Appelsiinin tuoksua · Bloggaus · Dokumenttiprojekti · Elokuvat · Lähisuhdeväkivalta · TV · Työelämä

K15 Sen edestään löytää ja poliisiblogit

Näin pari vuotta sitten televisiosta dokumenttielokuvan Sen edestään löytää, enkä ole sitä vieläkään unohtanut. Elokuva tuli mieleen, kun tänään luin Poliisin elämää -blogista erään perheen traagista tarinaa. Tavallinen kaduntallaaja ei voi mitenkään tajuta, miten rankkaa poliisityön henkinen puoli on.

Dokumenttielokuvassa seurattiin yhtä Salon poliisiryhmää 18.11.2002–19.1.2003 välisenä aikana, jolloin yksi ryhmän jäsenistä (Paavo) siirtyi eläkkeelle yli kolmenkymmenen poliisivuoden jälkeen, ja hänen tilalleen tuli poliisikoulun työharjoittelija (Riikka). Ryhmässä työskentely oli Riikan ensimmäinen kosketus poliisityön todellisuuteen. Koska dokumentti on faktaa eikä fiktiota, sisältö on ajoittain fiktioelokuvaa järkyttävämpää. Dokumentissa on keveästä yleistunnelmastaan huolimatta häiriinnyttävä kohtaus, jossa poliisi kertoo, mitä vauvan vanhempi teki lapselleen. Vaikka mitään ei näytetä, vain sanoja käytetään, lapsetonkin katsoja järkyttyy ja muistaa kohtauksen ikänsä. Dokumentissa näytetään myös, miten pieni alaston poika karkaa kotoa talvella perheväkivallan takia. K15 ikärajasuositus on oikein valittu tälle elokuvalle, koska monet elokuvan kohtauksista ovat liian järkyttäviä monille aikuisillekin, eikä elokuva ole kovin helppoa katseltavaa. Tämä on vain yksi esimerkki siitä, että totuus, vaikka vain puhuttunakin, on elokuvatarua ihmeellisempää.

Dokumentti valottaa nimenomaan poliisityön henkistä taakkaa. Poliisit ovat myös sosiaalityöntekijöitä, jotka rauhoittelevat hakattuja vaimoja ja raahaavat narkkareita ensiapuun. Sanat ovat aseita ja pamppuja useammin käytössä. Jos läheiset eivät välitä, jäljelle jää vain poliisi. Poliisille jää siivoojan hommat, päivästä toiseen. Ohjaaja John Webster sanoo haluavansa joskus tehdä elokuvan, jossa rakkaus voittaa. Poliisien kokemuksissa rakkaus on pahasti karkuteillä. Siksi elokuva jää kalvamaan katsojaa, joka samalla hämmästelee, miten poliisintyöstä voi selvitä täysipäisenä.

Suomen Elokuvasäätiö: Sen edestään löytää
DVD Hohto leffa-arvostelu: Sen edestään löytää
Dokumenttikilta ry: arkisto – kohdasta Kokemuksia dokumenttielokuvan teatterilevityksestä: Sen edestään löytää
MTV3: Sen edestään löytää
SmackTheJack.net: Sen edestään löytää

Jos haluat lukea lisää poliisin työstä, tässä tällä hetkellä Blogilistalta löytyvät poliisiblogit:

Paha poliisi
Poliisin elämää
Salainen poliisi

2 vastausta artikkeliin “K15 Sen edestään löytää ja poliisiblogit

  1. Ei tästä poliisin ammatista täysissä järjissä jäädäkkään eläkkeelle. sen verran paljon tulee nähtyä;)

  2. Hei Hjek ja kiitos kommentoinnista!

    Nostan sinulle hattua, sillä teet arvokasta työtä ja jaksat vielä jakaa kokemuksiasi meille muille Poliisin elämää -blogissa. Aurinkoista elokuun päivää sinulle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s