki Jumalan käskyt ja ehkä selvimmin sen viidennen: ”Älä tapa”. Valta ,maine ja kunnia kiehtovat karmaisevallakin tavalla. Kuten Jokelan nuoren tappajan You Tube video osoittaa. Ikävää luettavaa oli myös eilen Iltalehdessä julkaistu nuorukaisen sairaalloinen viesti.

  Harvat meistä pystyvät vastustamaan Perkeleen kullankimalteista kutsua ,mikäli siihen tarjotaan mahdollisuus. Ykkönen pitäisi olla keinoista välittämättä kuten kyseenalaista kuuluisuutta saanut Lordi tai hiihtäjiemme surullinen doping-jupakka osoittavat.

  Pieni kynttilänliekki valaisee hiukan harmaata päivää. Se muistuttaa että elävä Herra voi parantaa särjetyn ihmisen sydämen ja sitoa hänen haavansa.

  Siksi Jokelan koulun murhenäytelmästä selvinneet ihmiset ja heidän läheisensä muistakoon Jumalansa murheen, surun, vihan ja epätoivon päivinä. Sinä,joka olet kuullut ja nähnyt väkevän Jumalan tekoja kärsimyksen keskellä,voit kiittää: ”Herra, Herra on minun väkevyyteni ja ylistysvirteni, Hän tuli minulle Palastajaksi”.

 2. Hei Mikko!

  Kiitos, että käyt kommentoimassa blogissani, vaikkakin on pakko nyt myöntää, että en haluaisi ottaa uskontoa mukaan omaan blogiini. Jokaisella on oikeus uskoa siihen, mihin haluaa. En kaipaa raamatun lauseita tänne. Muuten kommentointi on tervetullutta.

 3. Hei Celia ja kiitos kommentoinnista!

  Haen jokaisesta mieltäni askarruttavasta asiasta lisätietoa netistä, joten blogikirjoituksiini tulee automaattisesti googlattua linkkejä. Paranehan pian flunssastasi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s