Alkoholismi · Appelsiinin tuoksua · Kuolema · Läheisriippuvuus · Lähisuhdeväkivalta · Nyt

Kuoleman jälkeen

Tunnemyrskyn jälkimainingeissa

Sohaisin suorilla puheillani muurahaispesää. Sain uinumassa olleet ajatukseni kerrottua ääneen exälle. Nousin puolustamaan lapsiani. Lakkasin viimeisen kerran olemasta heittopussi. Olin kylmän rauhallinen, enkä mennyt mukaan hänen hallitsemaan draamaan. Hän suuttui. En jaksa uskoa, että exä voisi toimia vastoin aiempia toimintakuvioitaan. Hän ei koskaan itse ota yhteyttä viranomaisiin eli tässä tapauksessa lastenvalvojaan, jotta järjestäisi itselleen valvotuissa olosuhteissa tapaamisen lasten kanssa.

Mieleen on kuitenkin hiipinyt pelottava ajatus, että jos minulle kävisinkin huonosti ja kuolisin ennenaikaisesti/yllättäen esim. liikenneonnettomuudessa, niin kuinka lasten kävisi. En todellakaan halua, että he joutuisivat alkoholistinarsisti-isänsä luokse asumaan, kunnes ovat täysi-ikäisiä. Huoltotestamentti voisi olla hyvä asia.

Huoltotestamentti

Lain mukaan lapsella on oikeus huoltoon siihen asti, kunnes lapsi täyttää kahdeksantoista vuotta. Ensisijaisesti lapsen vanhemmat ovat lapsen huoltajia. Viimekädessä lapsen huollosta päättää tuomioistuin. Huoltaja voi laatia huoltotestamentin, jossa ilmaisee oman mielipiteensä lapsensa (tai muun huollettavansa) huollosta, mikäli huoltotestamentin tekijä kuolee. Huoltokysymyksellä on erityistä merkitystä, jos vanhempi on yksinhuoltaja. Tällöinhän lapselle on huoltajan kuollessa ”löydettävä” uusi huoltaja.

Huoltaja voi siis laatia huoltotestamentin, jossa kertoo oman mielipiteensä, kuka on soveltuva henkilö toimimaan lapsen huoltajana, mikäli huoltotestamentin tekijä kuolee. Huoltotestamentin liitteeksi voidaan pyytää kyseiseltä henkilöltä kirjallinen suostumus jo etukäteen.

Huoltotestamentin lapsen huoltoa koskeva määräys ei sido viranomaisia eikä tuomioistuinta, mutta huoltotestamentti otetaan huomioon ratkaisua tehtäessä ja usein huoltotestamenttia noudatetaan, mikäli valittu henkilö vain on huoltajaksi sopiva. Huoltotestamenttia pyritään noudattamaan, koska se edustaa lapsen huoltajan näkemystä ja toisaalta viimeistä tahtoa.

Ajatuksia testamentista
ja säätiöstä

Voisin tehdä testamentin, jossa määrään nykyisen aviomieheni, lasten isäpuolen, lasten uskotuksi mieheksi, mikäli minulle tapahtuu jotain. Täten hän sekä lakimies valvoisivat yhdessä lasten omaisuutta. Tällä tavoin exä ei pystyisi ottamaan haltuun lasten omaisuutta ja tuhlaamana sitä omiin tarkoituksiinsa eli juomiseen. Lapset voisivat myös periä toisensa. Sen lisäksi tekisin huoltotestamentin, jossa esittäisin toiveen, että minun kuolemantapauksessa lasten huoltajuus siirtyy nykyiselle aviomiehelleni. Tarvitaan vain nykyisen aviomiehen suostumus. Exän tapaamisoikeudet pysyisivät ennallaan, mutta valvotusti.

Jostain vielä luin, että voisin myös perustaa säätiön omien lasteni turvaksi. Näin voisin käytännössä tehdä asiat juuri niin kuin haluan, eikä kukaan muu pääsisi väliin tekemään omia säätöjä. Nykyinen mieheni voisi olla hallituksen jäsen ja määrätä, että minun kuolemani jälkeen hänestä tulee hallituksen puheenjohtaja. Kaikki varallisuus olisi säätiössä, eikä minulta voisi periä mitään. Olisi vain säätiö, joka jakaa avustuksia minun määräämillä ehdoilla. Omaisuudesta ei tarvitsisi maksaa varallisuus-, perintö- eikä lahjaveroja. Ainoa huono puoli tässä on se, että minulla ja lapsilla nyt ei ole kovinkaan paljon omaisuutta. Mutta näissä ajatuksissa piilee ideaa…

8 vastausta artikkeliin “Kuoleman jälkeen

 1. Hei!

  Ei huono ajatus. Olen itse tehnyt vastaavanlaisen sopimuksen, jossa nykyinen mieheni on lasten edunvalvoja, jos minulle sattuu jotakin. Nyt on paljon helpompi hengittää kun tietää, että jos jotain sattuu, niin lapsilla on kuitenkin jossain turva.

 2. Tosi järkevää miettiä valmiiksi ja järjestää asiat. En ollut tiennyt noita käytännön asioita. Fiksua, miten voi järjestää kun ymmärtää selvittää asiat.

 3. Valvotut tapaamiset olisivat hyvä vaihtoehto lapsenlapsilleni. Miten ne hankitaan? Tapaamiset ovat nykyisellään katastrofi ex-vävyn ominaisuuksien vuoksi.

 4. Kiitos kaikille kommenteista!

  En tiedä tarkalleen, että kuinka valvotut tapaamiset hankitaan. Otan selvää ja kerron, mitä saan selville.

 5. Fiksua ajatella ja järjestää asioita jo ennen eläkeikää. (Munki pitäis!)

  Tuosta omaisuuden säätiöimisestä kommentti, että yleensä säätiöityä omaisuutta ei kai voi käyttää esim. ’lasten elättämiseen’ tms. omaa perhettä hyödyttävään asiaan, vaan omaisuutta säätiöidään hyväntekeväisyyskäyttöön. (Tietty melkein joka laista löytyy joku porsaanreikiä -> eli esim. säätiön tarkoituksen voi kenties muotoilla niin ovelasti, että se menee läpi rekisteriin, mutta rahoja voi silti käyttää miten haluaa. En sitten tiedä, voiko siitä tulla rangaistuksia…) Säätiön perustamisesta: http://www.prh.fi/fi/saatiorekisteri/perustaminen.html

  Luultavasti perinteinen testamentti olis huomattavasti iisimpi ja varmemmin toimiva ratkaisu.

 6. Kiitos lisätiedoista, Merry!

  Lasten valvotuista ja tuetuista tapaamisista löysin tietoa ja julkaisin siitä jutun. Testamenttiasia on nyt harkinnassa. Torstain jälkeen olemme saaneet olla ihan rauhassa, kuten aiemminkin. Totaalista hiljaisuutta ehti olla 3,5 kuukautta, kunnes lapset halusivat tietää, että mitä isälle kuuluu. Ilman tätä pyyntöä en olisi ottanut itse yhteyttä. Nyt uskon, että menee pitkään ennen kuin isä antaa kuulua itsestään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s