Appelsiinin tuoksua · Blogispotti · Lääketiede · Vastuullinen vanhemmuus

Enterorokko

Perheen pikkuinen on ollut kipeänä. Hän sairastaa enterorokkoa. Päiväkodissa oli noussut kuume ja ensimmäiset näpyt. Päiväkodista kerrottiin, että enterorokkoa on ollut paljon liikkeellä. Ensimmäisten päivien korkean kuumeilun (39,5°C) jälkeen kävimme lääkärissä, joka totesi taudin ja kertoi lisää taudin oireista. Yllättävin oire oli keskushermosto-oireilu. Pikkuisen iholla ovat rakkulat levinneet laajemmalle kuin vain suun, kämmenien ja jalkapohjien alueelle. Kun rakkulat leviävät laajemmalle alueelle, on keskushermosto-oireilu mahdollista. Pieni sai yhtenä yönä ”kohtauksen”, jolloin hän ei ollut lainkaan oma itsensä; huusi, itki, huitoi, kieritteli lattialla, eikä saanut ottaa syliin. Mikään ei auttanut. Luulimme kohtausta ensin uhmakohtaukseksi, mutta lääkäri kertoi, että kohtaus johtui enterorokosta. Keskushermosto-oireilu ei aiheuta pysyviä vammoja, eikä vahingoita lasta. Tämä sairaus on uusi tuttavuus minulle, joten etsin taudista lisätietoa.

Enterorokkoepidemia leviää erityisesti Etelä-Suomen päiväkodeissa. Tartuntoja on todettu myös aikuisilla. Suomen Lääkärilehden mukaan täsmällistä tietoa epidemian laajuudesta ei vielä ole, koska virusviljelynäytteitä ei ole tullut Kansanterveyslaitoksen (KTL) tutkittavaksi. Enterorokko on virustauti, joka aiheuttaa korkean kuumeen, kurkkukipua, näppyjä kämmeniin ja jalkapohjiin sekä kivuliaita rakkoja suuhun. Tauti tarttuu helposti käsikontaktissa ja pisaratartuntana hengitysteitse. Oireet kestävät noin viikon, eikä lääkkeeksi ole tarjolla kuin oireiden lievitystä.
– Tehokas käsihygienia saattaa auttaa torjumaan tartuntoja. Kädet tulee pestä huolellisesti erityisesti WC-käyntien ja vaippojen vaihdon yhteydessä sekä ennen ruokailua, KTL:n enteroviruslaboratorion johtaja Merja Roivainen huomauttaa. Taudin aiheuttaja on Suomeen vuosi sitten Aasiasta kulkeutunut uusi virustyyppi, johon suomalaisilla ei ole vasta-aineita. Suomen Lääkärilehden mukaan enterorokkoa on Suomessa perinteisesti aiheuttanut coxsackievirus A16, mutta nyt kyseessä arvellaan olevan enterovirus 71 (EV-71).
– Kuluneen vuoden aikana EV-71-löydöksiä on saatu jätevesistä eri puolilta Suomea, ja kyseinen virus on ilmeisesti aiheuttanut osan tämänhetkisistä enterorokkoepidemioista, Roivainen sanoo. Rokkotaudin lisäksi EV-71:n tiedetään aiheuttaneen vakavia neurologisia oireita lähinnä Aasiassa. Suomessa vakavia taudin muotoja ei toistaiseksi ole todettu.

Kansanterveyslaitos (päivitetty 21.7.2008): Enterovirukset

Enterovirukset ovat pieniä, pyöreitä vaipattomia RNA-viruksia, joista tunnetaan suuri määrä serotyyppejä. Enterovirukset ovat saaneet nimensä alun perin siitä, että ne lisääntyvät pääasiassa suolistossa (kreikan enteron = suoli) ja tartunnan saanut ihminen erittää viruksia yleensä viikkokausia ulosteeseen. Jotkut enterovirukset lisääntyvät kuitenkin lähinnä hengitysteissä tai silmän sidekalvolla.Tartunnat leviävät ihmisten välisissä kontakteissa ja saastuneen ruoan sekä juoman välityksellä. Nimestään huolimatta enterovirukset eivät tavallisesti aiheuta suolistotauteja vaan systeemisiä infektioita, joiden oirekirjo määräytyy virusten toissijaisen lisääntymispaikan mukaan. Tavallisia enterovirustauteja ovat aivokalvotulehdus, sydänlihastulehdus, enterorokko ja muut ihottumataudit sekä vastasyntyneen yleistynyt infektio.

Kansanterveyslaitos (Päivitetty: 13.2.2008): Enterorokkoa ja keskushermosto-infektiota aiheuttava enterovirus 71 on saapunut Suomeen

Pienillä lapsilla esiintyy yleisesti etenkin loppukesällä ja syksyllä enterovirusten aiheuttamaa enterorokkoa, jonka aiheuttajana on perinteisesti Suomessa ollut coxsackievirus A16 (CAV-16). Tautia aiheuttaa myös erityisesti Aasiassa yleinen enterovirus 71 (EV-71), joka saapui Suomeen syksyllä 2007. EV-71-infektiolle tyypillisiä vakavia keskushermostoinfektioita ei ole tähän mennessä kuitenkaan todettu.

Enterorokon oireet, kuume, päänsärky, nielukipu ja vatsa-oireet, ovat yleensä lieviä ja tauti paranee itsestään. Taudin aikana suun limakalvoille, kämmeniin ja jalkapohjiin usein ilmaantuu punottavia alueita, joihin voi kehittyä rakkuloita ja limakalvolla haavaumia (tästä taudin englanninkielinen nimi hand-foot-and-mouth-disease, HFMD). Helposti tarttuvan enterorokon tärkein tartuntareitti on fekaali-oraalinen eli ulosteesta käsiin, käsistä toisiin ihmisiin ja edelleen käsistä suuhun. Myös pisaratartunta hengitystie-eritteiden kautta on mahdollinen.

Enterovirus 71 eristettiin ensimmäisen kerran Kaliforniassa vuonna 1969, minkä jälkeen sitä on esiintynyt endeemisenä eri puolilla maapalloa. Sukulaisviruksensa CAV-16:n tavoin se aiheuttaa sairastuneille tyypillistä enterorokkoa, mutta sen aiheuttamiin epidemioihin voi liittyä myös vakavia neurologisia oireita. Vakavamman tautimuodon varhaisessa vaiheessa oireina ovat aluksi kuume ja rakkulainen enterorokko tai herpangiina. Vasta taudin seuraavassa vaiheessa ilmaantuvat vakavat keskushermosto-oireet, aseptinen aivokalvotulehdus, aivotulehdus, poliohalvaus tai aivo-selkäydintulehdus, johon sisältyy sekä aivotulehdus että poliohalvauksen kaltaiset oireet. Keskushermostoinfektion jälkiseurauksena voi tulla sydämen ja keuhkojen akuutti toimintavajaus, joka voi johtaa jopa kuolemaan. Spesifistä lääkitystä EV-71-infektioon ei ole, vaan hoito on aina oireenmukaista.

Milloin epäillä EV-71-infektiota?
EV-71-infektiota tulee epäillä erityisesti silloin, jos enterorokkoaikana pienillä lapsilla esiintyy aseptista aivokalvotulehdusta, aivotulehdusta, velttohalvausta, Guillain–Barrén oireyhtymää (GBS), akuuttia sydämen toimintahäiriötä ja/tai keuhkoödeemaa. Virusetiologian selvittämiseksi tulisi kyseisiltä potilailta kerätyistä ulostenäytteistä tutkia polioviruksen lisäksi myös EV-71. Tosin Kaakkois-Aasian laajojen epidemioiden aikana tehtyjen diagnostiikkavertailujen perusteella paras näyte EV-71:n viljelyä varten on pyyhkäisynäyte nielusta. Sitä voi täydentää ottamalla pyyhkäisynäytteitä rakkuloista tai haavaumista, jos potilaalla niitä esiintyy. EV-71 lisääntyy useissa solulinjoissa, ja virusviljelyn jälkeen EV-71 tunnistetaan joko spesifisillä neutraloivilla vasta-aineilla tai sekvensoimalla osa kapsidiproteiinia koodaavasta alueesta. Terveydenhuollon eri toimijoiden lähettämät näytteet ovat olennaisen tärkeitä epidemian seurannassa ja torjunnassa. Näytteet tutkitaan ilmaiseksi Kansanterveyslaitoksen enteroviruslaboratoriossa.

Sairaslapsi: Enterorokko

Enterorokko on Coxsackie A -nimisen enteroviruksen aiheuttama tauti. Sen oireita ovat suussa, käsissä ja jaloissa esiintyvät rakkulat sekä lievä kuume, päänsärky ja flunssa. Tauti kestää noin viikon ja siihen ei ole olemassa erityistä hoitokeinoa.

Enterorokko on suhteellisen uusi tulokas lastentautien joukossa. Sitä kutsuttiin aluksi suu- ja sorkkataudiksi, mutta sillä ei ole mitään tekemistä eläinten suu- ja sorkkataudin kanssa. Enterorokkoa esiintyy vain ihmisillä.

Enterorokko ei ole kovin yleinen tauti. Sitä esiintyy eniten loppukesällä ja syksyllä, ja se vaivaa erityisesti pikkulapsia. Tauti ei ole vaarallinen, ja osalla lapsista oireet ovat niin lievät, että ne eivät häiritse lasta. Alkuoireina voi olla vähän kuumetta, päänsärkyä, flunssaa ja löysä vatsa. Parin päivän kuluessa suuhun, käsiin ja jalkoihin ilmaantuu rakkuloita.

Käsien ja jalkojen rakkulat ovat pitkulaisia; 2-4 mm pitkiä, ja niitä ympäröi punertava kehä. Rakkuloita on tavallisesti eniten kantapäissä ja kynsien ympärillä. Suussa olevat rakkulat puhkeavat parissa päivässä ja alta paljastuu verestävä haava. Suun rakkulat ovat kipeitä, ja syöminen ja juominen on kivuliasta. Joissakin tapauksissa rakkuloita esiintyy myös pakaroissa ja käsivarsissa.

Hoito kotona: Suuveden käyttö ei ole tarpeellista, vaikka rakkulat muuttuisivat kellertäviksi. Kellertävä väri on taudin luonnollista kulkua. Jos lapsella on kuumetta, hänet vaatetetaan kevyesti ja huoneen lämpötila pidetään viileänä. Lapselle voidaan antaa illalla kuumetta laskevaa lääkettä, että tämä saa nukutuksi. On tärkeää, että lapsi saa runsaasti nestettä. Lapsen ei tarvitse maata sängyssä, jos hän mieluummin leikkii.

Lääkäriin otetaan yhteyttä seuraavana päivänä:
Jos epäilet lapsen saaneen enterorokon.

Tartunta:
Tauti tarttuu pisaratartunnan kautta. Se tarttuu erityisesti lapsen ulosteesta käsiin ja niistä muihin lapsiin, mutta se tarttuu myös ilman kautta. Itämisaika on 3-6 vuorokautta.

Päivähoito:
Koska tauti tarttuu suhteellisen helposti ja lapsi tartuttaa jo itämisaikana, taudin leviämistä ei voida estää päivähoitopaikoissa. On tavallista, että useampi lapsi sairastuu kerralla. Lapsen on oltava kotona kunnes hän on kuumeeton ja kunnes hän voi osallistua hoitopaikan toimintaan ilman erikoishuomiota.

Wikipedia: Enterorokko

Enterorokko on enteroviruksen aiheuttama sairaus, joka ilmenee rakkuloina suussa, käsissä ja jaloissa sekä monesti alkuvaiheessa kuumeiluna, kurkkukipuna, päänsärkynä ja flunssaoireina. Toisinaan saattaa esiintyä hengitystieoireita ja ripulia.

Enterorokko on lähinnä pikkulasten vaiva. Se paranee itsestään noin viikossa. Sairautta on toisinaan kutsuttu rakkuloiden sijaintien mukaisesti myös ”suu- ja sorkkataudiksi”, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä karjaeläinten suu- ja sorkkataudin kanssa.

Terveyskirjasto (22.11.2007): Enterorokko

Etenkin loppukesällä ja syksyllä lapsilla ilmenee kuumetautia, johon liittyy rakkuloita ja näppylöitä suussa, käsissä ja jaloissa sekä muuallakin iholla. Lapsella voi olla ennen suutulehdusta myös nielukipua ja vatsavaivoja. Suuoireet alkavat yleensä pari päivää ennen ihottumaa. Kyseessä on enterovirusten aiheuttama rokkotauti, enterorokko, jota kutsutaan myös ”käsi- ja suutaudiksi”. Sen tavallisin aiheuttaja on coxackie A16-virus, mutta samantyyppistä oireistoa voivat aiheuttaa myös monet muut enterovirukset. Jos tauti ilmenee vain suutulehduksena, siitä käytetään myös nimeä herpangiina, ja tauti muistuttaakin herpesviruksen aiheuttamaa suutulehdusta. Enterorokon itämisaika on 3–7 vrk tartunnasta. Virus tarttuu sekä hengitystie-eritteiden että ulosteen välityksellä, joten käsien pesu on tärkeää taudin leviämisen ehkäisemisessä. Erotuksena vesirokkoon enterorokko ei aiheuta yleensä kutinaa ja rakkulat painottuvat käsiin ja jalkoihin.

Lastenlääkäripalsta, Ralf Nyman: Enterorokko

Enterorokko ei ole uusi sairaus, mutta tautia aiheuttavan viruksen tunnistamisen jälkeen on opittu tuntemaan tauti paremmin. Ennen lääkärit sanoivat lievien oireiden perusteella, lapsen sairastavan vaaratonta virustautia sekä taudin paranevan ilman hoitoa. Suomen kielessä tautia on viime vuosina ruvettu nimeämään enterorokoksi.

Muissa kielissä vastaavaa nimitystä tietääkseni ei ole. Iho- ja limakalvomuutosten sijainnin vuoksi englanniksi puhutaan Hand-, Foot- and Mouth Diseasesta ja suomeksikin on ruvettu puhumaan leikillisesti, mutta myös lääketieteellisessä tekstissä, suu- ja sorkkataudista. Toivon, että tästä epäselvyyttä aiheuttavasta nimestä luovuttaisiin, koska enterorokolla ei ole mitään tekemistä vain karjassa esiintyvän suu- ja sorkkataudin kanssa.

Oireet ja hoito
Tauti alkaa usein tavallisen virusflunssan tavoin matalalla kuumeella, kurkkukivulla ja vatsaoireilla. Muutaman päivän kuluttua lapsen suuhun tulee rakkuloita. Näitä kannattaa etsiä poskien ja kielen limakalvoilta. Myös käsissä ja jaloissa on rakkuloita. Vauvoilla voi olla rakkuloita vaippa-alueella. Suun rakkulat näyttävät jossain määrin herpekseltä, mutta lääkärillä ei yleensä ole vaikeuksia erottaa näitä sairauksia toisistaan. Koska enterorokon taudinkuva on hyvin tyypillinen, laboratoriokokeita ei tarvita.

Suun rakkulat ovat usein niin kivuliaita, että lapsella on vaikeuksia syödä. Kipujen lieventämiseksi voidaan antaa särkylääkettä. Jäätelö ja jääkaappikylmä laimea mehu auttavat myös. Parantavaa hoitoa ei ole eikä tarvita. Lapset tulevat terveiksi muutamassa päivässä ja jälkitauteja ei tunneta. Ei ole myöskään voitu osoittaa, että enterorokko aiheuttaisi sikiövauriota tai vaikuttaisi raskauden kulkuun.

Poissa päivähoidosta?
Itämisaika, siis aika tartunnasta taudin puhkeamiseen, on muutama vuorokausi. Virukset asustelevat suolistossa. Tartunta saadaan useimmiten siten, että lapsella on ulostejätettä sormissaan ja siitä nämä sitten joutuvat toisen lapsen suuhun. Lapset erittävät virusta jo ennen oireiden ilmaantumista, ja myös oireiden hävittyä. Siksi lasten eristämisestä ei ole hyötyä, vaan he voivat mennä päivähoitoon heti oireiden ollessa niin lieviä, että pärjäävät muiden lasten kanssa. Tietyillä lapsilla oireet ovat niin lieviä, ettei lapsen tarvitse lainkaan olla poissa päivähoidosta.

Nettineuvo 21.6.2006 Lapset >> Lapsi sairastaa >> Rokotukset >> Rokkotaudit >> Enterorokko

Enteroviruksen aiheuttama tauti, jota esiintyy loppukesästä ja syksyisin.

Sairastuneen suussa; kitakaaressa, pokissa, kielessä ja ikenissä on pieniä punoittavia alueita, joiden keskustassa on aluksi rakkula ja sen puhjettua myöhemmin haavauma. Suun oireiden jälkeen parin päivän päästä rakkuloita ilmaantuu jalkapohjiin ja kämmeniin. Lisäksi lievää ihottumaa voi olla muuallakin, etenkin pakaroiden seudussa. Tautiin voi liittyä kuumetta, ripulia ja hengitystieoireita.

Yleisesti ajatellen tauti paranee hyvin eikä varsinaista hoitoa tarvita. Hyvin harvoin enterovirus aiheuttaa komplikaatioina mm. sydän- ja aivokalvontulehduksia sekä vastasyntyneille verenmyrkytyksen kaltaisen taudin.

Enterovirus tarttuu pitkään; tarttuvuus alkaa jo ennen oireiden alkua ja kestää viikkoja. Näin ollen sairastuneen eristämisestä ei ole hyötyä. Virusten leviämistä voi rajoittaa huolellisella käsien pesulla.

Infektiofoorumi 2005: 159. Millainen on enterorokko?

Enterovirukset aiheuttavat herkästi ihottumia, jotka ovat valitettavan monimuotoisia: morbilliformisia, rakkulaisia, petekiaalisia tai muistuttavat urtikariaa. Ainakin 30 enterovirukseen on yhdistetty iho-oireita. Loppukesällä ja syksyllä ne ovat ”rokkotautien” keskeinen aiheuttajaryhmä. Keskeisiä enteroviruksisa ovat coxsackie A1-24 (erityisesti A16), coxsackie B1-6, echovirus 1-34 (erityisesti echovirus 9) sekä enterovirus 68-72. Virukset leviävät kaikkien enterovirusten äidin, polioviruksen, tapaan fekaalioraaliteitse. Inkubaatioajka on 3-7 vrk. Ihottumaan voi liittyä kuumetta, hengitystieoireita, konjunktiviittia, meningiittiä ja ripulia. Myös sisäelinmanifestaatioita esiintyy. Tunnettu oireistoilmentymä on enterorokko, ”suu- ja sorkkatauti”, ”hand-and-mouth disease” (ei mitään tekemistä pelätyn veterinääriongelman kanssa). Nimi viittaa stomatiittiin ja raajojen kärkiosien rakkulaihottumaan. Suuoireita edeltää lyhyt prodromaalivaihe: lämpöily, nielukipu ja vatsaoireet. Suuleesiot ovat aluksi rakkuloita, jotka ulseroituvat nopeasti. Leesioita on eniten poskien ja kielen limakalvoilla. Ihorakkuloita esiintyy ennen kaikkea käsien ja jalkojen dorsaalipinnoilla. Imeväisellä niitä näkee myös vaippa-alueella. Enterorokon erottamisessa herpes simplex – stomatiitista auttaa leesioiden ilmaantuminen myös käsiin ja jalkoihin sekä se, että suuleesiot eivät ole yhtä kipeitä kuin herpesinfektiossa. Pienetkin lapset ovat hyväkuntoisia ja paranevat muutamissa päivissä sen kummemmitta hoidoitta.

Kauneus & Terveys: Näpit irti näpyistä

Enterorokko on enteroviruksen aiheuttama tauti, jota esiintyy eniten loppukesäisin ja syksyisin. Lähinnä käsien kautta leviävän taudin itämisaika on 3–7 vuorokautta. Rakkuloita ilmestyy suun ja kielen limakalvoille sekä käsiin ja jalkoihin, vauvoilla myös vaippa-alueelle. Muita oireita ovat kurkkukipu, suutulehdus, kuume sekä vatsaoireet, kuten ripuli. Oireet kestävät muutaman päivän. Enterorokko ei yleensä vaadi hoitoa, mutta toki kuumeeseen ja särkyyn voi ottaa itsehoitolääkettä.
Ota yhteys lääkäriin
* jos lapsella on korkea kuume.
* jos lapsen yleistila laskee.
* mikäli esiintyy tajunnan häiriöitä.
* jos vesi- tai enterorokkoon liittyvät ihorakkulat tulehtuvat.

Yliopiston Apteekki: Rokkotaudit/Enterorokko

Enterorokko tarttuu ulosteesta viruksen kulkeutuessa suun kautta elimistöön. Taudissa lapselle ilmenee rakkuloiva suutulehdus, jota esiintyy myös käsissä ja jaloissa. Rakkulat voivat herkästi haavautua, mutta tauti paranee silti hyvin. Päivähoitoon tai kouluun on hyvä mennä vasta kun tauti on oireeton. Tähän rokkotautiin ei ole rokotetta tai hoitoa.

Enterorokosta blogeissa:
Arolan tila: Enterorokko!
Ninalandian tilannekatsaus 3.10.2008: Viime viikon tuotoksia
Hilmukka 24.9.2008: Possu
Verkkolehti InMediasRes 16.5.2008: EV 71 enterovirus Aasiassa lapsiperheiden huolena

Edit 25.5.2020: Päivitetty linkkejä.

Advertisement

49 vastausta artikkeliin “Enterorokko

  1. No niin! Kiitos tästä. Nyt alan tutkimaan noita linkkejäsi. Heräsin tänä aamuna ja löysin nimittäin kolme rakkulaa käsittävän kivuliaaseen läntin reidestä. Ihmetys suuri, mutta ajattelin niiden tulleen sivuoireina siitä juuri päättyneestä poskiontelotulehduken antibiottikuurista. Mutta että tällaisia tauteja! Josko se onkin ollut tätä koko ajan ja rakot tulivat nyt vasta. Voi….

  2. Niin herbestähän minulla ei ole. Ei ole koskaan edes ollut yskänrakkulaa. Nuo muut kuvatut oireet kyllä tavallaan nyt täsmäävät, sillä nieluhan oli kipeä ja kipuni diaknosoitiin 3-hermokivuksi, tukkoisuutta mutta siinä punkteerauksessahan sieltä ei mitään tullut. Eli tätä se on siis ollut. Lihakset ovat olleet koko viikon omituisen kipeät ja jäykät. Kuumetta oli silloin vähän. Pitäisköhän nyt mennä noiden rakkuloiden kanssa takaisin lääkäriin ja sanoa suorat sanat niiden diaknosoinneista!

    Onneksi näyttää menevän itsellään ohi, mutta onhan tätä jo kuukauden jos ei toista jatkunut!

  3. Hei lepis ja kiitos kommentoinnista!

    Sinulla saattaa olla jonkun viruksen aiheuttama sairaus, joten parempi on mennä käymään lääkärissä, jos et pääse eroon sairastelusta. En ollut ennen kuullut edes enterorokosta, joten nyt on tämäkin sairaus sitten opiskeltu kantapään kautta. Onneksi pieni on jo melkein terve, rakkulat ovat kuivumassa pois. Pienen koko kroppa on täynnä näitä rakkuloita, ainoastaan keskivartalo ja päänahka ovat säästyneet. Ensi viikolla hänen pitäisi päästä jo normaalisti päiväkotiin. Ruokahalu on jo palannut. Harmittaa vaan tuo enterorokon tarttuvuus. Siihen ei voi edes itse vaikuttaa, koska tauti leviää vielä pitkään sairastamisen jälkeen. Käsienpesu on hyvä muistaa.

    Itse olen vieläkin toipilaana poskiontelontulehduksesta, joten mielessä on käynyt sekin vaihtoehto, että enterovirus jyllää minussakin. Ehkä pitää itsekin mennä käymään lääkärissä, jos tästä niistämisestä ei tule loppua.

    Parane pian – halit!

  4. Paranemisia sinne teillekkin molemmille. Turhan kauan se tuo sinunkin poskiontelotauti on jyllännyt. Ja voi tuota pientä, on varmaan ollut tuskaa niin hänelle, kuin Äidille noiden rakkuloiden kanssa. Nuo minun vain muutama aiheuttavat polttavaa kutinaa, niin voin vain kuvitella pienen lapsen kurjan olon taudin kourissa. Hyvä että on jo menossa ohitse.

  5. Kaiken maailman tauteja sitä tänne meille myös tuleekin. Aika kurjan oloista varmaan pienellä nuo oireet. Itselläni on muutaman viikon aikana ollut pariinkin kertaan tosi kivulias suutulehdus, johon ei oikein terveyskeskuslääkärikään osannut ottaa kantaa. Hän oli sitä mieltä, ettei oikein vaikuta aftalta, mutta hammaslääkäri taas epäili jälkikäteen kuvaamani perusteella, että sittenkin olisi aftat kyseessä. Viime viikolla taas tuo sama vaiva iski ja kielessä ja ikenissä oli rakkoja ym. kivuliaita rakkoja ja pahkuroita. Kämmenissä ja jaloissa on viikolla ollut kummaa kutinaa ja itse epäilin, että olenko allerginen jollekin. Ihossa ei näy mitään kummempaa ihottumaa, mutta tuntui, että olisi jotain pientä rakkulan alkua. Täytyy tutkailla iho-oireita ja ottaa yhteyttä ”johonkin”, kuka nyt näistä vaivoistani välittää, kun on noita muita isompia juttuja taustalla. Hoitohan pitäisi olla kokonaisvaltasita, mutta ei aina oikein tunnu siltä. Äidille tuli tosi kivuliaita rakkoja käsivarteen ja päässä tuikki hermosärkyä. Nyt epäilevät, että olisiko herpesviruksen aiheuttamaa ruusua tai herpestä? No, katsotaan auttaako hänen saamansa lääkkeet. Näyttää olevan liikkeellä jotain kummaa. Onko tuo Enterokokkivirus vain lasten rokko? Paranemisiin teille! 🙂

  6. Hei lepis ja Tarjuska ja kiitos kommentoinnista ja toivotuksista!

    Meillä ollaan voiton puolella; pienen rakkulat ovat poistuneet ja huomenna hän palaa päiväkotiin.

    Toivon myös teille molemmille sekä Tarjuskan äidille pikaista olon kohenemista ja parantumista halien kera!

    Enterorokko ei lääkärin mukaan ole pelkästään lasten sairaus, vaan voi tarttua myös aikuisiin. Löysin vielä oheisen tiedotteen.

    Turun yliopisto 10.10.2008: Enterorokkoepidemia poikkeuksellisen enterovirustyypin aiheuttama?

    Suomessa on löydetty enterorokkotapauksia, joiden epäillään olevan coxackievirus A6:ksi (CAV6) nimetyn enterovirustyypin aiheuttamia. CAV6 löydettiin ensimmäistä kertaa jo vuosikymmeniä sitten, mutta sitä ei ole aiemmin yhdistetty enterorokkoepidemioihin.

    Enterovirusepidemiat ovat tavanomaisia tähän aikaan vuodesta. CAV6 on aiemmin ollut Suomessa harvinainen, joten se voi nyt levitä laajastikin, mutta poikkeuksellisen vakavasta epidemiasta ei toistaiseksi näytä olevan kysymys.

    Enterorokolle ovat tyypillisiä pienehköt rakkulat suussa, kämmenissä, sormissa ja jalkapohjissa. Tavallisina enterorokon aiheuttajina on aiemmin tunnettu coxackievirus A16 ja enterovirus 71. Yleensä enterorokko on lastentauti, mutta se voi tarttua myös aikuisiin. Iho-oireiden lisäksi taudissa esiintyy nuhakuumeen oireita. Enterovirukset voivat joskus aiheuttaa vakavia tauteja kuten aivokalvontulehduksta tai sydänlihastulehduksta.

    Hoito on oireiden mukainen, eikä spesifisiä lääkkeitä ole. On tärkeää tunnistaa rokon aiheuttaja erotukseksi vesirokosta ja pyrkiä estämään epidemian tarpeeton leviäminen. Virus voi tarttua nenänielueritteistä, rakkuloista ja myös ulosteesta. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota käsihygieniaan, sekä suun ja nenän peittämiseen yskiessä ja aivastaessa.

    Ensimmäiset enterrokkoon littyvät CAV6-tapaukset löytyivät Turun yliopiston virusopin laboratoriossa näytteistä, jotka oli lähetetty Seinäjoelta, Etelä-Pohjanmaan keskussairaalasta. Virusta ei onnistuttu viljelemään, vaan se osoitettiin enterovirus-geenimonistusmenetelmillä ja osa sen genomin emäsjärjestyksestä selvitettiin.

    Tämän tiedon avulla virusopin laboratorion tutkija Riikka Österback kehitti uuden, Seinäjoen CAV6-kannalle herkän geenimonistusmenetelmän, jolla voidaan nopeasti tutkia viruksen läsnäolo erilaisissa näytteissä. Sen antamien tulosten perusteella näyttää siltä, että Seinäjoen enterorokkoepidemia on CAV6-tyypin aiheuttama.

    Nyt samaa virusta on osoitettu myös kahden Turun yliopistollisessa keskussairaalassa hoidetun lapsipotilaan näytteistä erilaisin taudinkuvin. Enterokkovirus osoitetaan varmimmin rakkulanäytteestä, mutta enterovirusinfektio yleensä voidaan osoittaa nielu-, uloste- ja nenälimanäytteistä, vakavissa tapauksissa sitä voi löytyä myös selkäydinnesteestä.

    Lisätietoja antaa:
    Dos. Matti Waris
    TY virusoppi
    puh. (02) 333 7465
    matti.waris@utu.fi

  7. Päivitysilmoitus: Top Posts « WordPress.com
  8. Kiitos sinulle Auringonkukkametsä! Olet kerännyt hyvin laajalti tietoa tuosta viruksesta. Hyvä tietää näitäkin asioita, kun on varottava kaikkia tarttuvia tauteja heikentyneen vastustuskyvyn vuoksi. On hyvä tietää siis mitä on liikenteessä, jotta osaa suhtautua mahdollisiin oireisiin oikein, tarpeeksi ajoissa. 🙂 Mukava kuulla, että teillä voidaan jo paremmin.

  9. Hei Tarjuska ja kiitos kommentoinnista!

    Pieni on taudista toipunut ja olemme palanneet arjen tohinoihin. Kun oma niiskuttelu ja yskiminen vielä lähtee pois, niin sitten olemme selviytyneet syksyn sairasteluista. Ehkä tarvitaan ne alkutalven pakkaset, joka tappaa virukset.

    Hyvää loppuviikkoa! 🙂

  10. Hei!
    Meillä pojalla nousi 28.9 sunnuntaina ihan yhtäkkiä kuume vähän yli 39 asteeseen. Olimme vielä kylässä silloin. No sieltä pikaisesti kotiin ja loppu illan poitsu oli ihan nuutunut.
    Seuraavana aamuna jouduin soittamaan terveyskeskukseen, koska tarvitsin todistuksen lapsen sairauden taatta töihin. Sovimme terveydenhoitajan kanssa, että menemme iltapäivällä käymään siellä hakemaan todistusta.

    Muutaman tunnin soittamisen jälkeen poitsun jalkapöytään ilmaantui ihon alaisia punaisia näppylöitä ja hetken päästä hän valitti suutaan. Ja tästä n. tunti kun näin vilauksen hänen käsivarrestaan, niin täytyi ottaa poika syliin ja nostaa hihaa, että näinkö oikein ja voi hirvitys minkä näköiset oli hänen käsivarsien ulkosyrjät. Hetkessä oli noussut hirveä määrä rakkuloita käsivarsiin ja jalkoihin sekä pakaroihin. Kädet ja jalkapöydät oli täynnä ihon alaista punaista näppylää. Pojallamme kun on muutenkin jaloissa länttejä ihottuman takia, niin nyt ne oli todella kauhean näköiset.
    No soitin uudestaan ja kun menimme tk:hon pääsimme myös heti lääkärin luo. hän oli sitä mieltä et märkärupi ja saimme antipioottivoidetta.
    Seuraavana päivänä sain vihiä tästä taudista ja silloin vasta muistin poitsun suuoireet ja eikun taas soitto lääkärille ja diagnoosi vaihtui… Jouduimme kuitenkin myös käyttämään sitä rasvaa, koska ”normaalit” ihottuma-alueen kohdat ärtyivät tosi nopeasti ja niihin voide auttoikin. Nyt kun muuten tauti on ohi, arpimaisia länttejä lukuunottamatta, alueet sormissa ja varpaissa kynsien ympärillä, mihin ei tullut varsinaisia rakkuloita, lähtee nahka ihan isohkoilta alueilta… Onko Teillä kenelläkään muulla ilmaantunut tämmöistä??? Eli tämä ilmaantui reilun viikon jälkeen taudin talttumisesta… Pienet sormet ja varpaat ovat aika kauheen näköisiä, kun roikkuu välillä nahkanpalasia…

  11. Hei Meri-Tuuli ja Titha ja kiitos kommentoinnista!

    Perheen pienin on parantunut, eikä iholla ole enää kuin pari kuivunutta rakkulalänttiä muistuttamassa enterorokosta.

    Yleensä pikkulasten enterorokkoa aiheuttaa Suomessa coxsackievirus A16 (CAV-16), mutta tänä syksynä kuvioihin on tullut mukaan enterovirus 71 (EV-71). Lastenlääkäri, jolla kävimme pikkuisen kanssa, kertoi, että nyt on liikkeellä ärhäkämpi versio enterorokkoa aiheuttavasta viruksesta. Tätä ei ole kuitenkaan voitu todentaa, koska virusviljelynäytteitä ei ole tullut Kansanterveyslaitoksen (KTL) tutkittavaksi.

    Tuosta ihon lähtemisestä en ole kuullut muilta kuin sinulta, Titha. Enterorokkoa on ollut useammalla aikuisellakin tuttavapiirissäni.

    Itselläni on ollut useita viikkoja kestänyt flunssa, joka myöhemmin muuttui poskiontelontulehdukseksi. Sain antibioottikuurin, jolla oireet melkein poistuivat. Nyt olen ollut ripulissa useita päiviä. Eilen olotila huononi, että vessassa sai juosta monta kertaa päivässä ja yölläkin. Ei voi muuta sanoa kuin että tässä sitä sitten odotellaan rakkuloita… tai parantumista äkillisestä ripulitaudista.

  12. Hei taas!

    Toivottavasti itselläsikin rupeaa olotila menemään voiton puolelle…

    Meillä eilen illalla tämä enterorokon sairastanut nuorimmainen sai taas uuden jutun. Hänellä turposi oikea silmäkulma ja kuvittelin hänen kolauttaneen sen johonkin.
    Mutta aamulla silmä oli turvoksissa enemmän ja vatsassa punoitusta ja länttejä mitkä levisi ylöspäin suht nopeasti ja kohta alkoi turvota toinen silmä luomi myös. Kävimme ns. arvauskeskuksen päivystyksessä, missä lääkärin mielestä ei poika ollut turvoksissa vaikka korvantauksetkin oli ihan selvästi… Totesi tämän olevan nokkosrokkoa ja antoi lääkkeeksi jotain antihistamiinia vain. Kun kyselin syytä, niin varmaan siitä enterorokosta jälkitautina…???
    Eikä oikein reagoinut niihin sormista ja varpaista lähteviin ”nahkanriekaleisiin” mitenkään. Nyt on sellaisia ihan niinkuin tyhjiä vesirakkula pusseja, pieniä n. nuppineulanpään kokoisia, kämmenen ulkosyrvissä ja aikanaan ne sitten ”yhdistyy” ja kuollutta nahkaa saa ottaa pois…
    Meilläkin minua ihmetyttää, kun kukaan muu ei ole saanut minkäänlaisia oireita rokosta, eikä siskoni pienimmäinen vaikka oltiin tekemisissä niihin aikoihin kun meidän poitsu alkoi oireilla ja olen kuullut, että tarttuu tosi helposti…
    Ja en tosiaan ole minäkään kuullut enkä löytänyt mitään tietoa nahkan lähtemisestä liittyen enterorokkoon…

    Mutta toivottelen pikaista paranemista sinulle =)

  13. Hei titha ja kiitos kommentoinnista!

    Olen parantunut kaikista pöpöistä, vihdoinkin! Kops, kops… Pikkuisella on ollut jonkun verran ihon kesimistä sormista ja varpaista, joten tämä taitaa kuulua osana tuota enterorokkoa.

    Toivottavasti teilläkin on jo parannuttu. Halit!

  14. Hei!

    Nyt 7.11. on meillä täällä Porissa aivan oireet täyttävä sekä tauti sekä mulla ja lapsella. Ei mitään muuta kuin tosi heikko olo viikon verran aikuisella, lapsella maha sekaisin ja rakkuloita suussa.

  15. Hei minä ja kiitos kommentoinnista!

    12.10.-7.11.2008 välisenä aikana kirjoittamani Enterorokko-juttu on luettu 7022 kertaa. Se kertoo osaltaan siitä, että tautia on liikkeellä ja ihmiset etsivät aiheesta tietoa netistä.

    Toivottavasti tämä enterorokkoepidemia alkaa pian helpottamaan. Pikaista paranemista toivottelen sinne teille ja myös muille, jotka sairastavat!

  16. Hei asmunder ja kiitos kommentoinnista!

    Ole hyvä vaan, on hienoa kuulla, että tietopaketista on ollut apua. Pikaista paranemista teidän perheelle!

  17. Kiitos, todella hyvä kooste eri lähteistä!

    Olen kohta 50 v. ja sain perjantaina kutittavan huulireaktion, joka päivän mittaan kehittyi rakkulaksi. Ilman muuta luulin herpekseksi ja hain herpeslääkettä. (Torstaina oli ollut tuskainen päänsärky, johon olin ottanut 600 mg Ibuxinia.)

    Illalla tuli oikeaan käsivarteen ja ranteeseen iso punainen läiskä, jossa finnin oloisia rakkuloita. Silmäkulma oli myös ärsyyntynyt punaiseksi.

    Viikonloppuna ostin käsikappa antihistamiinia, ja sillä tilanne vähän rauhoittuikin. Sunnuntai-iltana taas ihottuma äityi, siirtyi sormien päälle ja toiseenkin käsivarteen, maanantaiaamuna myös rintakehään ja yläselkään.

    Lääkäri maanantaina määräsi Ariel antihistamiinia ja sanoi, että on todennäköisesti nokkosrokkoa. Mitä enemmän tätä poden, sitä enemmän vaikuttaa enterorokolta. Olo tosin huononee, koska nämä punaiset läikyt ja näppylät oikein lähtee pois?

  18. Hei Polly ja kiitos kommentoinnista!

    Jos kyseessä on enterorokko, niin sen pitäisi noin viikossa ohi. En ole lääkäri, enkä terveydenhuollon ammattilainen, joten tämä arvio perustuu ainoastaan oman lapsen sairastamiseen. Kannattaa mennä uudestaan lääkäriin, jos olo ei helpota yhtään.

    Paranemishalit!

  19. Olen ilmeisesti aika lapsellinen eläkeläinen, koska olen onnistunut saamaan enterorokon aika klassiset oireet. Viikonloppuna kolme lastenlasta oli vierailulla/hoidossa luonamme. Kahdella heistä oli enterorokko. En voinut kuvitellakaan, että tällainen lastentauti tarttuisi tämänikäiseen mummeliin. Maanantaina kuitenkin kuume nousi äkki 39:ään ja nielu oli tosi kipeä. Kuume meni kuitenkin ohi nopeasti ja ajattelin, että nyt ollaan taas kunnossa. Keskiviikkona alkoi ilmaantua kämmeniin ja sormiin punaisia, kutiavia täpliä ja tänään perjantaina varpaiden alaosat ovat erittäin arat. – Tässä tilanteessa nyt ollaan, hygieniasiat ovat nyt entistäkin enempi huomion kohteena. Pidän käsissäni nyt vaaleanruskeita puuvillakäsineitä, ettei tarvitse kosketella kaikkea eteentulevaa näppyläisillä sormilla!

  20. Hei!

    Meillä sairastettiin enteroa urakalla, itse 4 vuorokautta sairaalahoidossakin. Eli ”hieman” rajumpi versio. 3 viikkoa sitten kumpikin pojista ja itse sairastimme lievänä enterorokon (muutamia näppyjä suussa, käsissä ja jaloissa, kuumetta pari päivää) ja viime sunnuntaina itselläni kuume nousi uudelleen horkan kanssa takaisin, hirveä pääkipu ja nivelkivut. Yöllä olo oli jo niin huono, että oli pakko lähteä ensiapuun josta siirrettiin osastolle diagnoosina enterovirus keskushermostossa. Torstaina pääsin kotiin kipulääkkeiden (tramal 50mg) kanssa ja nyt olen vihdoin päässyt pelkkien panadolien avulla eteenpäin. Huimaus on hirmuinen edelleen, mutta pääkipu on jo poissa ja nivelkipu vähentynyt kovasti.

    Saa nähdä kuinka kauan vielä oireet kestävät ja oliko enterovirus ainoa pöpö (viljelytuloksia odotellaan saapuvaksi ensi viikolla, crp oli korkeimmillaan 250). Selkäydinnestenäyte oli onneksi puhdas, samoin pään tt. Kaipaisin kokemuksia toisilta rajumpana enteron saaneilta.

  21. Titha, kerroit siitä, että nahka lähtee isoiltakin alueilta ja niin myös meillä, mutta vain toistaiseksi kämmenistä. Kirjoituksesi oli kuin meidän kokemus; kiva, että kanssakokeneet ovat jaksaneet raapustaa tietojaan tänne, iso kiitos.

    Meillä siis myös enterorokkoa ja saatiin antibioottikuuri, koska lääkärin mukaan rakkuloista olisi jo osittain kehittynyt märkärupia. Näiden kaikkien kirjoitusten pohjalta kuitenkin ajattelin, etteivät ne mitään märkärupia ole vaan niitä asiaankuuluvia rakkuloita. Soitin neuvolaan ja päätettiin, että ei jatketakaan lääkekuuria jos ne eivät nyt kuitenkaan ole märkärupia… Pojan vatsa on muutenkin aina ollut ”arka” niin tämän taudin aikana se on tullut vieläkin aremmaksi ja nyt alkoi hirvittämään, että mitähän tuo lääkekuuri siihen tekee vielä lisäksi; tappaa hyvätkin bakteerit suolistosta ja kuitenkin nyt niitä hyviä varmasti tarvittais. Vähän harmittaa täällä meilläpäin noiden lääkärien tietämättömyys ja epävarmuus monista seikoista. Onko kellään tietoa, että voiko tuo enterorokko tarttua uudestaan samalle henkilölle??

    Meillä alkoi tää koko rokkosessio pari viikkoa sitten ja silloin ihotautilääkäri sanoi oireilun (kuume n. 39,5 ohitettiin silloin tavallisena flunssana) olevan vain atooppista ihottumaa ja lääkkeeksi kortisonivoidetta viikon ajaksi. Pojan iho oli jo aiemminkin todettu vähän atooppiseksi, mutta nyt iho oli muuttunut yhden yön aikana käsistä tosi pahaksi, missä ihottumaa nyt syksystä asti onkin ilmennyt. Seuraavana päivänä olimme toisen pojan kanssa erikoiskorvalääkärillä, joka taas totesi hetimmiten ihottumapojalla olevan ilmiselvästi enterorokkoa. Lääkärin mukaan rokko voi ilmetä iholla eri tavalla silloin, kun on esim. atooppinen iho. Outoa, ettei ihotautilääkäri osannut tätä yhdistää rokkoon. Illalla jalanpohjiin alkoi myös ilmestyä ihonalaisia näppyjä. Ihottuman kaltaista mattapintaa oli selässä ja rinnassa. Rokko hellitti parissa päivässä ja nyt parin viikon kuluttua kuume nousi uudelleen ja iho muuttunut ihan kauheaksi. Poika on käsistä jalkoihin rakkuloissa taas, mutta oireet ovat ehkä tuplasti pahemmat. Itseäni melkein itkettää, kun rasvaan hänen ihoaan ja nyt pari päivää hän onkin niitä valittanut, että ne sattuvat. Ei se mennytkään ihan helpolla ohi. Toivottavasti tää joskus helpottaa, eikä tarttuis enää ainakaan pikkuveljeen.

  22. Pakko vielä itsekin kommentoida tätä enterorokkoa, meillä kolmevuotiaalla se on jo paranemaan päin. Pari viikkoa sitten alkoi kuumeella ja sitten tulivat näpyt, oli kyllä hurjan näköinen, mutta eipä paljon näyttänyt menoa haittaavan. Meilläkin vasta nyt on sormenpäät täynnä laajoja alueita joista lähtee nahka, sama varmaan kohta varpaissa. Tietääkö kukaan uusiutuuko tämä tauti? Ohimennen kysyin eräältä ylilääkäriltä, joka sanoi että ei pitäisi uusiutua. Kai pitäisi koputtaa puuta, mutta ainakaan vielä ei ole tarttunut muihin perheenjäseniin.

  23. Heippa, sen verran pakko myös kommentoida, että meilläkin entero podettiin marraskuussa – niin molemmat lapset kuin mieskin siihen sairastuivat. Ja meilläkin noin viikon päästä enterorokon parantumisesta, lähti toisella tytöllä nahka niin varpaista kuin sormistakin. Toisella tytöllä puolestaan rakkuloita olikin ainoastaan nielussa ja suun ympärillä eikä näin ollen tullut tuollaista ”kesimisvaihettakaan”. Nyt minulla itselläni lienee sama tauti, kaikki oireet täsmäävät, nielussa on rakkuloita ja eilen totesin saman minkä muutkin perheenjäsenet potiessaan – suklaa polttaa nielua. Eli on podettava ilman suklaata, kauheaa 😉

  24. Hei, onko kenelläkään ollut enterorokossa kaulan imusolmukerauhaset turvoksissa niin että pään kääntäminen koskee? En tiedä onko tämä sitä, kurkku on melko kipeä varsinkin nielaistessa. Toisella puolella nielussa on punaisia näppylöitä. Olen 40v.

  25. Meillä Entero-rokko. 5,5 v- tytöllä alkoi kaksi viikkoa sitten yskä, ei nuhaa tms. Yskä meni tosi nopeasti ohi itsellään. Mikä sinänsä outoa, kun yleensä ei meinaa lahteä, kerran tultua, kunnolla koko talvena.

    Viime perjantain oli kuumetta 37.5 annoin kuumelääkkeen, koska on ollut monia kuumekouristuksia. Ei oireillut enää seuraavina päivinä, yskä tuli viikonloppuna uudelleen ensin lievänä ja sitten pahempana. Maanantaina hoidossa ja oli sanonut päiväkodin tädeille useampaan otteeseen, että vatsaan sattuu.

    Tiistai-aamulla sairaan näköinen, mutta lämpöä vain 37,1 (norm. 36.2/36.1), mutta yski koko yön läpeensä.
    Hetken kuluttua lämpö 37.5 ja lääkäri mittasi 36.6. n. kolme tuntia sen jälkeen 38.9.

    Tänä aamuna 38.1. ja nyt leikkii ja touhuilee.
    Muistin tänään, että tyttö kertoi, että on pipi suussa, että on varmaan ”puraissut” vahingossa ja äsken, kun tarkisitn asian suussa on useampia rakkuloita.

    Eilen kävimme lääkärissä ja sanoi kyseessä olevan tavallisen virustaudin. Korvat punoittivat hieman, keuhkoista ei kuulunut mitään ylimääräistä, Lääkäri kyllä kysyi, onko ollut ripulia, mutta enpä tajunnut sanoa, että tyttö on valittanut mahaansa.

    Aamulla tyttö näytti pakaroitaan ja siellähän niitä oli punaisia rakkuloita, aiemmin huomasin silmäluomessa sellaisen kuivan näppylän, joka näytti ihottumalta, mutta olikin entero-rakkula. Jaloissa ja käsissä ei ole vielä ainakaan näkynyt.

    Vaikka en yleensä mikään heikkohermoinen ole, niin kyllä nuo Kansanterveyslaitoksen sivuilla olevat jälkitaudit sun muut laittoi vähän ekaks miettimään. Mutta onneksi luin myös näitä muiden kokemia juttuja.

  26. Hei,
    kuinkahan äkäinen lie tarttumaan? Työkaveri tuli naama kirjavana näpyistä eilen töihin, sanoen ”ei kai se enää tartu”. Käsihygieniaansa en luota. Yskii ja pärskii ja kiertelee konttorissa.
    Meillä on oletettavasti jo kerran ollut tämä, lievänä, pari viikkoa sitten, kaiketi sen voi saada uudelleen?
    (Tosi mukavaa, kun olen itse ollut muutaman viikon kipeenä poskiont-korvatulehduksessa ja yhä heiveröinen sen jäljiltä, tuoda lisää tautia joulua sulostuttamaan!)

    Kiitos kaikille tiedoista, paljon apua oli näistä kuvauksista!

  27. Hei!
    sain enterorokon viikko sitten. suussa rakkuloita 2 päivää siitä näppylöitä käsissa ja reisissä. ja sitten kuume. varsinkin aamuisin kamala nivelsärky, ranteissa. Ja
    niska jäykkänä niin ettei pystynyt päätä kääntään. mutta tunnin ylhäällä niin ne kivut hellittivät. lihakset kipeänä
    koko päivän. nyt rakkulat suusta lähteneet, kuume ja
    nivelkivut pois, mutta näppylät jäljellä, nyt vaan pelkään
    että ei kai tule vielä jotain pahempaa, niitä komplikaatioita.
    Nyt kyll olo on hyvä. Olen 47.

  28. Hei!
    3- ja 4- vuotiaiden lasten osalta enterorokko meni edellä kuvatun mukaisesti, paitsi kummallekaan ei tullut suuhun rakkuloita, vain käsiin ja suun ympärille, sekä sinne tänne vartalolle. Kuumeiluakin vain 1 päivänä. Enemmänkin askarruttaa oma tilanteeni: kurkku tuli kipeäksi, kuumetta 3 päivää, toisena päivänä ilmestyi kurkkuuun rakkuloita, sitten kasvoihin ja käsiin. Nyt kasvot todella rokkoiset ja käsisssä uskomaton polte, kuin olisivat tulessa. Kortionista eikä antihistamiinista ole ollut minkäänlaista apua. En tiedä mitä voisi kokeilla kutinaan. Luin tuolta jostain, että entero ilmenisi erilaisena henkilöllä, jolla on atooppinen iho. Sitäköhän tämä on, oliskiko jollakin vastaavanlaisia kokemuksia?

  29. Hei Anne,

    Itse sain pari päivää sitten ”joululahjaksi” korkean kuumeen ja erittäin kovan lihas- ja pääsäryn. Nämä menivät päivässä ohi mutta tilalle tulivat kova kurkkukipu (nieleminen tosi tuskallista mutta jäätelö auttaa kunhan kaupat vain olisivat auki) sekä rakkuloita kymmenittäin kämmeniin, jalkateriin ja pakaroihin. Mullakin käsissä kovat poltot ja kutina. Ainoastaan kylmä tuntuu niihin auttavan. Suussa on vajaa kymmenen rakkulaa ja niihin olen laittanut aftojen hoitoon tarkoitettua salvaa – auttaa ainakin hetkeksi. Voi vain toivoa että helpottais pian!

    Hyvää Joulua ja toivon todellakin että parempaa uutta vuotta.

    T. Potilas Hämeenlinnasta

  30. Hei!

    ”Hauska” lukea muiden kokemuksia. Meillä nuoremmalla 3v tytöllä ollut tässä pari tuntia kuumetta. Äsken huomasin näppylät käsissä, jaloissa ja alavatsalla. Näppylät on niin tiheässä, että iho on käsissä ja jaloissa kokonaan punaiset ja hieman turvoksissa. Piti tulla googlettamaan enterorokko 🙂 Sitähän se taitaa ollakin.

    Vanhempi 8-v tytär oli joulun kuumeessa ja valitti nielukipua. Ja varsinkin suklaa poltti kurkkua. Tänään on pystynyt syömään suklaatakin. Luulin, että hänellä oli jokin normi kuumevirus, kun ei muita oireita. Mutta taisi siis tuo suklaanpolte olla jokin enteron oire… 🙂 Pitää seurata nyt sitten tuon isommankin ihoa, että josko ne rakkulat sieltä vielä tulisi…

    No joka tapauksessa….

    Parempaa uutta vuotta!!!

  31. Hei!

    Haluaisin tietää kuinka kauan oikeastaan tämä enterorokko tarttuu?? Kukaan ei oikeen osaa sanoa muuta kun 2-3viikkoa tai viikkoja… kukaan tuttu ei uskalla nähdä meitä (minulla ja 2v ja 5v lapsella loppui rokon oireet viikko sitten) niin kauan meidän tarvitsee olla neljän seinän sisällä?? ja koska uskaltaa mennä kyläilemään??? eli siis odotetaankos kuukausi ennen kun uskaltaa liikkua missään?? tai nähdä ketään??

  32. Aivan kamala tauti tämä on. Meillä tytöt pääsi tosi vähällä. Mulla oli yhtenä yönä kädet kuin tulessa. nytkin ne on kuin suoraan jostain kauhuleffasta. kesii ja aivan laikukkaat. Totta että atooppinen alue reagoi eniten.Tuleekohan iho koskaan normaaliksi.Mulla oli vaan kädet ei sentään jalat, vaikka siellä ei kosmeettisesti haittaisi, juhlatkin on tulossa.

  33. Hei!

    Itse sairastin enterorokkoa juuri joulun alla (olen siis jo aikuinen, 24 v). Minulla oli ensimmäisenä päivänä 39 astetta kuumetta. Seuraavana päivänä lämpö oli jo normaali, mutta kurkkuun ja kitalakeen ilmestyi sitten rakkoja. Ne olivatkin kivuliaita viikon ajan.
    Lääkäri sanoi, että potilas tartuttaa tautia noin viisi päivää, ennen kuin ensimmäiset oireet ilmenevät sekä koko sairauden ajan siihen asti, kunnes kaikki rakot ovat parantuneet. Tämän jälkeen pitäisi vielä viettää nk. toipilasaikaa jälkitautien välttämiseksi. Itsekin olen lepäillyt kaikki joulunpyhät välttäen liiallista rehkimistä. Minulla on sellainen käsitys, että virukseen saa immuniteetin, kun sen kerran on sairastanut. Toivottavasti en ole väärässä. En haluaisi toista kertaa sairastaa tätä ikävää tautia.

  34. öööh joo mulle nous 2 päivää sit kuume se oli about 38,8 ja sit seuraavana päivänä näppylät ekaks käsiin sit naamaan pari näppyy sitten jalkoihin ja nyt on jo jonki verran pakaroiden alueella ei todellakaa ole hauskaa…

  35. Nonii….täälläkin entero riehuu !!!! Pojalla (7kk) nousi kuume 39,8 asteeseen 27.12 aamuna…koko päivän oli aivan veto pois ja nukkui sylissäkin.Illalla sitten sairaalaan ja samantien lastenosastolle…enterorokkoa ja lisäksi ihon rikkoutumisesta johtuen bakteereita päässyt tarttumaan ties mistä…streptokokki ja stafylokokki !!! ”Serpi” todella huima ja valkosolut korkeella….antibioottia ja Ataraxia suoneen….iho kauttaaltaan kaameassa kunnossa…tuossa vaiheessa kävi jo mielessä vaikka mitä !!!!!! Valkosolut ei kun nousi ja röntgeniä ja ultraääntä…maksa ja perna suurentuneet…ai kamala !!!Mutta nyt onneksi jo alkoi arvot laskea…ihokin alkaa uusiutua…koko vartalo uusinut ihonsa..nahanriekaleita jokapuolella.Mutta sain sitten minäkin tartunnan ( vaikka olen 40V). Naama,kädet ,kämmenet,jalkapohjat….on kuin tulessa…mahoton kihelmöinti…alussa kuumetta 38,5 mutta se meni parissa päivässä…rakkulat vaan pahenee…eikö mikään auta ”kutinaan” ??? Kävely hankalaa kun jalat aristaa ja mitään ei voi puristaa….toivottavasti pian helpottaa. Pääasia että pienellä on kaikki hyvin….olkaapa kaikki huolellisia sen hygienian kanssa…ei ikinä tiedä mikä tarttuu !!!

  36. Palstalla on kovasti puhuttu lasten Enterokosta mutta kuinka paljon aikuisilla on rokkoa ollut?
    Itsellä Entero iski marraskuun lopussa ja jalat, kädet ja lopulta muukin kroppa oli täynnä pilkkua. Käsien ihoa sattui kun iho alkoi irtoilemaan. Lääkärissä kävin parikin kertaa ja sain Ataraxia ja voidetta käsien kutinaan. Nyt on kulunut puolitoista kuukautta ja ihossa on vieläkin näppyjä mutta ne ovat paranemaan päin. Kädet ovat pikkuhiljaa paranemassa mutta jaloista irtoaa vielä nahkaa. Eli tauti näyttää kestävän pitkään tai virus on varmasti kuollut aika päiviä sitten mutta ihon paraneminen vie aikaa. Tsemppiä ja jaksamista kaikille. T: Jukka 26v.

  37. Mulle on diagnosoitu enterorokko, aikuinen 34v. ei lapsia. Ei mitään hajua mistä tauti olisi tarttunut, mutta oireita on ollut: käsien ja jalkapohjien kutinaa, paukamia ja hirveetä kutinaa säärissä, reisissä, pakaroissa, vatsassa ja käsivarsissa. Vesikelloja ne ei ole olleet vaan enemmän tosiaan paukamia, jotka ovat sitten laskeet ja jääneet punoittamaan. Ne on kestäneet muutamia tunteja ja sitten hävinneet. Seuraavana päivänä paukamat ja kutina ovat tuleet takaisin. Tätä on kestänyt kolme viikkoa. Myös peräaukkoa on kutittanut.
    Pari päivää kutiamisen jälkeen alkoi kurkkukipu ja yskä, sitten seurasi nuha. Lämpöä on ollut maksimissaan 37,6, yleensä päivät on olleet kuumeettomia. Yhtenä päivänä turposi ylähuuli, eräänä päivänä alahuuli ja yhtenä päivänä molemmat huulet ja kurkku. Siinä vaiheessa alkoi epäilyttää, että jos oonkin allerginen jollekin. Kävin päivystyksessä, mutta lääkäri epäili kaikkien oireiden olevan sitä samaa enteroa, sain antihistamiinia ja kortisonia noihin turvotuksiin.
    Lisäksi on ollut vatsakipuja ja ripulia sekä kokonaisvaltaista v….tusta mutta viimeksi mainittu ei taida sentään olla taudin oire vaan seuraus. Valitin lääkärille kun tauti tuntuu vaan kestävän, virus säilyy muuten elimistössä jopa puoli vuotta eli todennäköisesti kaikki puolen vuoden sisällä ilmenevät tautioireet johtuvat lääkärini mielestä varmaan enteroviruksesta. Tekisi mieleni testauttaa että onko minulla oikeasti enterovirus elimistössä.
    Onko kellään ollut vastaavia oireita vai onko minulla joku omituinen tautityyppi? Tai ehkä päässä vikaa…

  38. Minä taidan sairastaa parhaillaan enterorokkoa. Olen 40 v ja kaikki rakot ,ainakin toistaiseksi, on tulleet atooppisen ihottuman esiintymisalueille. Sain kai lapseltani tartunnan. Hänellä se kesti noin viikon, joulun aikoihin. Minulla tämä alkoi jo vajaa 2vk sitten yhdellä ainoalla rakkulalla huulessa, ihan kuin herpesrakkula, mutta meni päivässä pois. Sitten oli taukoa, ja viime perjantaina tuli hieman päänsärkyä ja lihaskipua joksikin aikaa. Lauantaista tiistaihin oli kurkkukipua nieltäessä. Ja sen jälkeen rakkuloita alkoi ilmestymään ihottuma-alueille käsiin, otsaan ja polveen. Käytän kortisonia niille alueille, auttaisikohan tähän mikään muu lääke? T. Eliisa 40v

  39. Hei,
    Itselläni poika 5kk. Ystäväni lapsi 1v sairastaa enterorokkoa, olivat tulossa kylään, mutta peruuttivat tulonsa sairastumisen takia.
    Tiedoksi, päiväkodeissa todettu jälkitautina lapsilla myös kynsien lähtemistä.
    Kurja tauti.

  40. Hei!
    Meillä nuorimmaiselle (2v) nousi kuume to-pe yönä. Oli tosi kipee, ärtyisä koko päivän. Ja sylissä piti olla koko ajan. En edes vessaan pääsyt, kun itki. Valitti välillä et kylkeen koskee. Korvakin oli olevinaan kipeä. Mut ei kuitenkaan, kun kohta kysyin, että koskeeko korvaan tai kylkeen. (tietysti joka paikkaan koski. Epäilin jo kaikki myyräkuumeet (tartunta-aika 3 viikkoa, viikko sitten olisi voinut saada sen) ja korvatulehduksenkin. Oli poika tosi kipeän näköinenkin, suuta valitti, että koskee. Mutta oli lyönyt ikenen pesualtaan reunaan ed. päivänä, ajattelin johtuvan siitä. Eikä ruoka maistunut!No, la aamuna vointi hyvä, nälkäkin oli ku hevosella. Leikki, pirteä, ei mitään. Käytiin kaupalla (luulin joksikin päivän kuumeeksi ja tartutettiin sitten varmaan joku onneton!)Siellä huomasin rakkulan ylähuulessa ja luulin sitä yskänrokoksi. Kun joulukuussa oli vasta vesirokko, niin tuumailin, että johtuu siitä. Illalla löytyi näppy jalan sisätaipeesta sekä 2 pohkeen takaa, sekä pienet näpyt suupielistä. Pikkurillin rystysen päällä oli punoittava läiskä. Silloin rupesin epäilemään tätä enterorokkoa. Aamusella soitin taudin sairastaneet tutut läpi, ja epäilivät heti, että meillä on. Serkkuni sanoi omalla pojallaan epäillyn märkäruveksi, kun näpyt suupielissä. Minustakin tuo suu näyttää juuri siltä. Muutamia pikkunäppyjä tullut toiseen käteen ja jalkapöydän, jalkaterän sivustoilla näkyvissä pieniä haaleita näppyjä. Poika leikkii, aika terveen oloinen. Aavistus ehkä ärtyisyyttä esiintyy muutoin niin valoisalla tyypillä.
    Isossa siskossa ei näy oireita, mutta mulla kutisee/kihelmöi suupieli. Näinköhän sain sen taudin? Vasta itsekin sairastin joulukuussa vesirokon (ikää 36), muutamilla arvilla koristeltuna nyt. Tietääkö kukaan, jääkö tästä arpia, vai paraneeko näppykohdat täysin? Minua ei arvet juuri haittaa, mutta en haluaisi nnitä lapsille! Ainiin, täällä Lappeenrannassa ollaan, jos jotakuta kiinnostaa missä tauti liikkuu!

  41. enterorokkoa täälläkin. mikkelissä siis. saatiin tuossa viikko sitten tartunta mummolasta. ensin tule tytölle ikää 10kk kova kuume nousi ja laski nopeasti kun annettiin kuumelääkettä. tytöllä oli vain vaippa alueella pieniä punaisia näppyjä. itse sain taudin vasta seuraavana päivänä. ensin oli kuumetta ja sitten tuli näppyjä kasvoihin. sitten se levisi vain käsivarsille ja käsiin. reisissä oli muutama näppylä kanssa sekä jalkapohjat olivat todella kipeät. no eihän noissa vielä mitään mutta se öinen kutina käsissä oli kamalaa. sotin ensineuvoon ja sanoivat että antihistamiini pitoista allergia lääkettä tai vesirokkovoidetta kutiseville alueille. no otin sitten molempia. saa ilman reseptiä apteekista molempia. vesirokkovoide auttoi itselläni heti. tytöllä ei ollut minkäänlaisia kutina oireita, leikki normaalisti ja oli ihan pirteä. no nyt mennyt viikko jo, sanottiin että menee ohi viikossa. itselläni sormen päät on tunnottomat ja tarkoittaa sitä että sormenpäistä lähtee nahka. ihon alle tulee sellainen tyhjä rakkula. ei saa itse repiä auki ettei tulehdu. odottelenkin nyt tässä et koska se nahka lähtee pois ja onko sormet kipeämmät nahan lähdön jälkeen. miehelleni tauti iski vasta nyt eli viikkoa myöhemmin kuin minulla ja tyttärelläni. paranemisia kaikille kohtalo torveille.

  42. Moi!
    Palaan vielä kommentoimaan rokkoa. Lapseni joka jouluna sairasti enterorokon, sai keskiviikkona oksennustaudin..tai sitten ei. Hänellä on samanaikaisesti ilmestynyt suupieleen kovasti enterorokon näppyä muistuttava rakkula. Herpekseltä se ei näytä. Ja samana iltana kun hän oksensi, huomasin, että hänellä oli jo yksi kynsi irronnut, ja alta kasvanut puolikas uutta.

    Mietin vain, että johtuuko nuo oksennus/ripulioireet tavallisesta oksennustaudista, vai voiko nekin liittyä enterorokon jälkimaininkeihin? Kurkku hänellä tuntuu olevan hieman kipeä/käheä. Kuumetta ei ole, tai sitten oli lievästi oksennuspäivänä. Onko muilla vastaavia kokemuksia?

  43. Näitä lukiessani olen tullut siihen tulokseen, että itsellänikin on tämä enterovirus. Viime keskiviikkona töissä meinasin paleltua, oli varmaan kuumetta, mutta kun kuume ei minuun yleensä tule, niin ajattelin että johtuu vain väsymyksestä. Torstaina pää oli hieman kipeä ja yön aikana käsiin oli ilmestynyt outoa punoittavaa ”ihottumaa”. Tässä vaiheessa kädet olivat suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta perjantaina kädet olivat jo kamalan näköiset. Ja kutina älytöntä. Työkaverit sanoivat olevan nokkosrokkoa, mutta en usko. Eilen soitin päivystykseen ja sanoi, että on mahdollista sen olevan enterovirusta. Punaisia rakkuloita on huulessa, kyynärpäissä, kämmenet aivan täynnä, polvissa,sekä varpaissa ja jalkopohjissa tuntuu ikävää kireyttä, kun varpaita koukistaa. Näkyviä rakkuloita ei ole, ainakaan toistaiseksi. Pienet punoittavat näppylät ovat kohonneet käsivarsiin ja yläselkään, pakaroitakin kutitti yöllä, mutta mitään näkyvää ei ole. Mietin vain kuinka kauan tätä jatkuu? Tänään menossa lääkärille näyttämään, mikä on diagnoosi.

  44. Tuire

    Enterorokkoahan se on. Sunnuntaina alkoi kurkkukipu, sitten illalla kuume, joka paikkaa särki. Maanantaina kuume hävisi, mutta kaikki varpaat olivat punaiset ja kipeät.Tiistaina alkoi ilmaantua näppylöitä, joita lääkäri arveli märkäruveksi.Sitten alkoi kova kutina. Illalla kuume nousi uudelleen ja kädet tulivat täyteen näppyjä. Kävelemään pystyin hädin tuskin ja jalkapohjat ja varpaat olivat tulipunaiset ja turvoksissa. Nyt torstaiaamuna kuume on poissa, näppylät ovat selkeitä joka puolella ja näyttää niinkuin uusia olisi tulossa käsivarsiin, reisiin ja naamakin
    on näppylöillä. Tänään sentään kävely sujuu hieman paremmin. Kuulin juuri, että poikani hoitopaikassa eräällä hoitajalla tauti kesti 3 viikkoa ja hän oli ollut kauttaaltaan näppylöissä. Saa nähdä kauanko kestää vielä!

  45. Kiitos hyvästä tietokoosteesta! Täälläkin taitaa juuri sairastettu ”vesirokko” muuttua nyt enterorokoksi. Muutama viikko sitten olimme koko perhe yhtaikaa kipeinä. Kolmen sairaan alle 3-vuotiaan hoitaminen itse kuumeessa ei ollut ihan hehkeimpiä hetkiämme.. Nyt lähtee nahka lasten jalkapohjista ja iskä sormista.

    Tuohon immuniteettiasiaan haluaisin kommentoida, että saman viruksen aiheuttamaan enterorokkoon ei pitäisi sairastua uudestaan, mutta ikävä kyllä tätä tautia aiheuttaa jopa 200 eri enterovirusta, joten emme ole turvassa niiltä muilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s