Appelsiinin tuoksua · Elokuvat · YouTube

K15 The Butterfly Effect – Perhosvaikutus

Jotkut elokuvat muuttavat ihmisiä. Katsoin raskaana ollessa vuokrattuna elokuvan The Butterfly EffectPerhosvaikutus.

Olin siihen asti katsellut ja pitänyt kaikenlaisista kauhuelokuvista, mutta tämän elokuvan myötä katosi tarve katsella kyseisiä elokuvia. Elokuva sisälsi riittävän monta pelästymiskohtaa ja karmivan lopun, jota ei raskaana olevan äidin pitäisi katsoa.

Elokuvan juoni Wikipedian mukaan:

Evan Treborn (Ashton Kutcher), joka kärsi useista traumoista lapsena selviytyi kivusta muistinmenetysten ansiosta. Etsiessään vastausta henkisten haavojensa parantamiseen, hän keksii, että lukiessaan nuoruudessaan kirjoittamiaan tekstejä hän pystyy matkustamaan ajassa taaksepäin ja muuttamaan menneisyyttään. Hänen valinnoillaan on seurauksensa, matkustaessaan menneisyydessä hänen tulevaisuutensa muuttuu vangista amputointipotilaaksi. Hänen jatkaessaan tätä hän tajuaa, että vaikka hänen aikomuksensa ovat hyviä, ne johtavat aina epätoivottuun lopputulokseen.

Perhosvaikutus asiana Wikipedian mukaan:

Perhosvaikutus eli perhosefekti (engl. ”butterfly effect”) on kaaosteoriassa käytetty kuvaus siitä, että perhosen siivenisku maapallon toisella puolella voi saada aikaan myrskyn toisella puolella maapalloa. Laajemmin se käsitetään epälineaarisessa järjestelmässä olevaksi ominaisuudeksi, jossa pienet muutokset alkutilassa tai välivaiheissa aikaansaavat suuria muutoksia tapahtumassa. Perhosefektissä kaaoottisuus syntyy kun muutoksen koko ei ole verrannollinen sen määrään vaan erot kasvavat ”korkoa korolle”, jolloin pienikin muutos tai häiriö voi aikaansaada suuria vaikutuksia.

Ilmiön keksi meteorologi Edward Lorenz, joka vuonna 1961 keksi sääennusteisiin liittyvässä tutkimuksessaan sen, että säätilan alkuarvoissa tehty pienikin muutos, esimerkiksi pyöristäminen tai pieni häiriö aiheutti ketjureaktioita, jotka muuttivat lopputuloksen pitkällä tähtäimellä täysin erilaiseksi: pienet syyt johtivat suuriin vaikutuksiin. Ilmiötä alettiin kutsua ”alkuarvoherkkyydeksi”.

Perhosvaikutus tuli tunnetuksi Lorenzin esitelmässä, jossa hän kysyi retorisesti, voisiko perhosen siivenisku Brasiliassa saada aikaan tornadon Meksikossa.

En siis suosittele elokuvaa raskaana oleville. Myöhemmin sain tietää, että elokuvalle on tehty useampi erilainen loppukohtaus, niitä löytää YouTubesta.

Tässä leffan traileri sekä näkemäni loppukohtaus.

Perhosvaikutus -elokuvan traileri

Butterfly Effect – dc ending

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s